30 12
發新話題

研究2:57水谷擦台面或台邊

研究2:57水谷擦台面或台邊

https://www.youtube.com/watch?v=

過網前與後個波也是在台的外面

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

真很精彩,多謝分享!
擦邊
Alpha

擦旁邊算吾算得分?

唔睇靜態圖, 睇片個波係由上打到下, 擦上邊緣
佢個側身角度打直線過去我唔認為會擦側邊

現在毛科技發達,網球,羽毛球都用科技協助,乒乓球也可以。

引用:
原帖由 explozthelimit 於 2015-3-22 18:21 發表
唔睇靜態圖, 睇片個波係由上打到下, 擦上邊緣
佢個側身角度打直線過去我唔認為會擦側邊
雖由上打向下,但觸球前球已在台外,球末過網及過網後也在台外,所以有機會擦旁邊。

引用:
原帖由 samson2012717 於 2015-3-22 21:22 發表

雖由上打向下,但觸球前球已在台外,球末過網及過網後也在台外,所以有機會擦旁邊。
唔解釋,
以側身直線角度由上打向下擦側邊/下邊緣概率到底有幾大, 想像下就知.

好精采

睇吓慢镜

如果慢鏡用番正面角度便可看得更清楚

個波擦側邊無彈起,算擦旁邊出界

個波擦側邊無彈起,算擦旁邊出界

擦邊球與出界球討論http://hkttf.com/viewthread.php? ... =page%3D1#pid998648

擦邊彈起肯定計, 但唔弾唔代表唔計
8:27個擦邊最後係3方都同意, 奧恰其實可以學許昕咁唔出聲
另外睇片就知水谷隼果球既線路係白邊線落擦邊,唔明點解係話台外.

另外你張圖亦唔一定,實際有太多情況

6:06
梅茲台外拉出擦邊, 照計

補多個經典例子

8:36 慢鏡

水谷果球,我咁睇。
呢球基本上係接近平衡枱邊咁抽,係就係枱外打向枱內,但個波嘅路線非常接近平衡枱邊,而且個波係向枱外灣的(弧圈)。咁情況之下,如果個球係撞到枱側的話,只係超薄cut,唔會好似現在咁,有咁明顯嘅改變角度。所以應該係中枱面擦邊(枱角),先會有咁大角度上的改變。呢分應該係水谷贏。
至於許昕,可能佢都唔知係擦邊定打中枱側。

呢局之後水谷用一球類似的球結朿。

8分27秒好明顯達到台內擊球

8分36秒好明顯達到台內擊球

30 12
發新話題