發新話題

[膠皮討論] Donic Appelgren World Champion 89

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

Donic Appelgren World Champion 89

大家覺得呢塊板如何??

5+2 ALL+

會唔會好慢? 配咩膠適當?
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

MXP x 2
如果想穏定D,前面MXS

絕對唔會慢,佢雖然寫ALL+, 但係我覺得其實係OFF-

板面係italian spruce, 類似檜木soft feel. 當你打到入肉o既時候,特別物料(類似昆蟲o既ZLC)就會俾到速度你架啦。
1) N656 國天藍棉/狂飆+60號海綿
2) Arctic Wood 省狂藍棉/MXP
3) Emerald Rasant PowerGrip/Grip
4) 龍5 典馳Type D / 狂飆350
5) 玫瑰CL: 正手 Nittaku大字狂3 反手 tenergy 64
6) Butterfly Kim Taek Soo (紅標金)正手 MX-P  反手 Tenergy 80
7) Butterfly Kim Taek Soo ( 韓金 )
8) Darker Speed 90 10mm  正手 藍V
9) Kokutaku 超super超 極 10mm

引用:
原帖由 kenken168 於 2015-5-13 11:48 發表
MXP x 2
如果想穏定D,前面MXS
兩面 MXP 或 MXS 太重...

而且 MXS 唔係好 arm 打...
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

引用:
原帖由 hamh 於 2015-5-13 12:37 發表
絕對唔會慢,佢雖然寫ALL+, 但係我覺得其實係OFF-

板面係italian spruce, 類似檜木soft feel. 當你打到入肉o既時候,特別物料(類似昆蟲o既ZLC)就會俾到速度你架啦。
gum 都 ok wor........

引用:
原帖由 直直地 於 2015-5-13 13:21 發表

兩面 MXP 或 MXS 太重...

而且 MXS 唔係好 arm 打...
塊板平均重約 84G 兩面 MXP 總重 186G左右.  我打左幾個月都唔覺重

此板同alc有咩分別呢

引用:
原帖由 mcm 於 2015-5-13 17:50 發表
此板同alc有咩分別呢
可能應該問 同 innerforce ZLC 有乜分別 比較客觀。

我都想知。。。

面材一定唔同,夾層次序都唔同。

Innerforce ZLC:  limba-limba-zlc-ayous-zlc-limba-limba , 係特別物料包住大芯

Appelgren World Champion 89:  Italian spruce- zylon related material -?-大芯-?- zylon related material -Italian spruce , 係特別物料係喺面材之後。

反而 Waldner World Champion 89 就可以同 Innerforce ZLC 比喇,因為佢都係特別物料包住大芯, 但係面材都係唔同。

3) Emerald Rasant PowerGrip/Grip
5) 玫瑰CL: 正手 Nittaku大字狂3 反手 tenergy 64
6) Butterfly Kim Taek Soo (紅標金)正手 MX-P  反手 Tenergy 80
7) Butterfly Kim Taek Soo ( 韓金 )
8) Darker Speed 90 10mm  正手 藍V

前晚終於下定決心, 無開到 d 乜lc 物lc, 開左呢塊新到既 Appelgren

琴晚打左幾個鐘. 感動 ing.

hamh 一語中的   :     "絕對唔會慢,佢雖然寫ALL+, 但係我覺得其實係OFF-"

我覺得越發力越有貨, 而且非常好控.
呢塊板我 覺得好既地方係, 懶既時候可以打防守, 有力既時候可以打速度, 遠少少都唔會覺得虛 (發力打)

雖然速度比不上 T5000 或 翡翠之類. 但係作為All+, 居然輸唔多, 令人喜出望外.

自己技術唔達標, 亦打過好多板, 呢塊...

可以列入愛不釋手行列.

配膠:
正手 Calibra Tour H max
反手 Calibra Tour M max

有點欠缺既, 係個 3d 手柄, 唔太習慣.
ST 手柄, 都系 bty 夠穩陣.

再挑剔d, 後面如果係 瑞典章, 就錦上添花啦.

(下禮拜, 試埋塊 Waldner...睇下4塊雲杉 同 Appelgren 既 2 塊雲杉 有幾大分別...)

發新話題