46 123
發新話題

[球板討論] 蝴蝶有一個夢想(還是野心)

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

蝴蝶有一個夢想(還是野心)

Tenergy這個型號相信乒乓球員唔會陌生,
N年前Butterfly已經是器材的龍頭大哥了!
Tenergy05/64 更加是專業和奢侈的象徵,
我買第一塊T05時,只是$260,
後來識得去東南亞找團購貨源,最平$190 我都試過。

早在3,4年前我已經洞悉先機,
估計 Tenergy快要賣到$500-$600(今日實現了)
日後稍作改良,相信目標價是$700-$800(US$100)

我早就已經適應了不打 Tenergy, 唔係我買唔起來用,
而是我精明?(你們又何嘗不是呢?)
既然世間上還有更平和更好的選擇,
Butterfly...你還當消費者是傻的嗎?!

我而家正手用MXP,反手用 Stiga Airoc S

利申(手上還用得的 Tenergy是以前的滄海遺珠)
本人更加不是任何品牌之代言人
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

我也開始放棄了
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

你們又打算用什麼來代替?

T05
T64
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-3-1 13:05 發表
你們又打算用什麼來代替?

T05
T64
我用了正手MXP,反手長膠代替。
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

更平選擇或者係, 更好暫時未見
bluefire,evolution 系列唔係話唔好打, 但講到超越tenergy 無法認同
好似我呢d 半年換一次, 打波求開心,加價都照硬食

MXP做正手我個人觉得好用過05.今朝試HD HEXER都很不错.
洪华山

引用:
原帖由 explozthelimit 於 2015-3-1 14:09 發表
更平選擇或者係, 更好暫時未見
bluefire,evolution 系列唔係話唔好打, 但講到超越tenergy 無法認同
好似我呢d 半年換一次, 打波求開心,加價都照硬食
咸魚青菜,各有喜好。
你唔係經常需要換膠,又有錢,又靚仔,
當然冇所謂啦!

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2015-3-1 14:13 發表
MXP做正手我個人觉得好用過05.今朝試HD HEXER都很不错.
可以適應轉變的人有福了!
恭喜你!可慳唔少!

乒乓球器材的價格, 升幅真係大到傻左 (可能什麼貸品都係)
好似我平時用的蔣澎龍日直球板, 有一位教練同我講, "這塊板而家買好貴WOR, 仲好難買到TIM"
殊不知我是大約2008年, 用二手價400買回來的
又好似而家用的40+乒乓波
平極都成近10元一個
仲要好鬼易爆

好感性地講, 以前的日子, 總叫人懷念

記得小時候一個冠軍牌乒乓球只是數角錢,
文具店/ 士多鋪的流星板好似10元
我記得我當時每星期有10元零用錢, 即是節省一星期便可買一塊板
大家在公屋的石枱, 揸住塊流星板, HEHEHAHA, 咁就玩成個下午

又好似我剛踏出社會工作
心血來潮想打乒乓球,
走上萬達買了一塊KOMANN乒乓球板, 加一塊WINNING膠 (當時是郭教練向我推薦的)
也不過是200左右
買完也不覺肉赤

但現在, 我覺得乒乓球器材真係貴到無譜
莫講話好多基層小朋友都難以負擔
連在職人士都覺得貴

通常其他的品牌,過了一段日子,
價格總會穩定下來,甚至會稍稍回落,
但這情況是不會發生在蝴蝶身上!
唔經常加價已經是奇妙恩典,仲奢望佢會減?!
咪太天真。

03,04年左右,搵專業隊攞省狂一塊人仔57蚊,再搵朋友攞75至80蚊,06年去到130蚊,一路到而家250蚊.
乜膠到貴啦.
86年灣仔有間乒乓球舖,賣729膠35蚊9折,31.5蚊單膠,日本海綿60蚊,9折,貼膠8蚊.

引用:
原帖由 kei 於 2015-3-1 16:00 發表
乒乓球器材的價格, 升幅真係大到傻左 (可能什麼貸品都係)
好似我平時用的蔣澎龍日直球板, 有一位教練同我講, "這塊板而家買好貴WOR, 仲好難買到TIM"
殊不知我是大約2008年, 用二手價400買回來的
又好似而家用的40 ...
「搓枱! 留波留板!」
記得嗎?

我正手都是打省狂NEO,日本、德國膠都是不適應,反手DONIC。
Alpha

正手其實有好多好好既選擇都可以代替到05....
不過反手要取代到64既膠就真係難搵.......

(橫板): Rosewood XO + Nittaku Alhelg+ Nittaku Hammond Pro Beta
(日直) :Butterfly 金擇洙(老金) + Butterfly Bryce Speed

只要有小學生比賽,賽果又可以和升學牽上關係,七至八百元一塊膠都有市場。

聽講64好似R7 真係有D太貴成480$ 一塊

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-3-1 17:53 發表

「搓枱! 留波留板!」
記得嗎?
我當年小學雞打得大D, "搓枱!留波!留板!留底褲!"

所以當年都有幾條底褲贏左係枱底 !!!
Butterfly ZJK Super ZLC x TENERGY 05
Butterfly ZJK Super ZLC x TENERGY 80-FX
Butterfly Innerforce ZLC x TENERGY 80
Stiga Carbonado 145 x Fastarc G-1
Nittaku Meister BASALTEC OUTER x TENERGY 05-FX
Nittaku Meister BASALTEC INNER x Fastarc G-1
XIOM Katana Platinum Special x XIOM Omega 5 Tour
[反] Butterfly Feint Long AG

引用:
原帖由 NitChit 於 2015-3-1 19:30 發表
正手其實有好多好好既選擇都可以代替到05....
不過反手要取代到64既膠就真係難搵.......
我強烈推薦試 Stiga Airoc S 反手。

引用:
原帖由 ilccmcf 於 2015-3-1 20:03 發表

我當年小學雞打得大D, "搓枱!留波!留板!留底褲!"

所以當年都有幾條底褲贏左係枱底 !!!
咁你試過輸未?

480 蚊 一塊已經系舊價。

估計好快就到 650 蚊 一塊。。。。。哎
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

46 123
發新話題