發新話題

出外打波經歷紀錄誌

出外打波經歷紀錄誌

勁揪兄想我開就當然要開post,以前就直板,現在橫板,一轉眼返去用直板,以前自己打波就三個主要對手,而家終於要出外見識學習。

第一個對手:網友 勁揪俠
因為論壇的影響下認識到他,佢邀請了我打波,佢話自己係被揪 ,其實唔係,佢真係勁揪,佢左手日直正膠,唔只勁揪,係勁怪,起初練習15分鐘大家正手對攻搓波,原全唔覺係打咗40幾小時,正膠正手搓波好順暢,球速快,之後free fight,完全唔似新手,基本功好好,令我感嘆,唔講唔知,小弟計分係先輸11:1 ,敗在怪呀 ,之後習慣先贏。同佢可以傾住打波好開心,也知道自己對乒乓球認識不足,我都從中學到不小。
PS:佢叫我讚佢靚仔,勁揪兄你好靚仔呀,佢係高手。

第二次參與球局:

7刀兄,高手一名,也是我要感謝的,與他打分比直落局數2:0輸,輸得好開心,感覺到佢正手技術一流,爆衝最強,感謝佢係因為佢點出我的問題,我的力量太大,要懂得收,通常说手感好不仅表现在控制弧线和旋转好,而且还表现在控制力量适度和落点合理。如果能让球“召之即来,呼之即去”,可真要凭靠手上的功夫,凭靠对发力与接力、对球的受力与反应进行有效的控制。(來自肉吧唧的post)。反手應該磨擦與撞擊結合,以前以為自己磨擦的球速慢,誰知改為撞擊就大問題,無咗弧線 ,也常落網 。感謝7刀指教,希望唔收學費

Tom law,高手,拉加轉我食轉,今天打日直,發力都好衝 ,一直想同我打,打一局都唔知邊個贏。下次打五局三勝
。講真左手的高手,其實想不到如何寫

太多人了,IWpong,都好高手,直板高手,我都唔知有無同我打分,基本功比我好,paul哥,反手長膠,防守好強,特別係長膠,好厲害,同你一起雙打好正,你以長膠控制,我就進攻,可惜有失誤,贏三局就輸了,但好開心。好好玩。edward,正手高手,反手都好高手,太多人了,不能盡錄,感謝各位高手。

近日都多次練波先返回以前直板水平,當然都唔係好高,總好過無

今日發現到自己技術已經下滑,曾經無打兩年,再加上無人陪我練波,同勁揪兄打完,打好多局發現練習完一小時後狀態下滑,全輸,全近都好似輸14-12,正反手大亂,體力下降,輸都抵輸,知道自己有幾個問題,可能都比現在的波友影響到自己,所以一般的技術,所以我已成為新手中的新手,低手中的低手。
本帖最近評分記錄
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2015/6/17 22:56 發表
勁揪兄想我開就當然要開post,以前就直板,現在橫板,以前自己新波就三個主要對手,而家終於要出外見識學習一吓。

因為論壇的影響下認識到他,佢邀請了我打波,佢話自己係被揪;lo ...
Tom 兄太謙了。在下有排都未練到你咁勁。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

回復 3# 的帖子

勁揪好勁呀
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)

勁揪唔係浪得虛名...真係人如其名....我已經比佢打到暈..輸到怕....

仲有佢好靚仔

何志文式打法,勁!!
引用:
原帖由 tomtom1995 於 2015-6-17 22:56 發表
勁揪兄想我開就當然要開post,以前就直板,現在橫板,以前自己新波就三個主要對手,而家終於要出外見識學習一吓。

因為論壇的影響下認識到他,佢邀請了我打波,佢話自己係被揪;lo ...

回復 7# 的帖子

認真,好勁,正膠打得咁好我都o咗嘴

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2015/6/18 12:09 發表
認真,好勁,正膠打得咁好我都o咗嘴
你指何志文?係架,上次奧運睇咗,都依家都仲記得。

回復 9# 的帖子

我指你呀

我都想打
唔叫我
cl cr 中直
donic 奧恰v1 中直

回復 11# 的帖子

26號北河街體育館,7-9pm,有問題問勁揪俠

引用:
原帖由 tomlaw 於 2015/6/18 17:08 發表
我都想打
唔叫我
羅湯 同 湯湯 有無關係??

回復 13# 的帖子

佢一直想邀請我打波

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2015/6/18 17:18 發表
佢一直想邀請我打波
《外遊記》第二集 湯湯 vs 羅湯?

26号過来灣仔大把人同你地揪

回復 15# 的帖子

唔知呀,要佢有時間先

但已經book咗場,以我的level出到灣仔就等GG

回復 19# 的帖子

約咗一些網友打波,無計

勁秋俠 pls post yr photo

發新話題