40 12
發新話題

清膠

引用:
原帖由 Mcforce 於 2015-6-2 12:20 發表

好的,買回來再試試。謝謝你!
你也可用A4環保紙白色無字個面卒膠,膠水在紙上時,就用其餘白色位再卒,預卒十張紙到(方法二)
兩個方法我都試過,方法-最快
另外舊膠水不用掉走,將來膠皮發現有裂痕,你可唧少少落海綿與膠皮中間裂位,可防裂痕擴大

天拿水一定得

試下用依支,日本城有得賣
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 xstar924 於 2015-6-2 16:54 發表
試下用依支,日本城有得賣
Thanks

引用:
原帖由 tsomlay 於 2015-6-2 15:13 發表
天拿水一定得
不過又怕傷木喔!

引用:
原帖由 dlwtong 於 2015-6-2 13:20 發表
http://www.hkttf.com/viewthread. ... hlight=%BD%A6%A4%F4
可惜以前冇看到!

試用打火机用的白電油!

從一些外國文章看到用丙酮,香蕉水可以,不知道有冇朋友給以意見?謝謝!

我以前都用過呢支膠水15號,和樓主樣成塊板都係膠水,我聽人講呢支係濃縮版

引用:
原帖由 杰仔 於 2015-6-3 00:39 發表
我以前都用過呢支膠水15號,和樓主樣成塊板都係膠水,我聽人講呢支係濃縮版
就算係濃縮板無理由搞成咁

我建議你買支TRF彭漲劑試吓,
檫上後等佢令d膠水先軟化(變成好似鼻涕咁),
然後嘗試用間尺把膠水括掉丿
完全清除後再用最幼的砂紙打磨至滑。
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-6-3 07:45 發表
我建議你買支TRF彭漲劑試吓,
檫上後等佢令d膠水先軟化(變成好似鼻涕咁),
然後嘗試用間尺把膠水括掉丿
完全清除後再用最幼的砂紙打磨至滑。
我有澎涱液,謝謝你建議。

總算勉強救返一塊板,另外一塊在撕膠皮的時候有30 mm木片連膠皮一起撕出來,奉勸大家不要用這種膠水了,因少失大。

多謝通知,此類產品,害人不淺。

回復 34# 的帖子

有康復後的圖嗎???

依家500ML都唔貴,200蚊都唔洗 咪鬼用細支果隻啦

引用:
原帖由 saibear 於 2015-6-4 12:01 發表
有康復後的圖嗎???
今晚放上來,因為救得及時,而且馬上搽護木液,已經冇問題了,另外一塊板就慘不忍睹了,因為貼左個幾月才撕,膠皮連30mm的木一齊出!

用膠水球

引用:
原帖由 Mcforce 於 2015-6-2 18:13 發表

不過又怕傷木喔!
天拿水應不太傷木,只是用完後你不知何年何月才可打乒總比賽!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

40 12
發新話題