30 12
發新話題

處境問題:打到 10 : 0 時

乒乓球從沒有穩勝這回事, 你可以打到10:0, 唔代表人地冇能力回敬你一個10:0, 甚至反勝, 尤其正規比賽途中豈可如此突然鬆懈, 大忌也. 否則一子錯, 滿盤皆落索.

全力爭勝經已係對自己及對手既一種尊重.

引用:
原帖由 天樂 於 2015-6-1 22:28 發表
普遍都會放番一兩分
所謂贏人都唔好太盡,
尤其係互相水平有分野時,畢竟每個人都會有初學者嘅階段

當然你放完人夠勇同人地講好彩我放你就另作別論

成熟嘅球員好少因為放果一兩分會放鬆 ...

https://www.youtube.com/watch?v=B5atuRBK3Q8

第二局 11:1
第五局 11:0

要從戰略上考慮,
如果係最後一局,當然會讓.
但如果係頭2局,就未必會,因為可以贏盡氣勢,對整場賽事有幫助.

引用:
原帖由 儍峰 於 2015-6-1 10:23 發表

8:0 就考慮會唔會太早
如果係自已發球,我多數都係 9 比,試過10:0,對方自已發球落網想比都唔得

引用:
原帖由 egghead1969 於 2015-6-2 10:45 發表

如果係自已發球,我多數都係 9 比,試過10:0,對方自已發球落網想比都唔得
呢個情況,發生過在中國隊的比賽,唔知張繼科定邊個,立刻好醒目咁話個波爆左,球証又俾重開,卒之讓返一分。

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-6-2 16:55 發表

呢個情況,發生過在中國隊的比賽,唔知張繼科定邊個,立刻好醒目咁話個波爆左,球証又俾重開,卒之讓返一分。
咁真係醒目
其實以前又試過打到比10:0,對方發球,我用手接左波,讓返一分之「魚」重比球証話我做乜

睇你想贏波,定贏關係!!!!!!!!
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-5-31 23:46 發表
你會否放一分比佢?
如果唔放是否無品?
無標準答案,只供討論
今日恒生學界有一場比賽便是咁......
呢個問題其實十個有9個會讓, 但我做裁判都做過過千名球員
受咗人一分 會自己打失返回禮就百中無一

放番一分,再全力搶攻

30 12
發新話題