35 12
發新話題

你估會唔會返轉頭用返舊款波作賽 ?!

引用:
原帖由 葉師傅 於 2015-5-13 22:12 發表

好其怪無縫波似係中國專利咁,外國品牌好像從沒諗過會造無縫波囉 !
係呀,如果唔係 xsf 同 DHS 反左面,有縫 40+ ball 跟本唔會出現,40+ ball 真係中國專利;

回復 22# 的帖子

正常,為新波出的板多咗貴咗 ,新波又貴咗 。打乒乓波就越來越高成本
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

有打過高質量新波,感覺都OK。可惜係質素太唔穩定。

引用:
原帖由 葉師傅 於 2015-5-10 23:45 發表
由於世錦賽婁有球員在賽事中途要求暫停10分鐘療傷,而球質本身亦很不穩定,使球員負擔加重。在業餘世界亦因此降低了打球樂趣,而且用球的價格亦比較昂貴很不划算。故此聽聞係國際乒聯有人提出回頭方案,唔知係未真及會否 ...
換球嘅主因係環保!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

新球對體力嘅消耗比以前大,又需要更多嘅力量
而且市面買到嘅國產波質量唔穩定,又易爆…打兩三個小時可以拉爆兩三粒
價錢又貴…慢慢打乒乓球嘅人口可能會愈來愈小…
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

BTY 40+ 3星好好打,但太貴

[quote]原帖由 青見人 於 2015-5-14 23:49 發表

換球

[quote]原帖由 青見人 於 2015-5-14 23:49 發表

換球

環保?講就咁講,NITTAKU出過一種塑料40MM有縫球,但唔通過,係都要加大到40+.

I guess not.
無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2015-5-14 23:25 發表
正常,為新波出的板多咗貴咗 ,新波又貴咗 。打乒乓波就越來越高成本
新膠直頭搶錢

不停改革已成常態
40+ 唔踮佢地有理由會再改

官商勾結

環保是對大眾說的理由
<-->
.

乒乓球運動一向以靈巧見稱,一再改變平衡傾向體力,可能會適得其反 . 笑話: 或許,要乒乓球運動發展更好,並不需要解散中國國乒,而係重組國際乒聯(執位換人/自組乒聯),讓乒乓球運動重回起點,這樣就可令百花再次齊放 .

除了新波較易爆之外, D 套膠(指外國膠)都快殘左好多, 因為要用力打才較有質量(相對舊波而言); 以前一塊膠兩個月左右換一塊, 現在用一個月就等於以前用兩個月. 變相打波既成本又高左, 唉!

35 12
發新話題