發新話題

近期值得推薦的新底板

感謝推介。stiga 綠翡翠真的是 stiga 純木系列中最好的球拍之一,其彈性亦不輸蝕比一般碳拍。

引用:
原帖由 andrewphy 於 2015-3-15 09:29 發表
感謝推介。stiga 綠翡翠真的是 stiga 純木系列中最好的球拍之一,其彈性亦不輸蝕比一般碳拍。

就講少少綠翡翠,我特別喜歡是它的面材,
是柔韌有餘的硬,手感是硬板之中少有的好控和「心中有數」,
其次是精選的雲杉力材和有底勁的大芯,配合上是接近完美!
板也不算厚,可找到6mm左右的。
是一塊很有力量和生命的5夾球板!

PS # 面材的 Green Ebenholz 是比較 raw 同沒有加 coating 去特別處理,
我每次除膠後都會用幼砂紙磨滑。
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

感謝分享。。。

面材比較raw??仲要磨滑??
表面已經好滑好滑。。。滑到唔似木面,
滑到我覺得已經接近上膠困難。。。

系咪塊塊唔一樣呢?
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

我兩塊上膠都唔困難,除非我灌膠灌得太卷

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-3-16 14:35 發表

就講少少綠翡翠,我特別喜歡是它的面材,
是柔韌有餘的硬,手感是硬板之中少有的好控和「心中有數」,
其次是精選的雲杉力材和有底勁的大芯,配合上是接近完美!
板也不算厚,可找到6mm左右的。
是一塊很有力量 ...
仲要價格合理,抵讚

引用:
原帖由 直直地 於 2015-3-16 15:46 發表
感謝分享。。。

面材比較raw??仲要磨滑??
表面已經好滑好滑。。。滑到唔似木面,
滑到我覺得已經接近上膠困難。。。

系咪塊塊唔一樣呢?
非也...
可能你不是太了解所有 Stiga 的底板,
Emerald 的面材是有外於其他的 NCT 面材
(例如:黑檀,Rosewood,Clipper CC, Intensity 等等)
貼過了一次膠之後,會發覺翡翠的面材是近乎沒有了 coating,
剩下感觀上比較 raw 的綠黑檀表層。
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2015-3-16 15:51 發表
你都買左2塊 Emerald ?
我覺得是近期 Stiga 之佳作!
我自己就買了3塊ST...有排打

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-3-16 16:11 發表

我自己就買了3塊ST...有排打
我都鐘情於ST柄,退役賣俾我見識吓

引用:
原帖由 dlwtong 於 2015-3-16 16:20 發表

我都鐘情於ST柄,退役賣俾我見識吓
哈哈,我d板未必啱其他人打...好重!
我揀了的3塊都是接近100g的。

85g以上我舞唔掂,我對上十年三塊板都係80g以下

引用:
原帖由 dlwtong 於 2015-3-16 16:45 發表
85g以上我舞唔掂,我對上十年三塊板都係80g以下
等我睇睇有冇d輕既好嘢益吓你啦...
(pm whatsapp 給我吧)

同玫瑰五比較有什麼優勝之處

引用:
原帖由 garyfish 於 2015-3-16 18:21 發表
同玫瑰五比較有什麼優勝之處
玫塊五...我從來未拎錢出來買過一塊,(玫瑰七倒是有的)
Anyway, (我個人認為)玫瑰五的構造是表裡不完全協調,失敗!
面材是硬彈(冇問題),但力材單薄俾唔夠支撐,
大芯相比下更加可以用虛弱來形容,如果只賣$500一塊,
我都可以接受嘅...選用了好Rosewood面材,但沒有認真的去配合,
極其量只算是一塊中上的5夾純木。
PS# 代言人用的,和特選的玫瑰五,又另作別論!

Gum rosewood XO 又如何呢?
個名就相當靚仔wor

又是否名不符實?
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

引用:
原帖由 直直地 於 2015-3-16 18:57 發表
Gum rosewood XO 又如何呢?
個名就相當靚仔wor

又是否名不符實?
XO = 特選 Rosewood囉
料靚d,整出來當然似樣d啦!
(咁又輪到睇返價錢喇喎)
基本上,我係唔會介紹朋友去買一塊貴價既普通板的。

Xo 用上更老既面材,但力材是否一樣?
如果系既話,gum 問題一樣無解決播。

引用:
原帖由 直直地 於 2015-3-16 19:20 發表
Xo 用上更老既面材,但力材是否一樣?
如果系既話,gum 問題一樣無解決播。
你細心地去比較吓吧,不一樣的!
XO 是完全脫胎換骨,雲杉和大芯好明顯是有分別和改善!

Jcclee 兄,唔怪得塊玫瑰五,覺得唔好打啦,原來咁原因。以你所見,如綠翡翠同張zlc 比較,又如何?因現在用張zlc, 諗緊入唔入塊翡翠玩。

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2015-3-16 15:51 發表
super_phoenix兄:
Emerald VPS V 和 rosewood V 兩塊你都用過,說說分別?謝謝
針灸博士研究生(國務院博士一等獎獲得者)
香港註冊,中國註冊醫生(中西醫結合)
香港地址:九龍奧運站博文街32號福群商場29D地舖 (週一至六 早上11:30- 晚上7:00)
香港電話 : 6762 4912 (請先預約)

Jason 兄,基於以上評價,I may need to re-visit 绿翡翠。Between绿翡翠 and Carbonado 145, 您建議選那一塊?Carbonado 145 較薄(5.7 mm), 會較軟嗎?又由於加了碳纖,應該會較好力吧?至於手感,绿翡翠是5夹純木,是否較佳?

發新話題