發新話題

黃鎮廷的排名(18)係唔係得個「吉」

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 01:33 發表

尚坤排69, 梁靖昆排34, 唔通黄勁過佢地?
梁靖崑/尚坤係中國國家隊隊員, 佢地排名低只係因為中國無辦法比太多人出賽
如果話唔夠佢地打就應該排得低, 咁我估馬龍都應該只係排70幾, 大部份排名前60既, 都只可以係排70後

馬龍個世界冠軍應該讓比尚坤啦, 你話係唔係?

國際乒聯既排名規則, 本身就係要球員累積戰績, 排名愈高, 得分就愈難, 想再進一步, 就只有嬴排名更高既人, 唔係排名就會升得好慢
黄曾經嬴過好多當時排名世界前20既人, 佢升到18名好正常, 只能夠代表佢夠努力, 又有實力

無戰績既話, 任你點吹, 都只係吹水

我都可以話自己成績係全校第一, 拎唔到只係我無去溫書咋嘛, 我努力溫書既, 考世界第一都得添
所謂吹水就係咁

某人都幾鍾意講同鄉, 同鄉嬴左人一次之後, 就諗住永遠都會嬴, 無人會識進步既

黃係輸俾某人同鄉後, 嬴過好幾個世界排名前20既人, 又入到世乒賽男單16強, 咁某人同鄉呢?

同鄉只不過係無去比賽咋嘛, 如果有去比賽, 肯定排名第17以上啦, 世乒賽應該入到前8強添

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 01:48 發表

頭 50 應該贏過, 頭 20 好似無
黃今年嬴NIWA Koki果時, NIWA Koki已經係世界排名12/13
嬴Kenta 果時, Kenta都有世界掛名16-17
嬴GARDOS Robert果時, Robert都有世界排名18

不過好可惜, 因為曾經輸過比同鄉, 所以其實同鄉應該世界排名11以上?

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 01:58 發表

係你話可以用排名代表實力我先引用佢地做例子 - 排名高 (低)唔代表真正實力.
尚坤排69, 但有世界前 10 實力, Wct 排 18, 但可能只有世界排 40,50 實力.
同邊個贏邊個無關係.
唔好扯開話題.
排名高同排名低係兩回事, 唔該分清楚

排名低有好多原因, 可以係因為比賽少, 可以係因為實力差
但排名高既原因, 就只有係實力高加下比賽多, 因為國際排名既規則就係咁

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 01:59 發表

乜我同鄉 好似 wct 咁勤力, 幾個星期打一個公開賽咩?
你都講得岩, 如果同鄉咁勤力, 幾個星期打一個公開賽, 好明顯已經拎左世界第一啦? 比著我, 我就會係咁吹, 因為都無戰績, 任君亂吹

如果比我日日溫書, 我會考20A都考到啦, 係我自己無勤力咋嘛, 唔係我眼紅其他人又有實力又勤力, 可以拎到佢實至名歸既成績

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 02:05 發表

caldarano 贏過波爾, 所以佢都應該排 前 10
pitchford 贏過 samsonov, 佢都應該入 前 10.
無錯, 所以世界排名前10既人, 其實應該有100個人以上
國際乒聯都唔想咁搞笑, 唯有以排名規則, 只有將高排名給予有實力又穩定又勤力願意付出既人
唔想付出無實績又想有高排名? 唯有吹水

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 02:05 發表

caldarano 贏過波爾, 所以佢都應該排 前 10
pitchford 贏過 samsonov, 佢都應該入 前 10.
其實你有無係細個果時嬴過你同鄉? 話唔定你應該世界前10
無前10? 咁只係唔夠勤力姐, 我相信你夠勤力, 應該世界第一都拎到

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 02:14 發表

Henzell 2次入奧運單打16 強, 奧運男單16強對住 samsonov 都只是輸 4:3.
唔通你認為 wct 可以拿到 samsonov 3局?
國際乒聯既result, 寫住同鄉一次奧運入到前32, 二次入到前64, 乜唔係有成2次入到奧運16強? 無理由既, 肯定係國際乒聯出錯
繼續想當年, 唔駛理其他人進步. 其他人排名高過我? 我打得少咋嘛

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 02:20 發表

係呀,排名代表一切, 所以尚坤只有世界7O的實力, 因為佢唔努力打 pro tour.
所以我先話排名高同排名低有明顯分別
排名低可以係因為比賽少, 可以係因為實力低
但排名高只能夠係因為實力強, 再加上肯付出, 願意勤力比賽

香港既德仔係青奧只係險輸樊振東 3:4, 樊振東好似勁過samsonov?
乜你認為同鄉可以拎到樊振東3局?

所以有d野, 真係世事無絕對.

嬴過一次唔代表永遠都嬴, 想受人尊重, 只有願意勤力付出, 排名就係代表運動員既心血, 佢地願意付出既成果.
高排名更加係代表佢地能夠有實力之餘, 再比心機全力以付.

我明白你認為同鄉低排名係因為少打比賽, 但可以因為咁而否定其他因為願意付出而獲得成果既人? 即係根本就唔尊重所有運動員既付出

青奧一生人只可以參加一次, 奧運卻可以不限次數, 如果係一個實力高強既人, 係青奧同奧運都有得參加, 你覺得會輕視只得一次機會既青奧?

同鄉係Oceania基本上係無敵手, 入選奧運係近乎必然, 如果因為咁, 就睇死其他打生打死都唔知入唔入到奧運既運動員, 要爭取高排名來奪取奧運入場卷
我只覺得係侮辱緊運動員, 包括同鄉

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 02:42 發表

youth olympics 重要性不及 olympics
重要性不及就可以放水? 係中國無可能係呢回事, 如果樊振東果時真係拎唔到金牌, 我諗佢國家隊都無得繼續參與, 佢果時隨時緊張過打奧運

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 03:00 發表

wang hao 奧運決賽輸 柳承敏又比佢繼續打國家隊?
呢個就係問題所在, 王皓係奧運前, 已經拎過世界冠軍, 已經有實績, 同期既國家隊都無乜人夠佢打
但樊振東當時無係世界賽拎冠既實績, 如果佢係名額只係一名既青奧都可以輸俾名不見傳既人, 而且同期係國家隊佢都重有好多對手, 佢係國家隊重邊有立足之地?

呢個就係一路講緊, 運動員努力比賽所獲得既實績

發新話題