發新話題

新手邊度買拍好

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
引用:
原帖由 q9450 於 2015/6/19 16:24 發表
oh no 成段雞腸.......... ........... 講返正題...深水埔 x興,我去過一次,感覺老闆佢幾好禮貌,幾好人,我唔多識野,多問幾句都冇黑面。
段鸡腸大意係話,如果係新手就盡量考虑用横板啦。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2015-6-19 16:12 發表

I see. So if you don't have any special reasons to insist to use penholders, before you buy a new racket, spend some more time to consider or try out whether handshaker is suitable to you.
Yes, my colleague also same opinion but he don't know which one is better for me,
Thank you c hing.

引用:
原帖由 q9450 於 2015-6-19 16:24 發表
oh no 成段雞腸.......... ........... 講返正題...深水埔 x興,我去過一次,感覺老闆佢幾好禮貌,幾好人,我唔多識野,多問幾句都冇黑面。
唔該晒 c 兄

引用:
原帖由 GUYHELO 於 2015/6/19 16:46 發表

Yes, my colleague also same opinion but he don't know which one is better for me,
Thank you c hing.
所以如果有耐性せ問到人借横板試打せ或者唔介意買支横板試一段時間,就試下先啦。

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2015-6-19 16:50 發表

所以如果有耐性丶問到人借横板試打丶或者唔介意買支横板試一段時間,就試下先啦。
E... 我之前打左大段中文野冇左既... 段野都係用中文同 C 兄表達現況會到位 D
其實我又未致於完全白紙既, 我細個打開直板, 到而家先打返轉唔倒手學橫板了, 所以標題
有講一心買直板架 我諗自己稍為好點既地方只係擋波, 其他抽波殺波唔多得架,
另外諗返原來我都有用反手擋波既, 理論上既野我唔多識架, 咩旋嗰 D 都未係好清楚,
真係要打返多 D 領悟返下先, 多謝 C 兄你耐心既教導呀

引用:
原帖由 GUYHELO 於 2015-6-19 17:03 發表

E... 我之前打左大段中文野冇左既... 段野都係用中文同 C 兄表達現況會到位 D
其實我又未致於完全白紙既, 我細個打開直板, 到而家先打返轉唔倒手學橫板了, 所以標題
有講一心買直板架 我諗自己稍 ...
真係新手入門, 其實橫板係易上手D, 最少無太多握板的問題, 一上檯就可以練基本功.
未開始練, 直板就握板都用左你好多時間.
有D人握板握得唔好, 變到成個人的結構古古怪怪, 有點夾硬來唔得自然, 雖然未至於打唔到, 只係睇見都辛苦.

但如果你係 新手, 你當我無講過
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2015-6-19 17:26 發表

真係新手入門, 其實橫板係易上手D, 最少無太多握板的問題, 一上檯就可以練基本功.
有D人握板握得唔好, 變到成個人的結構古古怪怪, 有點夾硬來唔得自然, 雖然未至於打唔 ...
橫板握拍都好麻煩, 握既深淺程度要一段時間先搵到適合自己
就咁睇唔同橫板專業選手握拍深淺都差好遠

引用:
原帖由 alanchan 於 2015-6-19 17:26 發表

有D人握板握得唔好, 變到成個人的結構古古怪怪, 有點夾硬來唔得自然, 雖然未至於打唔 ...
師叔一出手便知有没有

引用:

"偽新手" 又識多一個詞 , thx.

我有心水去邊睇拍喇, 謝謝各位.

引用:
原帖由 GUYHELO 於 2015/6/19 17:37 發表

"偽新手" 又識多一個詞 , thx.
我係真新手。 所以唔好叫我師兄。。。叫我偽師兄啦。

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2015-6-19 17:47 發表

我係真新手。 所以唔好叫我師兄。。。叫我偽師兄啦。

回復 21# 的帖子

我算係該處常客
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2015-6-19 15:02 發表

Penholder. Hey join the J-pen tribe!

http://shop.butterflyonline.com/japanese-table-tennis-blade
Butterfly online will ship products to HK?

橫板 vs 直板, vs  ,兩邊攻勢平均係現今主流打法。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2015-6-19 16:17 發表

The reason is that... if you're a piece of new white paper, handshaker is much much much easier to learn than penholder. Most penholder players play in penholder style just because they got no ide ...
樓主一開始已講近黎打番波,即是不是新手!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 勁揪俠 於 2015-6-19 16:31 發表

段鸡腸大意係話,如果係新手就盡量考虑用横板啦。
段雞腸大意係話,無論係新手或舊手,或左手,或右手,請盡量考慮用日直+粒粒。

樓上講的 「x興」,即係「駿x」。個後生仔老闆幾好人幾好傾…

引用:
原帖由 青見人 於 2015-6-19 23:59 發表

樓主一開始已講近黎打番波,即是不是新手!
係我主旨有誤導成份, sorry sorry, 不過放低左20年都有喇...

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-6-20 01:25 發表
樓上講的 「x興」,即係「駿x」。個後生仔老闆幾好人幾好傾…
我準備去   到時問下好人老闆意見先, 唔該晒咁多位。

發新話題