50 123
發新話題

[砌版討論] 想請教各位專家(為小女兒配板問題)希望重量在150克左右。

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

想請教各位專家(為小女兒配板問題)希望重量在150克左右。

小女本身用緊BB板2年有多,重量木板連膠大概110克左右。最近希望換番正常size的球板
想請教能否提供一些較輕的木和膠給我呢?希望重量在150克左右。
因小女只有5歲半,手仔較細。所以希望找一些握手位較幼和板身較輕的球板和膠皮呢
謝謝各位的幫忙!!感激不盡
主板 Viscaria  正:Omega 4 Pro 反:Vega Pro

唔系專家, 只系路過

我有塊 只有 77g 既 Stiga Intensity nct (即系強木) master 柄 (即系細FL)
配 Stiga 既 Tour M 同 Adidas 既 R6

應該加埋都好輕, 唔知 arm arm 你女女 用呢?
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

謝謝師兄回覆!!
應該不錯!
唔知加埋膠大概有幾多克呢?
引用:
原帖由 直直地 於 2015-4-8 17:24 發表
唔系專家, 只系路過

我有塊 只有 77g 既 Stiga Intensity nct (即系強木) master 柄 (即系細FL)
配 Stiga 既 Tour M 同 Adidas 既 R6

應該加埋都好輕, 唔知 arm arm 你女女 用呢?
主板 Viscaria  正:Omega 4 Pro 反:Vega Pro

講開又講,一路都對器材都冇乜研究。真係第一次聽到Master 柄的稱呼,以前我地通常只有ST,FL,AN。真係好好彩有master柄選擇,因為女女我估佢普通FL柄都會覺得粗,哈哈!

I have BTY PHOTINO LIGHT ST : 70g

回復 5# 的帖子

I have a BTY offence BK just 68g
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

Tsp 有一塊板,係專出比小朋友,無記錯係叫Tsp kids,手柄好幼

一塊納米oc(78g)
正反手揀外套就冇問題
現在愛上了OMEGA5和省狂3做正手
Tenergy64也是本宮的心頭好哦

其實我推介一快, Butterfly SKY tactis, 佢比較輕加上手柄真係好幼, 而且有個好大好大的原因!!!!!!!!!!!!!

個柄係粉紅色架!!!!!!!!! 細路女 BEST FIT !!!!!

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

回復 1# 的帖子

如果由兒童板轉正常板(又打算用2面反貼的話)
要砌到所要求的150g~不容易!!
塊木可以輕到幾多,都好難減低重量!
(你要明白2塊反貼才是關鍵所在)
一般連膠水,(每膠)普遍都去到接近50g,
2塊膠加起要100g, 咁條數你都識計啦...

我的建議,都係繼續適合用返兒童板,
但可以選擇一塊好一點的!
Eg. Nittaku, Tibhar, TSP
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 sing127 於 2015-4-8 17:30 發表
謝謝師兄回覆!!
應該不錯!
唔知加埋膠大概有幾多克呢?
超標。。。

加埋 159g
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

引用:
原帖由 sing127 於 2015-4-8 17:38 發表
講開又講,一路都對器材都冇乜研究。真係第一次聽到Master 柄的稱呼,以前我地通常只有ST,FL,AN。真係好好彩有master柄選擇,因為女女我估佢普通FL柄都會覺得粗,哈哈!
其實stiga 一般 FL 柄就係 master
粗既 fl 柄 就係 legend

一般大家用既stiga fl,其實就係 master
legend柄其實都唔多。

如果買日版stiga,就可以揀sfl,即系細碼fl

nittaku 既 fl 一般會幼dd

回復 1# 的帖子

可以考慮kinson成品板
重量輕 膠皮彈性ok 幾適合呢個歲數小朋友用一段時間

覺得TSP, NITTAKU的FL都幼
<-->
.

NITTAKU RUTIS好似好幼又幾輕下

用rutis或viscaria  light 都比較輕同柄細,70幾g都有,加正手反手都係stiga airoc m同s已經好輕

真係唔該灑各位師兄!!! 今次真係獲益良多!!! 可惜我唔識點樣upload pic上來,好想比大家看看而家女兒打緊的BB板樣子.
塊BB板本身係成品板,本身有膠,不過質素麻麻,所以我自己撕下了兩面膠之後換上了Donic F1 和 櫻花),都用了兩年了.

瑋仔: 等我上網找多一點Tsp kids資料先! 謝謝!!!
alanchan: 粉紅色絕對係我女女至愛!!!謝謝!! 想必你也有女兒吧,哈哈!
直直地: 謝謝你的解說! 又學到野了!
jcclee:謝謝師兄意見!!我都擔心貼了膠後會好重較難適應,如果我想買兒童板,是否去商店說要兒童板他們就知道我要什麼呢?其實主要想要個手柄要好幼和重量較輕的球板.

以前donic有隻華拿senso youngster板,不過可能要外國訂,七十克左右

金x樂有兩款兒童板,一款差唔多六十克,另一款差唔多七十克。之前幫個三歲妹妹配,非常滿意

謝謝師兄!!
等我有空去金x樂看看先

[quote]原帖由 cgwc 於 2015-4-9 10:58 發表
以前donic有隻華拿senso youngster板,不過可能要外國訂,七十克左右

金x樂有兩款兒童板,一款差唔多六十克,另一款差唔多七十克。之前幫個三歲妹妹配,非常滿意

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

終於知道點樣發圖片了!
左手邊是我女兒用緊既BB板,右手是的板

[/quote]
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

50 123
發新話題