43 123
發新話題

[球板討論] Butterfly Viscaria 評測

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

Butterfly Viscaria 評測

底板:Butterfly Viscaria
正手:MXP
反手:tenergy 64

大家好小弟第一次寫評測請大家多多支持一下!
而一塊木相信大家都會認識係好多年前已經相當熱門

Butterfly Viscaria 蝴蝶王
結  構:層數:五層木板+兩層碳素/芳基
板底本身比較硬 對於自生發力的要求比較少 因為球板有較好的彈性所以能量消耗也降低左
蝴蝶王手感相當不錯 從小球控制到近台攻擊至中台相持還有遠台防守都有不錯的表現
如果你以兩面弧圈打法這一塊蝴蝶王就是你必然之選 只要很少的力量就可以打出有質量的球
由於彈性比較好 所以打借力球也相對比較容易 發力的時候更加會發現蝴蝶王的彈性會令你的球速與力量更加發揮到出來

膠皮方面 小弟只試了幾塊 請大家見諒
正手方面我自己選擇了MXP 初初也是聽人講or上網睇的心態買了MXP 但係由於小弟多年沒有打乒乓球之後也只是打過狂3所以決定一試MXP
MXP 的確有一點不習慣 因為彈性比狂3強 但因為彈性高所以對擊球的力量要求也減少了 但這一塊膠皮非常食球 無論上下旋拉球也非常容易 防守借力也非常輕鬆 值得推薦給大家
反手方面我試了2塊
1.M2
M2給我的感覺彈性太高 防守擋波非常好 但去到攻擊的時候控制比較難 好多時會下網弧線比較低一點 拉下旋也比較難
2.T64
T64的確貴有它貴的地方 彈性適中 打的時候弧線及控制相對比較易容 無論拉或是打也可以輕鬆打到 相比M2也比較食球 力量和旋轉也更強

小弟第一次評測只可以寫到咁多 希望大家支持一下
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +100 多謝分享 2016-9-30 02:16
  • jcclee +10 多謝分享 2015-3-18 15:24
  • 暐仔 +2 非常贊同 2015-3-18 15:16

主板:水谷ST 正手:omega4 asia  反手:t64
         Viscaria 正手omega4asia 反手:t64

鼓勵

但你點解話佢唔係koto ?
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-3-18 15:25 發表
鼓勵

但你點解話佢唔係koto ?
個到係咪我有錯誤 我都唔係好似但係上網搵到少少資料所以copy 哈哈 請更正我我改返

寫得幾好,最好列明重量,因為舊鈻牌重量會在86g以上,而新鋁牌會85g以下。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

vis配t64值頭是天作之合,不過t64基本上是配任何板都有一定水準的,至於vis更加可以說是你俾幾多佢就交幾多貨俾你的,下次可以試試用狂三,拉球效果仲正呢
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

鋁牌定鐵牌?
我用的是鋁牌最初都係配MXP正,但覺不夠旋轉現在用NEO省狂3

回復 5# 的帖子

我個牌係新鋁牌 重量我自己都唔係好知 我去度下再話你知

回復 6# 的帖子

好多人都話狂3好 我就快忍唔住去買嫁啦

回復 7# 的帖子

鋁牌 但係狂3 好似好多選擇唔係好識揀 又NEO狂3 又nittaku 狂3 又藍海綿 其實邊塊好D?

引用:
原帖由 saibear 於 2015-3-18 15:28 發表

個到係咪我有錯誤 我都唔係好似但係上網搵到少少資料所以copy 哈哈 請更正我我改返
應該是koto來的,否則就不是Viscaria了!
當然,現時生產的koto和以往的木材,肯定是有明顯的差異。
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

回復 11# 的帖子

明白 器材大師都黎我個POST 好開心 我成日睇你個D post hahhahahha

回復 10# 的帖子

我用過普狂3/nittaku 狂3/NEO狂3/NEO省狂3,本人覺得最好次序如下
1)NEO省狂3-膠面黏
2)nittaku 狂3-海綿比較易咬到波
3)NEO狂3-海綿好像同NEO省狂3但膠面無咁黏
4)普狂3-等如一星波,質量最差的狂3
所有狂3都要灌油
如有錯誤請指點

回復 13# 的帖子

點灌 因為我仲係以前白黃有機膠水年代

回復 14# 的帖子

回復 16# 的帖子

我睇過要搞4日好似好煩

用狂3好煩的

回復 18# 的帖子

我都覺 但狂3我真係由細用到大 太有愛煩都要用 不過玩多排MXP先

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-3-18 15:34 發表
寫得幾好,最好列明重量,因為舊鈻牌重量會在86g以上,而新鋁牌會85g以下。
現時我有P碼新鋁牌舊盒六塊,新鋁牌新盒三塊總共9塊viscaria.最輕的都87g

43 123
發新話題