29 12
發新話題

[球板討論] 想砌塊橫拍二選一,vis vs 145

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動
緊係好VISCARIA 啦~ 張繼科都好佢~ 就知道係好野啦 !
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-6-17 19:11 發表

Vis你要識挑選才好打
師兄你好,師兄可否教下小弟如何才可選到1支好的vis?
多謝師兄賜教!

蝴蝶莊智淵限量乒乓底板金色尾標牌帶簽名 手感超越蝴蝶王vis 價格 ¥ 1780.00 .呢支就係好的vis

回復 18# 的帖子

師兄鍾意兩面拉弧圏, 用軟D既版可能好D喎 : BUTTERFLY 應該係水谷準, NITTAKU 係黑玻鳥, STIGA係五夾類

引用:
原帖由 CL_LEE 於 2015-6-18 09:06 發表
蝴蝶莊智淵限量乒乓底板金色尾標牌帶簽名 手感超越蝴蝶王vis 價格 ¥ 1780.00 .呢支就係好的vis
限量的莊志淵我試過四塊,感覺實在太軟手感唔實在。

要遇見 好質量既 vis 同 差質量既145 都唔容易.

張繼科打 vis, 不過係塊超靚既vis, 理論上..... 一般人唔會買到...  

打過幾塊vis 質量分別都幾大. 好打既好好打, 唔好打既真系不外如是.
145 我覺得都幾好打, 不過自己喜歡190 多d. 打過兩塊145, 重量質量都好一致.

所以呢兩塊, 站於新手既立場, 新科技, 我揀145.  (因為怕買到唔好打既vis)

路過...
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 直直地 於 2015-6-18 11:49 發表

張繼科打 vis, 不過係塊超靚既vis, 理論上..... 一般人唔會買到...  

打過幾塊vis 質量分別都幾大. 好打既好好打, 唔好打既真系不外如是.
145 我覺得都 ...
多謝師兄的中肯提點。

引用:
原帖由 直直地 於 2015-6-18 11:49 發表

145 我覺得都 ...
師兄,你試過的兩塊145幾重? 我打過friend的190,好硬彈…
我用緊「新張」,好易控好易上枱,旋轉強開波轉,但感覺一速唔夠快,球質唔夠重,尾勁唔夠強。另外擺短好易冒高。 想找塊硬少少(改善一速、球質、尾勁),但keep 到旋轉的。有冇推介?
Sorry 樓主,請唔好介意我在這裡問…

雖然無打過145, 但ALC 系列以穩為主, 而蝴蝶品控同個體差異都比STIGA 好, 呢個係我無論係板同膠一向支持蝴蝶原因
最後多講一句, 你今日不買蝴蝶, 你終有一日會買蝴蝶

29 12
發新話題