發新話題

黃鎮廷的排名(18)係唔係得個「吉」

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 01:51 發表
某人都幾鍾意講同鄉, 同鄉嬴左人一次之後, 就諗住永遠都會嬴, 無人會識進步既

黃係輸俾某人同鄉後, 嬴過好幾個世界排名前20既人, 又入到世乒賽男單16強, 咁某人同鄉呢?

同鄉只不過係無去比賽咋嘛, 如果有 ...
Henzell 2次入奧運單打16 強, 奧運男單16強對住 samsonov 都只是輸 4:3.
唔通你認為 wct 可以拿到 samsonov 3局?

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 02:09 發表

無錯, 所以世界排名前10既人, 其實應該有100個人以上
國際乒聯都唔想咁搞笑, 唯有以排名規則, 只有將高排名給予有實力又穩定又勤力願意付出既人
唔想付出無實績又想有高排名? 唯有吹水
係呀,排名代表一切, 所以尚坤只有世界7O的實力, 因為佢唔努力打 pro tour.

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 02:14 發表

Henzell 2次入奧運單打16 強, 奧運男單16強對住 samsonov 都只是輸 4:3.
唔通你認為 wct 可以拿到 samsonov 3局?
國際乒聯既result, 寫住同鄉一次奧運入到前32, 二次入到前64, 乜唔係有成2次入到奧運16強? 無理由既, 肯定係國際乒聯出錯
繼續想當年, 唔駛理其他人進步. 其他人排名高過我? 我打得少咋嘛

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 02:20 發表

係呀,排名代表一切, 所以尚坤只有世界7O的實力, 因為佢唔努力打 pro tour.
所以我先話排名高同排名低有明顯分別
排名低可以係因為比賽少, 可以係因為實力低
但排名高只能夠係因為實力強, 再加上肯付出, 願意勤力比賽

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 02:23 發表

國際乒聯既result, 寫住同鄉一次奧運入到前32, 二次入到前64, 乜唔係有成2次入到奧運16強? 無理由既, 肯定係國際乒聯出錯
繼續想當年, 唔駛理其他人進步. 其他人排名高過我? 我打得少咋嘛
sorry, 32強

香港既德仔係青奧只係險輸樊振東 3:4, 樊振東好似勁過samsonov?
乜你認為同鄉可以拎到樊振東3局?

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 02:23 發表

咁人地真係少打公開賽喎。

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 02:29 發表
香港既德仔係青奧只係險輸樊振東 3:4, 樊振東好似勁過samsonov?
乜你認為同鄉可以拎到樊振東3局?
咁一般嘅比賽, fan 可能無盡力打, 你認為 samsonov  會在奧運男單 32 唔盡力?

所以有d野, 真係世事無絕對.

嬴過一次唔代表永遠都嬴, 想受人尊重, 只有願意勤力付出, 排名就係代表運動員既心血, 佢地願意付出既成果.
高排名更加係代表佢地能夠有實力之餘, 再比心機全力以付.

我明白你認為同鄉低排名係因為少打比賽, 但可以因為咁而否定其他因為願意付出而獲得成果既人? 即係根本就唔尊重所有運動員既付出

青奧一生人只可以參加一次, 奧運卻可以不限次數, 如果係一個實力高強既人, 係青奧同奧運都有得參加, 你覺得會輕視只得一次機會既青奧?

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 02:38 發表
青奧一生人只可以參加一次, 奧運卻可以不限次數, 如果係一個實力高強既人, 係青奧同奧運都有得參加, 你覺得會輕視只得一次機會既青奧?
youth olympics 重要性不及 olympics

同鄉係Oceania基本上係無敵手, 入選奧運係近乎必然, 如果因為咁, 就睇死其他打生打死都唔知入唔入到奧運既運動員, 要爭取高排名來奪取奧運入場卷
我只覺得係侮辱緊運動員, 包括同鄉

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 02:42 發表

youth olympics 重要性不及 olympics
重要性不及就可以放水? 係中國無可能係呢回事, 如果樊振東果時真係拎唔到金牌, 我諗佢國家隊都無得繼續參與, 佢果時隨時緊張過打奧運

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 02:49 發表

重要性不及就可以放水? 係中國無可能係呢回事, 如果樊振東果時真係拎唔到金牌, 我諗佢國家隊都無得繼續參與, 佢果時隨時緊張過打奧運
wang hao 奧運決賽輸 柳承敏又比佢繼續打國家隊?

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 03:00 發表

wang hao 奧運決賽輸 柳承敏又比佢繼續打國家隊?
呢個就係問題所在, 王皓係奧運前, 已經拎過世界冠軍, 已經有實績, 同期既國家隊都無乜人夠佢打
但樊振東當時無係世界賽拎冠既實績, 如果佢係名額只係一名既青奧都可以輸俾名不見傳既人, 而且同期係國家隊佢都重有好多對手, 佢係國家隊重邊有立足之地?

呢個就係一路講緊, 運動員努力比賽所獲得既實績

Tsomlay,我覺得你對黃鎮廷既實力係唔肯定,但劉國東棟,陳江華都肯定佢既排名同實力,而且征戰乒超,男雙都贏過郝帥/張超,相信稱得上前20,你同鄉的實力都係唔錯,多年澳洲第1,大洋洲第1,佢都係歐洲有打聯賽,但少參加pro tour,所以keep住排100左右係算唔錯,再者黃鎮廷贏過的人都好多,贏輸係好正常的事,等於何鈞傑贏詹健,但詹健剋死馬林,咁又係咪等於何可以贏馬?

黃鎮廷世界排名18係用自己實力打出來,全香港打乒乓球的人都有目共睹,你應該係繼續支持,而唔係見佢排得高而唔抵得,要踩幾腳,咁樣你同d維園呀伯係城市論壇出面亂up 24有咩分別?
同埋冇需要用亨澤爾作比較,球員贏輸都會互相尊重

木子打今屆世乒前冇排名,打直通蘇州贏冠軍,到蘇州世乒亦橫掃國外球手,只在四強驚險咁輸俾丁寧,佢應該起碼排名第四啦。

排名除咗實力之外,重要加埋國家比錢去參加比賽,打多D就有機會攞多D分。

引用:
原帖由 samson2012717 於 2015-6-28 09:23 發表
排名除咗實力之外,重要加埋國家比錢去參加比賽,打多D就有機會攞多D分。
排名低唔代表實力一定低,但排名高實力一定有返咁上吓。

土產,兼且係靠後天努力而大器晚成,單係咁已經值得支持同埋尊重
重要係直拍球手

發新話題