30 12
發新話題

處境問題:打到 10 : 0 時

處境問題:打到 10 : 0 時

如果相方实力相當,或者是對你比你勁
但你咁啱有局可以打到對手 10:0
你會否放一分比佢?

如果唔放是否無品?

無標準答案,只供討論
今日恒生學界有一場比賽便是咁......
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

正常會讓, 不過話打恒生學界我認為唔好讓, 人一鬆左返唔到轉頭就大件事
每一分都認真打應該叫對 對手尊重吧

回復 2# 的帖子

遇到以上情況可以認真打失波

darker

我會發力一板拍過去,中左就形棍一下,唔中咪俾返一分人

岩岩我打球局都有一局贏到10-0
之後對面開下旋,自己搓落網,最後贏11-2  

讓返一球

今日又有塲波,某球員win緊 8:0, 心裏在盤算是否應該放番一分
結果那場反輸,最后仲輸埋 2:3
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 explozthelimit 於 2015/5/31 23:52 發表
正常會讓, 不過話打恒生學界我認為唔好讓, 人一鬆左返唔到轉頭就大件事
每一分都認真打應該叫對 對手尊重吧
頗同意。
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

我一直都吾認同1O:O要讓返一球,其實咁樣做對双方都無乜意義
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

贏波容易,贏人心難
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

昨天,我都有看那場波,好笑的是,有位路過的朋友笑說,贏11:0者會倒霉3年,我都是第一次聽。好似打麻將,不可以四個人一起打西一樣!

不可放松,给对方检讨自己问题在哪里。
Nittaku High Power  ST T05  T64

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2015-6-1 01:31 發表
今日又有塲波,某球員win緊 8:0, 心裏在盤算是否應該放番一分
結果那場反輸,最后仲輸埋 2:3
8:0 就考慮會唔會太早

這個問題是沒有旣定答案, 因人而定!

打波偶然會有一陣神不守舍,會突然連輸多球的,
你如果有一盤突然連贏多分咁就要小心應付,
如果你當時認為對手是如此不堪一擊,咁你就犯下
大錯了,當對手在下一盤定神回來,你可能因為你的
放鬆就會鑄成大錯。昨天領先8比0而最後輸波而回
的就是最佳例子。
乒乓,象棋都是我至愛

就如早前港運會爆冷post所講,波是圓,不知下一球之後所發生的事,所以應該盡力打埋佢,因為盡力都唔等於你贏到果分。何必鬆呢?

I will see how I won the last 10 points. If they were all tough plays, I will definitely play the last point seriously. If the first 10 points were all easy points, it shows that your opponent really wasn't playing well. In this case I would give him a point.

放返一分俾人個目的係乜,意義係乜? 如果11:0肉酸,11:1唔肉酸咩? 放一分叫尊重人?? 我覺得咁先唔尊重,「拿,放俾你先有一分咋,唔係你食蛋呀」…

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-6-1 19:38 發表
放返一分俾人個目的係乜,意義係乜? 如果11:0肉酸,11:1唔肉酸咩? 放一分叫尊重人?? 我覺得咁先唔尊重,「拿,放俾你先有一分咋,唔係你食蛋呀」…
同意,你送人野,人地唔一定想收

普遍都會放番一兩分
所謂贏人都唔好太盡,
尤其係互相水平有分野時,畢竟每個人都會有初學者嘅階段

當然你放完人夠勇同人地講好彩我放你就另作別論

成熟嘅球員好少因為放果一兩分會放鬆晒比人反追,不過8-0又好似太早啊

當然每個人對乒乓球運動有唔同嘅目標同睇法,好難介定岩唔岩
重點係你想人地點樣睇你,你想自己係一個邊類型嘅球員

木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

30 12
發新話題