發新話題

[其它討論] 球拍太多了,如何保存保養?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

球拍太多了,如何保存保養?

最近燒得太多了,手上已有十多塊,都貼了膠皮。比較少用的要如何保養如何保存?
要撕走膠皮嗎?
不撕走膠皮只貼膠皮保護貼可以嗎?
我是貼上膠皮保護貼後,放入平時放相機埸電子防潮箱的。但忽然想起了,在防潮箱內的鏡頭,鏡頭上的橡膠會有發白或硬化的。開始擔心球拍也會這樣。
正確的保存方法是怎樣的呢?
本帖最近評分記錄
  • 勁揪俠 +6 真的太黑暗了 2015-7-4 16:55

引用:
原帖由 橫變直 於 2015/7/4 14:18 發表
最近燒得太多了,手上已有十多塊,都貼了膠皮。比較少用的要如何保養如何保存?
要撕走膠皮嗎?
我是貼上膠皮保護貼後,放入平時放相機埸電子防潮箱的。但忽然想起了,在防潮箱 ...
抽真空。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

引用:
原帖由 橫變直 於 2015/7/4 14:18 發表
要撕走膠皮嗎?
我是貼上膠皮保護貼後,放入平時放相機埸電子防潮箱的。但忽然想起了,在防潮箱 ...
正確答案: 球拍不是儲的,要用它們!!!!!!!

還是送給其他人吧。。。(有日直嗎?)

要話比大家聽,有十幾塊咩板,影張相黎睇睇。

無論如何,板應該kai黎打。(超罕果d另論。)不過真系間中都要打下,每次打波帶四塊,輪住黎試。五夾七夾碳板纖維。。。用心比較下,試清楚手感,上黎寫評測。大家有益!

其實,唔arm 打咪放咯。

講黎聽下有咩板。。。。

有密實箱。。。。okgala

打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

存倉
<-->
.

引用:
原帖由 直直地 於 2015-7-4 17:20 發表
要話比大家聽,有十幾塊咩板,影張相黎睇睇。

無論如何,板應該kai黎打。(超罕果d另論。)不過真系間中都要打下,每次打波帶四塊,輪住黎試。五夾七夾碳板纖維。。。用心比較下,試清楚手感,上黎寫評測 ...
我的都只係比較common的罷了!我的球拍,有平有貴(我覺得貴而已 ),有橫有直… 由初初買銀河、世奧得起,到yasaka、stiga、nittaku、蝴蝶等,都係d大路野,最貴都只係超級水谷隼,沒有特注,唔算係咩特別野喇。攝影技巧又冇你咁好,無謂亦無需影相了。
我知道你是大燒友,見你經常入貨出貨! 更知道這裏很多資深燒友,真心求教,不是曬板!  亦不值一曬吖,我估你買一支全新70-200/2.8都夠買晒啦   玩乒乓球真是有益身心得來又唔太花錢啊!

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2015-7-4 16:54 發表
還是送給其他人吧。。。(有日直嗎?)
有一塊很平的銀河日直,不好打的…

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-7-4 14:18 發表
要撕走膠皮嗎?
I also worry your blades 生木室.

引用:
原帖由 Mark6 於 2015-7-4 20:41 發表

I also worry your blades 生木室.
咁應該點?

引用:
最貴都只系超級水谷隼  ...
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

引用:
原帖由 直直地 於 2015-7-4 22:20 發表

價錢貴平一件事。貴但唔合適都冇用,相反,平但配合到自己打法的話,一樣係好拍。 離題了。
想知正確的保存方法。要撕走膠皮,乾了,再放入有防潮珠的密封膠箱? 唔撕膠,只貼保護貼,直接與相機一齊放入電子防潮箱得嗎?會生木蚤?

引用:
原帖由 sorry 於 2015-7-5 00:02 發表
一定撕套胶
咁撕走的套膠有冇方法保存得好d?三幾個月後再用? 面的黏性保護貼不撕走,海綿那邊如何?要除膠水才保存嗎?還是幾個月後重貼才除膠?還是,基本上冇得保存咁耐,只有放售或者送俾人?

引用:
原帖由 橫變直 於 2015/7/4 18:47 發表

有一塊很平的銀河日直,不好打的…
殺!

撕胶后,木用火酒消毒后,放密封箱內+勁多防潮珠.

我以前都有好多球拍同好多野,
不過睇完一本叫"斷捨離"既書,開始發現身邊既物件應該新舊代謝.
最好只留最合用,最常用的,其他清光,這樣心靈會更輕鬆,唔駛成日因為保養同可惜用唔到佢地而煩惱
舊野唔用係你屋企會等於坐監,釋放佢地,將佢賣俾送俾捐俾啱用既人,更有意義!

你才是球拍的主人!不要做佢地既奴隸!

引用:
原帖由 ArcoLee 於 2015-7-8 09:29 發表
不過睇完一本叫"斷捨離"既書,開始發現身邊既物件應該新舊代謝.
最好只留最合用,最常用的,其他清光,這樣心靈會更輕鬆,唔駛成日因為保養同可惜用唔到佢地而煩惱
舊野唔用係你屋企會等於 ...
英雄所見略同

引用:
原帖由 ArcoLee 於 2015-7-8 09:29 發表
舊野唔用係你屋企會等於 ...
實在係大智慧。

我都有跟!!!
經常不斷"斷捨離"!!!!!!!!!!

賣掉吧!
不用保養

發新話題