22 12
發新話題

[砌版討論] $1500 Budget 想買橫板

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

$1500 Budget 想買橫板

預1500度 有冇D咩地方買板會好D

深水埗駿興不錯,經常去

多d資料會好d
定系你想大家介紹器材比你?
你咩打法?想買5夾7夾定碳板之類?

購買器材,論壇裏面果幾間都ok。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2015/6/30 05:34 發表
深水埗駿興不錯,經常去
I went to a few shops and I like Jeun Hing most too.

http://chunhingtt.com/

And they use WhatsApp. The shopkeeper A-Hou is nice and eager to give advice.

無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

引用:
原帖由 chuenchuenya 於 2015/6/30 01:24 發表
預1500度 有冇D咩地方買板會好D
About $900 for a blade and $300 x 2 for two rubber sandwiches could be a good combination.

無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

Stiga carbon 190 FL,膠就tihbar mxp+elp 應該$1600左右

145/190 是垃圾!!!!

引用:
原帖由 dlwtong 於 2015-6-30 11:36 發表
145/190 是垃圾!!!!
有朋友用緊145/190,朋友的評價不錯

Sorry我語氣重得濟,我自己打法同我周圍認識啲人唔適合啫。總應該有人覺得適合。hoiwong9兄有機會真係要借嚟試打吓,Stiga咁 topline 嘅板咁嘅表現真係有啲令人失望

我5年無打波喇 中意削多d 之前就用729成板

引用:
原帖由 chuenchuenya 於 30/6/2015 12:51 發表
我5年無打波喇 中意削多d 之前就用729成板
如打橫板削球可考慮.....朱世赫

買加料拍,尤其是碳纖,個人prefer Butterfly, 可能是蝴蝶王横直版口碑好,雖然膠皮我祇用Donic, Xiom, Yasaka, which are more affordable。但Butterfly 碳纖版,e.g. Boll Alc/新張Alc 跟Stiga 145/190比不特别貴。

其實可以試下Stiga削球版,Stiga Defense NCT
如果玩長膠嘅可以用C-7或者大維嗰啲長膠
反膠就可以用下啲德系,,會比較易於控制
現在愛上了OMEGA5和省狂3做正手
Tenergy64也是本宮的心頭好哦

雖然我咩都唔識睇唔明 但多謝師兄指點 論壇上面個d會唔會幫我痴埋膠架?

引用:
原帖由 dlwtong 於 2015-6-30 12:37 發表
Sorry我語氣重得濟,我自己打法同我周圍認識啲人唔適合啫。總應該有人覺得適合。hoiwong9兄有機會真係要借嚟試打吓,Stiga咁 topline 嘅板咁嘅表現真係有啲令人失望
唔緊要 其實我係同差唔多價位既bty板比較,而且如果係朋友問意見我會叫佢加少少買viscaria

放心,論壇所有
現在愛上了OMEGA5和省狂3做正手
Tenergy64也是本宮的心頭好哦

引用:
原帖由 dlwtong 於 2015-6-30 12:37 發表
請問師兄覺得打過嘅板之中,邊幾款最好,好在邊方面?

BTY張繼科ALC

回復 7# 的帖子

Which blades u like?

一直打5夹純木,打玫瑰5也有三年,轉了新張Alc(直板)3 個月,省力多了,達到我换板的目的;愈打愈满意,物有所值。不過最初打覺得鉄板一塊,又硬又重,打了10-20小時開始適應。板身87 g, 5.7 mm 厚,正手Xiom Sigma I Europe max, 反手Donic Coppa x2 (軟白金)max, 總重量才170 g, 其實不算重,正反手轉换方便。唯一是手柄稍嫌粗,需要加工打磨才舒服。

22 12
發新話題