發新話題

2015日本(神戶)公開賽

GOOD!

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2015-6-27 19:50 發表

每個非中國隊選手同中國選手都是相差很多level..
Boll, samsonov ,  Ovtcharov,  Freitas 應該只差一個level

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-27 22:39 發表

Boll, samsonov ,  Ovtcharov,  Freitas 應該只差一個level
咁樣。。咁應該最多差兩個level.. 唔會好多

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2015-6-27 22:45 發表

咁樣。。咁應該最多差兩個level.. 唔會好多
Apolonia, Niwa, Mizutani, Maharu, Joo se Hyuk,
莊智淵,實力都應該高過 Wong.

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-27 23:31 發表

Apolonia, Niwa, Mizutani, Maharu, 實力都應該高過 Wong.
經過這次公開賽,水平應該差不多

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2015-6-27 23:34 發表

經過這次公開賽,水平應該差不多
對住以上幾位, wong 應該下風,  Tang peng 反而有得打.
Wong 對 莊智淵, 朱世赫更加下風.

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-27 23:41 發表

對住以上幾位, wong 應該下風,  Tang peng 反而有得打.
Wong 對 莊智淵, 朱世赫更加下風.
唐鵬善用戰術

去年的黃鎮廷的確下風。今年就

講開莊智淵,近期沒怎麼贏球 又想起亞運團體黃鎮廷vs莊智淵,黃原本有賽點。。

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2015-6-27 23:50 發表

唐鵬善用戰術

去年的黃鎮廷的確下風。今年就

講開莊智淵,近期沒怎麼贏球 又想起亞運團體黃鎮廷vs莊智淵,黃原本有賽點。。
上年我同鄉 William Henzell 都贏 Wong 4:2

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-27 23:56 發表

上年我同鄉 William Henzell 都贏 Wong 4:2
意思是?

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2015-6-28 00:00 發表

意思是?
wong 世界排 18, 但實力應該唔到頭 20. 應該在 40-50 之間.
佢排名高因為多打 pro tour.
好多排名比佢低嘅球員實力都高過佢, 或差唔多;
for examples, JUNG Youngsik, Gionis, Steger, Apolonia, Maharu, Liang Jinkung,
Crisan, Tokic, Henzell, Achanta, Gauzy, Franziska, Baum.

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2015-6-28 00:00 發表

意思是?
我估佢意思係上年黃排名只係得40幾50, 所以輸左都比某人同鄉都唔出奇
不過佢又認為黃有好多進步空間, 而家已經升到去排名18, 佢同鄉就無乜進步空間, 而家就應該輸返轉頭

因為不進則退, 某人覺得佢同鄉太可惜, 過晒黃金時期, 只能夠回望以前既戰績, 無辦法寄望將來

有時見到其他人有進步, 會眼紅都會正常, 我都明白, 因為我自己都遇過好多細路仔, 明明舊年都唔夠我打, 但今年我已經拎唔到佢幾分, 自己都幾灰心

不過咁, 我都會恭喜佢, 因為係佢自己既努力得返來既結果, 而唔會踏佢幾腳, 話佢重未夠班, 唔夠乜乜乜打 (其實只不過係上年果時唔夠打)

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 00:26 發表

wong 世界排 18, 但實力應該唔到頭 20. 應該在 40-50 之間.
佢排名高因為多打 pro tour.
好多排名比佢低嘅球員實力都高過佢, 或差唔多;
for examples, JUNG Youngsik, Gionis, Steger, Apolonia, Mahar ...
我建議這個話題應該開一個新的theead. 因為這個thread是討論今次港隊在日本公開賽的表現。

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 00:27 發表

我估佢意思係上年黃排名只係得40幾50, 所以輸左都比某人同鄉都唔出奇
不過佢又認為黃有好多進步空間, 而家已經升到去排名18, 佢同鄉就無乜進步空間, 而家就應該輸返轉頭

因為不進則退, 某人覺得佢同鄉太可惜,  ...
嘩, 好大口氣

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2015-6-28 00:34 發表

我建議這個話題應該開一個新的theead. 因為這個thread是討論今次港隊在日本公開賽的表現。
HongKongFanz兄講得岩, 上年同類post都被某人騎刧, 搞到成篇post離晒題
我建議可以開個新post, e.g. 運動員的進步空間 / 回望過去, 能否展望將來? / 主場可否幫主隊打氣, etc.

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 00:39 發表

嘩, 好大口氣
口氣當然大, 話晒係吹水, 又唔係我自己打, 只係同鄉打, 你話係唔係?

引用:
原帖由 阿舜 於 2015-6-28 00:27 發表

因為不進則退, 某人覺得佢同鄉太可惜,  ...
排名高就代表勁? 尚坤排69, Liang Jinkung 排 34, 佢他實力強定WCT強?
Wong 實力 應該唔到 頭 20, 應該 40-50  左右.
岸川聖也都世界排名到過 16, 代表咩?

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-28 00:59 發表

排名高就代表勁? 尚坤排69, Liang Jinkung 排 34, 佢他實力強定WCT強?
Wong 實力 應該唔到 頭 20, 應該 40-50  左右.
岸川聖也都世界排名到過 16, 代表咩?
唔好再騎劫啦, 去呢度吹水啦
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=75621

黃鎮廷扣殺高球果陣右腳都仲係讓唔開

丁寧未瞓醒,俾陳夢4-1搞掂左

發新話題