28 12
發新話題

特殊打法大放異彩

引用:
原帖由 青見人 於 2015-6-4 15:07 發表

何解咁講?任何年齡嘅教練也需進修,況且為何大於40就是自我鑽研,細於40就不用䧞?請問如果一個球員由初學到退出,之後當教練,但佢整個打球生涯也打橫板,這樣他懂教直板嗎?或者當教練前去跟人學一 ...
首先橫打出現到成熟時,個班教練個時己過左打球時期,已到教練期;所以一般都係睇片參考鑽研進修,好少落場學或打來用,但七十後就真係練過,打過。係有 d 唔同。當教練當然要學習,我以前有個教練最愛睇片學曬人地唔同開波模式,同我地練習比賽時,就搵我地班學生來試招
老實,做到教練 (特別係國內起碼打過省二隊個 d) 基本上橫、直基本功都識得,佢地係要打過嘛;但基本功同落場真係有 d 唔同。橫板你反手位搶側身同你直板搶側身後個板就唔同,個時練波搶完側身,再用返反手,正手咁彈出、彈入咁打,比個用直板的教練問我係咪起到跳舞   
我起外國,可能同香港唔同掛

我覺得識教先系最重要; 而且學生吸收到先ok

the

出去想搵個橫板反膠一齊玩都難, 全部直板
直板唔算特殊打法

引用:
原帖由 explozthelimit 於 2015-6-5 20:31 發表
出去想搵個橫板反膠一齊玩都難, 全部直板
直板唔算特殊打法
你個到係咪老餅球會

伊藤美誠剛剛比特技打法打死左

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-6-5 00:44 發表

首先橫打出現到成熟時,個班教練個時己過左打球時期,已到教練期;所以一般都係睇片參考鑽研進修,好少落場學或打來用,但七十後就真係練過,打過。係有 d 唔同。當教練當然要學習,我以前有個教練最愛睇片學曬人地 ...
不如用香港教練為例,因為國手我不清楚是否橫直雙修,特指在學習期間,真的有國內教練橫直都同時教這班未來國手嗎?
我只説香港教練,現在也有很多新秀教練,80尾90後,如他們學球到退出後再當教練,而整個生涯只打過橫板,那他們教球時,如何教直板?佢哋係咪都自學?
我所強調係指是否自學?這不關年齡問題!

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-6-6 06:51 發表

你個到係咪老餅球會

伊藤美誠剛剛比特技打法打死左
我都唔知, 見到後生都係直板
仲話直板沒落...

28 12
發新話題