發新話題

[其它討論] 護木液 問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

護木液 問題

有兩個朋友 提議使用 護木液

板係: Carbonado

他的 145 和 他的 190 換膠時已經有輕微拉絲狀況

我之前買左 TSP

方向問題1
用, 定唔用? ( 我塊係 全新既 190, ST, 好靚仔
)

技術問題2
朋友 上過一次膠,
錦 meet 番出黎, 清理乾淨之後, 可唔可以用護木液?

核心問題3
知道上得太多會影響手感
如果薄薄一層, 會會影響手感呢?

煩ing...

請大家比比意見.

謝.
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

溥一層分別不大,但大家溥的定義都唔一樣

你朋友用了哪一款膠水?

引用:
原帖由 sorry 於 2015-4-22 13:45 發表
護木液tsp 就算吧
典解錦講呢?

之前呢度d師兄話 護木液 最正路係 TSP ....  
我先買

TSP 唔掂? 煩請闡述一下....
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

引用:
原帖由 mvc 於 2015-4-22 13:54 發表
你朋友用了哪一款膠水?
朋友用 雙喜500 ml

我用 Tear Mender

我用tsp十多年了,沒有那些人說的手感問題,但手感好不好有點是天生的成份,所以人人不同
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

190用紅雙喜無出現拉絲

STIGA板還是用護木液穩陣D.
洪华山

我成世只用過NITTAKU護木油,唔知邊個牌子特別好
SO FAR我支190上左NITTAKU護木油,換左一兩次膠都好好,我有打我個FRIEND果支,手感都無乜問題

引用:
原帖由 BrianDD 於 2015-4-22 14:25 發表
我用tsp十多年了,沒有那些人說的手感問題,但手感好不好有點是天生的成份,所以人人不同
請教 brianDD

如何使用 TSP 護木液?
你點搽架呢?

用 TSP 自帶個掃 感覺會好厚.
用海綿搽會會好d呢? 定系就錦用個掃掃就得架啦?

謝!

引用:
原帖由 直直地 於 2015-4-22 16:55 發表

請教 brianDD

如何使用 TSP 護木液?
你點搽架呢?

用 TSP 自帶個掃 感覺會好厚.
用海綿搽會會好d呢? 定系就錦用個掃掃就得架啦?

謝!
我用卡片刮

回復 12# 的帖子

我用原本個掃
旱了後用A4紙磨下
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

a4 紙球????

回復 15# 的帖子

A4紙
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 直直地 於 2015-4-22 04:12 發表
a4 紙球????
係當A4紙好似沙紙咁係塊板上面輕磨
1) N656 國天藍棉/狂飆+60號海綿
2) Arctic Wood 省狂藍棉/MXP
3) Emerald Rasant PowerGrip/Grip
4) 龍5 典馳Type D / 狂飆350
5) 玫瑰CL: 正手 Nittaku大字狂3 反手 tenergy 64
6) Butterfly Kim Taek Soo (紅標金)正手 MX-P  反手 Tenergy 80
7) Butterfly Kim Taek Soo ( 韓金 )
8) Darker Speed 90 10mm  正手 藍V
9) Kokutaku 超super超 極 10mm

i just use tsp

我用化妝綿輕輕抹一層(千奇唔可綿花球?,等亁,再用白紙省一省塊板。
最好搽埋板边,多少少唔怕,防止板边拔絲。。

我見過極尚球館有人即場塗上了一支(10ml)的護木液!

薄如蟬翼!

是我見過的最薄的,據稱是從特殊途徑取得。

申報: 本人的底板從來沒有遇到拉絲的問題(一次也沒有)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

我自己就用 Ando ,呢支係水性,好稀好薄,幾好用架。

1) N656 國天藍棉/狂飆+60號海綿
2) Arctic Wood 省狂藍棉/MXP
3) Emerald Rasant PowerGrip/Grip
4) 龍5 典馳Type D / 狂飆350
5) 玫瑰CL: 正手 Nittaku大字狂3 反手 tenergy 64
6) Butterfly Kim Taek Soo (紅標金)正手 MX-P  反手 Tenergy 80
7) Butterfly Kim Taek Soo ( 韓金 )
8) Darker Speed 90 10mm  正手 藍V
9) Kokutaku 超super超 極 10mm

引用:
原帖由 獨孤 於 2015-5-2 23:33 發表
想請問...咁系咪新板查一次護木剂就用一世。定係每次换膠都要查。
每次都要查

發新話題