68 1234
發新話題

黃鎮廷的排名(18)係唔係得個「吉」

黃鎮廷的排名(18)係唔係得個「吉」

大家有什麼意見?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

排名唔代表實力, 梁靖崑排 34, 尚坤排 69, Maharu  排30, Apolonia 排22。
佢地實力強或 wct 強?

有時都會出現下爆冷既情況   排名不等於實力 所以人既潛能真系可以無限放大
主板:水谷ST 正手:omega4 asia  反手:t64
         Viscaria 正手omega4asia 反手:t64

黃鎮廷世界排名18係實至名歸, 如果覺得佢唔夠班, 根本就上唔到18, tsomlay講來都多如的,
再者, 黃亦贏過丹羽, 松平, 咁唔通佢地唔值排名前20/30?
松平贏馬林, 王皓, 但輸趙頌熙, 咁係咪 馬林, 王皓應該排30?

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-6-28 01:29 發表
黃鎮廷世界排名18係實至名歸, 如果覺得佢唔夠班, 根本就上唔到18, tsomlay講來都多如的,
再者, 黃亦贏過丹羽, 松平, 咁唔通佢地唔值排名前20/30?
松平贏馬林, 王皓, 但輸趙頌熙, 咁係咪 馬林, 王皓應該排30?
尚坤排69, 梁靖昆排34, 唔通黄勁過佢地?

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 01:33 發表

梁靖崑/尚坤係中國國家隊隊員, 佢地排名低只係因為中國無辦法比太多人出賽
如果話唔夠佢地打就應該排得低, 咁我估馬龍都應該只係排70幾, 大部份排名前60既, 都只可以係排70後

馬龍個世界冠軍應該讓比尚坤啦, 你話係唔係?

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 01:33 發表

少打公開賽另計啦, 咁你講埋 張超, 雷振華

同埋黃鎮廷世乒賽男單16強, 混雙第3名, 點解唔值世界排名18?

國際乒聯既排名規則, 本身就係要球員累積戰績, 排名愈高, 得分就愈難, 想再進一步, 就只有嬴排名更高既人, 唔係排名就會升得好慢
黄曾經嬴過好多當時排名世界前20既人, 佢升到18名好正常, 只能夠代表佢夠努力, 又有實力

無戰績既話, 任你點吹, 都只係吹水

我都可以話自己成績係全校第一, 拎唔到只係我無去溫書咋嘛, 我努力溫書既, 考世界第一都得添
所謂吹水就係咁

引用:
原帖由 jacky1021 於 2015-6-28 01:35 發表

少打公開賽另計啦, 咁你講埋 張超, 雷振華
好多排名wong 之後嘅球員都很少打公開賽, eg Pitchford,
Omar, Henzell, calderano.

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 01:40 發表
國際乒聯既排名規則, 本身就係要球員累積戰績, 排名愈高, 得分就愈難, 想再進一步, 就只有嬴排名更高既人, 唔係排名就會升得好慢
曾經嬴過好多當時排名世界前20既人, 佢升到18名好正常, 只能夠代表佢夠努力 ...
頭 50 應該贏過, 頭 20 好似無

某人都幾鍾意講同鄉, 同鄉嬴左人一次之後, 就諗住永遠都會嬴, 無人會識進步既

黃係輸俾某人同鄉後, 嬴過好幾個世界排名前20既人, 又入到世乒賽男單16強, 咁某人同鄉呢?

同鄉只不過係無去比賽咋嘛, 如果有去比賽, 肯定排名第17以上啦, 世乒賽應該入到前8強添

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 01:48 發表

頭 50 應該贏過, 頭 20 好似無
黃今年嬴NIWA Koki果時, NIWA Koki已經係世界排名12/13
嬴Kenta 果時, Kenta都有世界掛名16-17
嬴GARDOS Robert果時, Robert都有世界排名18

不過好可惜, 因為曾經輸過比同鄉, 所以其實同鄉應該世界排名11以上?

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 01:34 發表

梁靖崑/尚坤係中國國家隊隊員, 佢地排名低只係因為中國無辦法比太多人出賽
如果話唔夠佢地打就應該排得低, 咁我估馬龍都應該只係排70幾, 大部份排名前60既, 都只可以係排70後

馬龍個世界冠軍應該讓比尚坤啦, 你 ...
係你話可以用排名代表實力我先引用佢地做例子 - 排名高 (低)唔代表真正實力.
尚坤排69, 但有世界前 10 實力, Wct 排 18, 但可能只有世界排 40,50 實力.
同邊個贏邊個無關係.
唔好扯開話題.

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 01:55 發表

黃今年嬴NIWA Koki果時, NIWA Koki已經係世界排名12/13

不過好可惜, 因為曾經輸過比同鄉, 所以其實同鄉應該世界排名11以上?
乜我同鄉 好似 wct 咁勤力, 幾個星期打一個公開賽咩?

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 01:58 發表

係你話可以用排名代表實力我先引用佢地做例子 - 排名高 (低)唔代表真正實力.
尚坤排69, 但有世界前 10 實力, Wct 排 18, 但可能只有世界排 40,50 實力.
同邊個贏邊個無關係.
唔好扯開話題.
排名高同排名低係兩回事, 唔該分清楚

排名低有好多原因, 可以係因為比賽少, 可以係因為實力差
但排名高既原因, 就只有係實力高加下比賽多, 因為國際排名既規則就係咁

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 01:59 發表

乜我同鄉 好似 wct 咁勤力, 幾個星期打一個公開賽咩?
你都講得岩, 如果同鄉咁勤力, 幾個星期打一個公開賽, 好明顯已經拎左世界第一啦? 比著我, 我就會係咁吹, 因為都無戰績, 任君亂吹

如果比我日日溫書, 我會考20A都考到啦, 係我自己無勤力咋嘛, 唔係我眼紅其他人又有實力又勤力, 可以拎到佢實至名歸既成績

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 01:55 發表

嬴GARDOS Robert果時, Robert都有世界排名18

不過好可惜, 因為曾經輸過比同鄉, 所以其實同鄉應該世界排名11以上 ...
caldarano 贏過波爾, 所以佢都應該排 前 10
pitchford 贏過 samsonov, 佢都應該入 前 10.

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 02:05 發表

pitchford 贏過 samsonov, 佢都應該入 前 10.
無錯, 所以世界排名前10既人, 其實應該有100個人以上
國際乒聯都唔想咁搞笑, 唯有以排名規則, 只有將高排名給予有實力又穩定又勤力願意付出既人
唔想付出無實績又想有高排名? 唯有吹水

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 02:05 發表

其實你有無係細個果時嬴過你同鄉? 話唔定你應該世界前10
無前10? 咁只係唔夠勤力姐, 我相信你夠勤力, 應該世界第一都拎到

68 1234
發新話題