23 12
發新話題

世乒賽現場睇.....

世乒賽現場睇.....

比D港隊相大家睇, 自己影, 網上搵唔到架

不過我上到去, 香港小花輸晒, 同唔到佢地影, 遲D出場TIM BOLL同中國隊既其他相.

仲有 黃鎮庭個場其實好好睇, 香港有無直播? 差D贏TIM BOLL, D相佢有D似龍珠剎雅人.....

本帖最近評分記錄

thanks your shareing.....

很漂亮,好過官方那些!

影得好靚,角度好好!

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2015-5-4 21:29 發表
很漂亮,好過官方那些!
官方專影埋晒D古怪表情

主板:水谷ST 正手:omega4 asia  反手:t64
         Viscaria 正手omega4asia 反手:t64

Good photo

咦? 我都想睇下官方既相, 你地有無LINK?

引用:
原帖由 lmichael 於 2015-5-4 22:41 發表
咦? 我都想睇下官方既相, 你地有無LINK?
https://www.flickr.com/photos/ittfworld/collections/72157648916658564/

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-5-4 23:43 發表

https://www.flickr.com/photos/it ... /72157648916658564/
D相真係正

D相影得好靚,多謝分享
昨天己逝,明天是謎,忘記背後,努力面前.

D相影得好靚

NICE
<-->
.

可否分享用甚麽器材拍攝?

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-5-4 23:43 發表

https://www.flickr.com/photos/it ... /72157648916658564/
佢地D相都唔錯, 現場所見, 佢地企得好近, 如果比我, 我會帶把梯, 企高少少, 角度會好些. 我個位高D, 遠D, 所以其實都要CUT相, 不過係網上面POST都應該夠用.

引用:
原帖由 mym 於 2015-5-5 10:48 發表

可否分享用甚麽器材拍攝?
我係用5D2, 小白2, 打多個增距2X (不過好多時都無用)

其實影乒乓球, 有幾點要注意.
1. 你要企高少少, 如果企得近, 一張椅既高度就夠.
2. 大光圈, 高ISO值, 快門其實最理想係1/500. 1/250就已經有點虛.
3. 影乒乓球, 有一點係好重要, 就係.......要影到個波 無論動作幾靚, 無左個波係畫面, 硬係差少少.
4. 因此, 影搓球同削球係易好多. 女仔波都易影D. 男運動員攻球, 就真係有點難度, 有時佢動作做完, 個波都飛左去前面, 唔係畫面上面了.

呢次第一,二日個位角度好, 係遠左D, 所以要裁相, 像素應該裁完唔夠一千萬象素, 不過網上夠用了 枝鏡夠靚, 可以開盡光圈, 裁完出來既相, 都一樣咁SHARP, 我都未PS佢地, 都已經好SHARP.

多謝分享
引用:
原帖由 lmichael 於 2015-5-5 11:55 發表

我係用5D2, 小白2, 打多個增距2X (不過好多時都無用)

其實影乒乓球, 有幾點要注意.
1. 你要企高少少, 如果企得近, 一張椅既高度就夠.
2. 大光圈, 高ISO值, 快門其實最理想係1/500. 1/250就已經有點虛.
3. ...

正呀!正呀!

23 12
發新話題