發新話題

STIGA(出售被屏蔽)

support

低價貨品就不用把關?有錢買高價靚貨品固然開心,沒錢的買低價品開心參與乒乓球運動也要照顧吧。世界不是能靠一張相片一句說話就能分得真假的

其實論壇一向的宗旨,主要是連繫/推動乒乓球運動,
而不是推廣買賣乒乓球器材,
(講到好似好清高咁...但事實上係...
如果論壇要搞買賣器材...相信會是全港最成功的一群)
二手區,無疑是為了會員帶來方便,刺激交流效益。
但全新區,理應不會太過活躍,大家打波啫何來咁多全新器材發售?!
呢方面我們會睇得好緊,論壇唔會被人利用來作任何商業用途。
我又在此一再強調,表明論壇堅定的立場。
(因經常有人會扮唔無知去挑戰版規/或不清楚/或說為唔知點解論壇要咁做)希望大家日後更了解論壇的方向。

因為“恐慌碳事件“之後,為提高會員的保障,所以加入了少許買賣條款,
你可能會覺得搞到個場串哂...
(咁點都好過搞到個場 cheap 哂...)

Jcclee
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 necky 於 2015-5-21 21:51 發表
低價貨品就不用把關?有錢買高價靚貨品固然開心,沒錢的買低價品開心參與乒乓球運動也要照顧吧。世界不是能靠一張相片一句說話就能分得真假的
照緢哥之前講,這裡冇一個版主係收銭打工!
我覺得又唔係話低價貸唔照顧!
買賣品也是放上這&#153219;賣,也會有監控,
只是高價貸較低價貨受騙機會大,
損失也較大!所以盡量做好吧!
講真咁樣未必夠,仍有走漏眼,
但也只有盡量吧!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 necky 於 2015-5-21 20:23 發表
為什麼要1000元以上?
$1000 以上只是一個試驗的分水領域(定位價)
如果大家認為應要再 set 低d,可以改為$500以上...
目的都只是增設一些關卡,防偽是其中一原因,
另外也可以減少全新器材貿易(歡迎光臨到論壇之贊助商戶)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

既然去保障有錢買貴拍的,為什麼不看看沒能力去買貴拍但也想參與乒乓活動的一群呢?

回復 28# 的帖子

何出此言?
乒乓球活動 貴又貴玩,平有平玩
沒能力去買貴拍但不等於參與乒乓球活動會受阻
市面上有很多平而正拍的選擇,有心參與乒乓球活動不會咁容易受阻
正如當年中學無錢,都係用塊幾十蚊既球板,一樣打得咁開心

回復 28# 的帖子

我上次賣球板時,有D小朋友儲左好耐先夠錢買D貴板
如果有關卡保障下佢地 亦無不可

其實依家不論平貴底板都有假貨問題
只要有假冒出現 我相信壇友一樣會指正
例如你可以上某寶睇下有幾多一百蚊人仔就買到既YEO / CL之類
呢類WOOD HOUSE產品只要睇下底板尾部木紋就可以分辨到 一般都會係斜木紋
Stiga Energy Wood

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

引用:
原文由 necky 於 2015-5-22 00:03 發表
既然去保障有錢買貴拍的,為什麼不看看沒能力去買貴拍但也想參與乒乓活動的一群呢?
我估你仍對“論壇”有所誤解了,
論壇不是一個機構,只是一個媒體(Media)
非謀利,所謂保障(沒有義務的那種),只是監管,只是靠版規執法,沒實則的法律約束力。
想有實際保障,最好入實店買!

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-5-21 23:24 發表
其實論壇一向的宗旨,主要是連繫/推動乒乓球運動,
而不是推廣買賣乒乓球器材,
(講到好似好清高咁...但事實上係...
如果論壇要搞買賣器材...相信會是全港最成功的一群)
二手區,無疑是為了會員帶來方便,刺激交 ...
我又唔同意,我有幾個朋友佢地好鍾意同一型號既板買幾塊甚至十塊,簡一兩塊最滿意剩低既就賣,所以佢地成日都會有全新既板賣。

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-5-22 00:28 發表

我估你仍對“論壇”有所誤解了,
論壇不是一個機構,只是一個媒體(Media)
非謀利,所謂保障(沒有義務的那種),只是監管,只是靠版規執法,沒實則的法律約束力。
想有實際保障,最好入實店買!
既然是這樣為什麼做些又不做些呢?只選擇性看貴價貨?現在的香港就的有這麼多有錢人?100個人有99個有錢?

引用:
原帖由 crazyvin 於 2015-5-22 00:17 發表
我上次賣球板時,有D小朋友儲左好耐先夠錢買D貴板
如果有關卡保障下佢地 亦無不可
如師兄所說,不知是不是儲了很久才有300元,買了假的也沒所謂?不知是不是這個意思?

回復 35# 的帖子

不是這個意思 依你所講 咁不如直接去買新板

引用:
原帖由 crazyvin 於 2015-5-22 00:16 發表
何出此言?
乒乓球活動 貴又貴玩,平有平玩
沒能力去買貴拍但不等於參與乒乓球活動會受阻
市面上有很多平而正拍的選擇,有心參與乒乓球活動不會咁容易受阻
正如當年中學無錢,都係用塊幾十蚊既 ...
貴有貴騙,平有平驗。路邊驗個阿婆阿伯細路仔100幾十元沒人捉?

引用:
原帖由 hoiwong9 於 2015-5-22 00:32 發表

我又唔同意,我有幾個朋友佢地好鍾意同一型號既板買幾塊甚至十塊,簡一兩塊最滿意剩低既就賣,所以佢地成日都會有全新既板賣。
我講的是一般正常情況!

我本身自己也是燒板痴,所有板我都幾乎買過/打過了,
膠也敗了唔少...
我自己也有同型號板買幾塊的習慣,
也歡迎你d朋友咁做!
(但只是不歡迎他們在本論壇慣性放售)食得咸魚抵得渴,有得呢d壞習慣就預左視錢財如糞土...
就是要放都請到別處吧...
(這只是我的期望)

引用:
原帖由 crazyvin 於 2015-5-22 00:55 發表
不是這個意思 依你所講 咁不如直接去買新板
我所說的是做法不全面不如不做,大眾不理,只面向小數。如何幫助乒乓球活動的?

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-5-22 00:57 發表

我講的是一般正常情況!

我本身自己也是燒板痴,所有板我都幾乎買過/打過了,
膠也敗了唔少...
我自己也有同型號板買幾塊的習慣,
也歡迎你d朋友咁做!
(但只是不歡迎他們在本論壇慣性放售)食得咸魚抵得渴, ...
其實我都明論壇要減少全新貨品買賣是要保障論壇的商店利益,這樣的規則也是無可厚非

引用:
原帖由 necky 於 2015-5-22 00:51 發表

既然是這樣為什麼做些又不做些呢?只選擇性看貴價貨?現在的香港就的有這麼多有錢人?100個人有99個有錢?
你講得對!
我一向都叫人去實店買器材,從不主張在論壇買賣!

只要去實店買,無論平/貴,都不會是假。

有無人接我這個月買的貨
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

發新話題