發新話題

[膠皮討論] 初試灌油狂3+白鯊

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

初試灌油狂3+白鯊

在此純粹分享個人體會,歡迎各位指正

底板:銀河T7 -  3木2芳碳(橫板)
正手:普狂3 (灌油)
反手:海夫白鯊 (灌油)

平時打開唔灌嘅狂3(正手)同白鯊(反手),之前見到網上有唔少post講灌油,我抱著姑且一試的心態用左啲BB油灌落去以上兩塊膠,打落又唔錯喎。。。跟住簡單分享一下今次感覺兩塊膠灌油後嘅改變同手感:

正手普狂3:不嬲都聽聞狂3灌左同未灌係差天共地,結果我今次打落覺得最明顯分別係軟左好多,容易打透塊膠,feel到個波食入去膠面同海綿。另外打出黎啲波嘅弧線明顯高左,需要調整動作,壓低板型避免出界。總括黎講,習慣左佢嘅弧線之後,對攻時擊球好控左,而且由於可以更容易發揮到底板嘅力量,所以球速快左,旋轉亦有輕微提升。

反手海夫白鯊:同樣地海綿軟左好多,驚喜的是拉波嘅成功率同威力大有改善!白鯊未灌之前感覺係偏向死硬,雖然速度幾快但磨擦球嘅效果同穩定性就麻麻,所以放反手只係適合彈擊,拉波較差;灌後嘅白鯊用黎拉波感覺舒服好多,同樣feel到吞吐感,但發力情況下弧線又唔會太高,威脅提升!

另外有一樣嘢唔係好明,要請教大家:中遠台拉波嘅時候我感覺兩塊膠都已經打得透,不過塊T7感覺幾硬,球速雖快但似手感唔多實在;相反我有另一Stiga橙晶配未灌嘅狂3,退台發力拉明顯感受到底板食波再彈番個波出去,有震手感,但又感覺未打透狂3。現有嘅膠+板冇辦法配搭出更好的組合?定係我技術問題

p.s. 遲啲有時間可能出埋729 Aurora簡評

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 playjim 於 2015-6-25 14:19 發表
出唔到字
唔明你既意思!?
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

灌一層油?
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

回復 5# 的帖子

好多層,我唔記得exactly, 但起碼5-6層,塊狂3面膠起左少少,可能海綿漲得太勁

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-6-25 14:31 發表

唔明你既意思!?
應該係我個chrome browser有啲問題

直接白鯊三紫海綿打底,は機粘貼,不用灌。

引用:
原帖由 johnny1996 於 2015-6-25 17:11 發表
直接白鯊三紫海綿打底,は機粘貼,不用灌。
你意思係有機定冇機貼?

引用:
原帖由 playjim 於 2015-6-25 18:24 發表

你意思係有機定冇機貼?
纯無機粘貼便可以。

發新話題