32 12
發新話題

[膠皮討論] 狂飆3-50

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

狂飆3-50

我相信各位師兄大多使用外國膠,但小弟還是喜歡中國膠,這一塊中國膠,我曾經想過很長時間用不用作正手用,但當我看到這麽多的評測後,大部分人都是說用在反手,我終於放棄了,當看到40+波一出現,沒有辦法,再加上各位師兄推薦,終於買了它-狂飆3-50硬度-硬,當然是用在反手。其實我終於找到了一塊有外國海膠海綿特點,而膠面是黏的膠。
這膠和普狂比較外表,膠面並沒有變,變的是海綿,海綿變成50號海綿。整體來說它是一塊變薄,由2.15-2.2變成2.1,海膠海綿特點,海綿變得更有彈性。狂飆3,以前人人也說要灌先好打,否則死硬,但灌膠很煩,小弟有機時代用有機膠水唔灌都已經很好打,無機出現只好用neo系列吧,最想不40+波一出,這狂3-50,使我有另類看法。
雖然40+波出現,但我還在打40波,用着這膠有奇妙的感覺。
當然我把它用於反手,但我先試試正手用,一打,嘩!好透,就算硬度是硬也透,打法不可以如以前拉波,正如外國膠,先令波撞到海綿再磨,如果全撞當然球速快旋轉不強,但薄磨有強旋轉,所以球出來旋轉較低球速比較快,弧線變得低平,不夠發賊,但感覺到用奧恰軟碳的support 是足夠的,海綿是足夠彈力和密度去支持面膠。
把它轉回反手,可能是未開膠,感覺到海綿有些硬,直到有波友和我搓波,他正手攻,我以反手擋,終於海綿打軟了,透板清脆的聲音出來了,而且手感清晰,由於膠面黏性強,波停留在膠的時間長,所以控制落點上也較好,而自己主動加力球速明顯加快,在拉下旋時食波使起下旋變得容易,攻球就更有效。整體感覺是這膠有外國膠的彈性和手感,可是因為膠面是黏性,所以易製造旋轉和令落點更準確。   
所以結論係這膠配置碳板或硬7夾反手比較好,如果要使用正手就要因應板和需求而使用。如果希望用黏性的膠做反手,這膠便適合你使用。
可是小弟會買多塊正手用

本帖最近評分記錄
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

這個份量夠, 重!
<-->
.

回復 2# 的帖子

係好重,整塊板輕到170幾,180幾打波時擺速過快。
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)

重像屠龍刀的刀板拍波 爽, 拉波不爽
<-->
.

回復 4# 的帖子

又唔會,拉波好好,特別係打慣咗重板,輕板打唔返

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2015-3-13 22:54 發表
又唔會,拉波好好,特別係打慣咗重板,輕板打唔返
NICE
<-->
.

我用的是DHS 032(110g)
正手:729啟源
反手:Butterfly Tenergy 64
共重:204g

我都是用「重」板。
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=72599&extra=page%3D1

回復 7# 的帖子

我知道呀,200就多咗小小,我係板輕小小,膠重

反手狂3-50 正手狂8 用來打新球應該唔錯
如果鍾意打中國膠

回復 9# 的帖子

所以在等香港出,唔想taobao,狂8已經聽到了好評,反手狂3-50就已經試打咗40+,就好好打,球速還是快。

不過新球打幾打就可以收工,開個粒新球,個銀包痛
狂8呢家野都係早買早享受,遲買平少少
紅大媽終於係海綿上有大進步
用來打新球似番以前舊波速度,睇鬼佬試打

回復 11# 的帖子

睇咗,真係聽聲都知透板,睇到球速都真係快

不過狂8比較易打透板比狂3
重諗跟用狂3定狂8定天2 正手
有沒人試過天弓3-60??

引用:
原帖由 tomlaw 於 2015-3-15 03:01 發表
你說天極3-60,更軟,更透板 ,有點過分相比狂3-50還透,要用硬板support。

天2打大波我感謝比狂3好,用唔灌為準,其實都唔急,打慣咗大波就發覺,原來速度可以無咩分別,只差旋轉。

引用:
原帖由 tomlaw 於 2015-3-14 13:01 發表
係天極3-60先至啱,有軟同中硬兩隻,唔好買軟,因為太淋唔好拉,愛嚟smash就好啲。
1) N656 國天藍棉/狂飆+60號海綿
2) Arctic Wood 省狂藍棉/MXP
3) Emerald Rasant PowerGrip/Grip
4) 龍5 典馳Type D / 狂飆350
5) 玫瑰CL: 正手 Nittaku大字狂3 反手 tenergy 64
6) Butterfly Kim Taek Soo (紅標金)正手 MX-P  反手 Tenergy 80
7) Butterfly Kim Taek Soo ( 韓金 )
8) Darker Speed 90 10mm  正手 藍V
9) Kokutaku 超super超 極 10mm

回復 16# 的帖子

帥兄,你塊新板加狂8,好唔好打?
試過打個塊05正64反,都幾彈下
cl cr 中直
donic 奧恰v1 中直

回復 16# 的帖子

係呀,你好似係有狂8,可以寫評測嗎

回復 19# 的帖子

師兄也在用?請發表意見,大家討論吧。

回復 21# 的帖子

真的嗎?很神奇就是大部份人都用在反手,正手會太透,我打過朋友的yeo正手狂3-50,整體感覺打快攻更好,會撞擊方面更好。

32 12
發新話題