發新話題

[砌版討論] 想請教各位專家(為小女兒配板問題)希望重量在150克左右。

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
其實百希達,kinson都有兒童板,sogo 或歌街都有百希達,旺角同元朗嗰間好似有kinson,可以參考吓,不過如果要細柄同輕身的大人板用rutis或viscaria light 都可以。

兒童板和普通板的分別:
是主要在板面和手柄的size,
兒童板的板面(貼膠的面積)比較細,
咁貼膠後自然輕了很多,很多!
不是一般(雖然輕)的成人板可以做到!
手柄也是為小朋友度身訂造的“幼小“。
一般器材店舖都會有售,及可給予專業意見,
我認為小朋友正手,首選大陸膠:
狂飆三(不會太重的)
其次可考慮焦點3
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

明白!!
那我要考慮一下小女是否適當在這時間轉板....因她的手仔還少....
我剛剛量度過我女兒的兒童板110g,我的210克左右,差不多一倍重量
引用:
原帖由 jcclee 於 2015-4-9 13:42 發表
兒童板和普通板的分別:
是主要在板面和手柄的size,
兒童板的板面(貼膠的面積)比較細,
咁貼膠後自然輕了很多,很多!
不是一般(雖然輕)的成人板可以做到!
手柄也是為小朋友度身訂造的“幼小“。
一般器材店舖 ...
主板 Viscaria  正:Omega 4 Pro 反:Vega Pro

其實我應該問,小女應該何時轉成人板較合適呢?
兒童板佢就已經用了兩年
主板 Viscaria  正:Omega 4 Pro 反:Vega Pro

引用:
原帖由 sing127 於 2015-4-9 14:08 發表
其實我應該問,小女應該何時轉成人板較合適呢?
兒童板佢就已經用了兩年
因人而異,只要高大了一些,夠力量(或識得發力時)
一般可能7歲左右...
兒童成品板用耐了膠會先老化和失去彈力,
為她買過一塊新的兒童板吧!
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

其實銀河定世奧得也有出一些俾小童打的板,柄幼板輕!膠可打兩面KTL Po XP,絕對輕,想好一點可打焦點III!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

Jcclee兄,
那應該要過兩年換先合適了
小女的板是兒童成品板,不過我幫佢加工過,撕下本身的膠皮,換上了兩面Donic.所以兒童板就暫時
不需要買住呢
引用:
原帖由 jcclee 於 2015-4-9 14:24 發表

因人而異,只要高大了一些,夠力量(或識得發力時)
一般可能7歲左右...
兒童成品板用耐了膠會先老化和失去彈力,
為她買過一塊新的兒童板吧!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

當佢手大咗,高咗,有基本功的時候先轉都得,其實睇吓小朋友大得快唔快

狂飆三 很重喔...

引用:
原帖由 marcolee 於 2015-4-9 17:03 發表
狂飆三 很重喔...
狂飆三(除非是藍綿)不重啊!
Butterfly cut only 45g-46g
比起MXP,M1 的50g,已經是很輕了!

[quote]原帖由 sing127 於 2015-4-9 14:35 發表
Jcclee兄,
小女的板是兒童成品板,不過我幫佢加工過,撕下本身的膠皮,換上了兩面Donic.所以兒童板就暫時
不需要買住呢
用兒童板既好處係可以問人攞D打爆邊又唔太殘既膠,夠貼有突,不過你呢板兒童板既虎口位有D問題,會導致握板太淺,塊板重心都唔好,
買板銀河兒童板啦,好過你塊多多聲.

小朋友約七歲先換成人拍都未遲,日產板柄幼細d,建議直柄.套膠可選donic舊糸如platin之類,因海綿比現代的較輕,性能平均較適合初學者控制.
純屬個人建議

謝謝師兄!
係啦,我個塊成品板之前係文具店買的,$40兩塊..............
想問一下銀河兒童板可以在那裡買到呢?
引用:
原帖由 金擇魚 於 2015-4-13 02:13 發表
[quote]原帖由 sing127 於 2015-4-9 14:35 發表
Jcclee兄,
小女的板是兒童成品板,不過我幫佢加工過,撕下本身的膠皮,換上了兩面Donic. ...

thanks Thynk師兄建議.
小女而家兩面已經用緊Donice 既舊膠了
引用:
原帖由 thynk 於 2015-4-13 02:42 發表
小朋友約七歲先換成人拍都未遲,日產板柄幼細d,建議直柄.套膠可選donic舊糸如platin之類,因海綿比現代的較輕,性能平均較適合初學者控制.
純屬個人建議

剛巧幫學生配板,經過金x樂,兩款板都好適合七歲留下,直至今天為止,一定輕過及幼過kinson. 其他我就唔知啦。

by the way, 點樣可以upload? how to smaller than 1024kb?  i take photo with s4?

引用:
原帖由 Suki 於 2015-4-13 20:41 發表

我通常用最原始方法,send WS吡朋友,再send返吡我,但當時用3G,轉咗4G好少upload唔到,唔知有冇関係!
thank you very much

引用:
原帖由 Suki 於 2015-4-13 20:41 發表

我通常用最原始方法,send WS吡朋友,再send返吡我,但當時用3G,轉咗4G好少upload唔到,唔知有冇関係!
thank you very much too. 只是路過,並沒收取任何廣告費及介紹費。

謝謝cgwc圖片.
可惜個手握位太粗了,女兒目前可能只合適打幼兒板
引用:
原帖由 cgwc 於 2015-4-13 21:11 發表

thank you very much too. 只是路過,並沒收取任何廣告費及介紹費。

ARTENGO 乜唔喺法國DECATHLON旗下品牌咩 ?  可以在書局買到 ?

http://www.decathlon.com.hk/hkcn ... roduct_nature=15700

TSP SWAT kids / carbon kids

陞威有得賣wor
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

發新話題