發新話題

乒總打新波,學界打舊波,如何是好?

乒總打新波,學界打舊波,如何是好?

究竟練新波定打舊波?

試吓打新波當打舊波咁,自然好易打,得心應手。
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

不明白何為強勢弱勢?有沒考慮牽涉到的面多廣?

新舊都練

引用:
原帖由 Suki 於 2015-2-21 15:30 發表
乒總正路,學睇會方便自己,講完!

近百年老店,心∼∼∼∼已經剩餘無幾多,有冇人夠膽杯葛?!

相信沒有!所以強勢一方在學睇會!
學體會所有的規則是在暑假制定!9月開學後已發出所有事項及章程!
所以未必能像總會般除時更改,雖然聞說總會就有關改用新球跟學體
會開會!但學體會像未能跟隨!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

世事就是這樣,有些事情看起來容易,但要幹起來每每因為有其它因素而不能如願。

引用:
原帖由 Suki 於 2015-2-21 17:10 發表

這點我也是明白的,制度歸制度,但制度是死的,人是活的!

當事情在變化中,人是能控制/改變制度的!!

從用家處出發,看到的便主辦單位貪一己之便,強勢意思便是學睇會作什麼決定,參加人數也是一樣,賽事/ ...
學體會跟乒總屬兩個不同機構!不是體貼與否問題!
兩者資源也不一様!像學界賽就3局2勝了!也沒有矮檯!
而且學體會由開始定比賽到開始比賽大約如下:
例如04年7-8月定賽制,9月頭出章程
9月尾學界精英
10月新界區小學比賽
11-12月新界區中學甲組比賽
05年2月頭九龍區中學乙組比賽
3月頭新界區乙丙組比賽及九龍區丙組比賽
3月尾九龍區小學比賽等!
報名章程也是由9月開始,如果2月前比賽用舊波,之後比賽用新波!
咁咪一個比賽兩種器材?
試諗吓,乒總用新波也是1月通知,3月實施!而且是在不同性質比賽!
你有看到乒總在同一比賽用兩種規則嗎?即是青少年團體賽用舊波,
青少年單項賽用新波嗎?又或者初賽用舊波,決賽用新波!
當細心想想就知!
乒總嘅比賽,1月報名出章程,3月開打4月完(青少年賽)!
學體會比賽,9月出章程,9月尾開打明年6月完成!
只是因為學界賽分了不同組,不同區而時間又長,所以產生了不是一個比賽的錯覺吧!

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 Suki 於 2015-2-21 23:30 發表
利申:

亞女並冇資格代表學校打學界比賽,只是代入「如果」亞女又打學界比賽,又打青少年團體及單打,3月都唔知點算!!

練舊波?!新波?!兩樣也練?!

都係嗰句,只要微調3月學界跟總會全世界用 ...
學體會依D組織如果要換波需要好多既時間去申請撥款買新波,
而且冰總都係經過一輪時間搵到贊助先轉, 依段時間仲係新舊波交接期,我地應該理解佢地.
以我所知既資料,今年既區賽,全港運動會一律用舊波

改改物料, 全世界要為其大花$........
<-->
.

引用:
原帖由 artin 於 2015-2-22 13:10 發表

學體會依D組織如果要換波需要好多既時間去申請撥款買新波,
而且冰總都係經過一輪時間搵到贊助先轉, 依段時間仲係新舊波交接期,我地應該理解佢地.
以我所知既資料,今年既區賽,全港運動會一律用舊波
據我幫過學體會嘅小小經驗, 上面提到有關學體會果part 係我負責果嘅新界各區小學賽係唔成立嘅

比賽用球係寫明某某體育用品店贊助嘅 好似無撥款問題,就算有其實向學校收費嘅時候每人收多10元應該都唔難
(最少係) 學體會小學比賽有d 費用都係參賽學校夾錢嘅

所以跟本無撥款問題。。。

參賽學校夾錢,米姐系學生或者家長比,到時收多D錢,家長又嘈,重麻煩啦

發新話題