28 12
發新話題

其實點睇有無潛質

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

其實點睇有無潛質

12歲以下既定兒童,點睇得出邊個潛質好D.

平時操練賴賴閒或好少操練,但到比賽會攞獎或贏其他日日操練的對手。

個人認為有冇潛質乃個人主觀的感覺,每人有唔同的解讀
乒乓,象棋都是我至愛

回復 5# 的帖子

認同

可分生理質素,及心理質素.

我覺得心理質素係好緊要。

[quote]原帖由 dt2ln 於 2015/6/25 11:56 發表
平時操練賴賴閒或好少操練,但到比賽會
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

引用:
原帖由 dt2ln 於 2015/6/25 11:56 發表
平時操練賴賴閒或好少操練,但到比賽會獎或贏其他日日操練的對手。
但喱啲小朋友好難教吧。

可分先天、後天因素。

當然小朋友要有興趣,協調性高丶專注丶模仿力強丶有自信等,比賽達到一定水平。但在今時今日嘅香港來講,一定係家長支持,支持當然不只是金錢上丶時間上,還有很多取捨!

我覺得特別係乒乓波依個運動,容許球員可以有唔同既性格.
火爆可以打兩面弧圏,日直,前三板類
冷靜既可以打削球
鍾意古古怪怪可以打長膠
鍾意簡簡單單/一刀走天涯,可以係一面直拍/粒粒
12歲以下學習能力強, 適應力強
應該多俾佢接觸唔同類型既打法
開發佢既思維同對乒乓波, 可能反過來令佢更清楚自己既個性, 幫助佢活出真我.

引用:
原帖由 ArcoLee 於 2015-6-25 12:19 發表
我覺得特別係乒乓波依個運動,容許球員可以有唔同既性格.
火爆可以打兩面弧圏,日直,前三板類
冷靜既可以打削球
鍾意古古怪怪可以打長膠
鍾意簡簡單單/一刀走天涯,可以係一面直拍/粒粒
12歲以下學習能力強, ...
當年最易發老脾既偏偏係削球手
陳衛星
Stiga Energy Wood

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

回復 10# 的帖子

依D係天才
但天才通常手感好好
同時亦都超難教

回復 13# 的帖子

薩姆索諾夫脾氣超好
勁紳士

天生了一個超級長氣肺、超級肌內能力的雙腳、個子高大的身材、活躍、攻擊意識非非非非常強烈。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

我覺得好在乎於個小朋友本身的:

天份
決心
體能
意志

再遇上同樣條件的教練(也只是錦上添花)
仲要有一個富爸爸可以無限量的支援

<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 金擇魚 於 2015-6-25 11:23 發表
12歲以下既定兒童,點睇得出邊個潛質好D.
師主好似有 言外G陰
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

你們講的條件,對應所以運動都可以套用。咁,玩一款運動有“天份”,咪應該樣樣運動都有天份?再引申遠d,乒乓球世界冠軍,係咪打網球都可以入世界頭廿名。再再引申遠d,老來體力差了,係咪轉打高爾夫球都打得贏老虎仔?

引用:
原帖由 Suki 於 2015-6-28 09:55 發表

成功靠「父」幹!
所以 SUKI 靠晒你
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

28 12
發新話題