24 12
發新話題

[砌版討論] 請問新手普通玩下,$500左右買咩拍好?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

請問新手普通玩下,$500左右買咩拍好?

定係其實呢個價位都無咩選擇?
直接買紅雙喜個啲5/6星拍就算?

btw,依家新手係咪學/打橫板好啲?

THX!!!

而家一般都係提議新手學橫板的了

強烈建議不要買成品球拍(任何牌子都係咁話)

三分鐘熱度的就冇話講,如繼續打,成品拍不是一個可持續發展的方向

係打橫板好D,初學先用純木,有助練習手感和動作 ,便宜的用中國膠吧。
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

冇話橫直邊樣好啲,睇自己手感邊樣好啲先實際
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

我上年開始打,試咗橫直之後始終覺得直板較合適

板是Andro Temper off- , 五夾純木,夠快夠輕又好控,$450, 非常適合初學者

球板: Andro Temper Off-
正手: 友誼-729 啟源
反手: Donic Baracuda

爬過下文, 如果砌塊例如stiga cr wrb + 狂3(正) + cj8000(反), $6xx, 好唔好?? 定有其他選擇??

回復 6# 的帖子

都可以,唔怕重的話
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2015-7-6 20:01 發表
都可以,唔怕重的話
咁如果想輕啲, 有咩介紹??

我會提議買stiga vps v ,輕身啲。不過記得上護木劑

你直定橫先,sitga cr唔輕

銀河底板價廉物美

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2015-7-6 20:16 發表
你直定橫先,sitga cr唔輕
想試橫, 可以介紹下嗎?

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2015-7-6 20:09 發表
我會提議買stiga vps v ,輕身啲。不過記得上護木劑
Infinity VPS V?    咁膠又有咩建議?

膠就正手狂3或者銀河,反手狂3-50(較好),palio龍系列或者銀河(灌膠好打啲)不過會超出budget少少。

引用:
原帖由 kk9ghost 於 2015/7/6 20:31 發表

Infinity VPS V?    咁膠又有咩建議?
塊木都 $520 喎,會唔會 over budget?
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

支持stiga cr wrb 加neo 狂3 + cj8000
因為我用緊
重量ok接受到

回復 16# 的帖子

我都覺得應該可以接受

occ呢?  o唔ok?   會唔會輕啲?

其實輕唔輕就睇選擇的重量,我就會用85g左右的純木

去二手區/舖頭二手櫃執磈純木啦, 最好有埋磈鬼佬膠/日本膠,做反手,無就去二手區執磈
正手上磈紅雙喜普通狂飇3/普通天極3, 都係120蚊磈到, 去大陸仲平D
咁樣先可以MEET 500蚊BUDGET又好打, 第日唔打乒乓波咪DUM 左佢囉

24 12
發新話題