32 12
發新話題

[砌版討論] 請推介兩塊橫板反膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

請推介兩塊橫板反膠

成年幾無打波
最近得閒重拾球板
膠皮知識已OUTDATED晒

以前打開直板
唔知道而家興邊塊德國膠??
(以前就興S1 S2 綠海綿hexer)
同埋想問有無 近德國膠性能的大陸平膠??
(以前的PALIO 霸王唔錯)

已有一塊橫板, 同一塊未開封butterfly
如有解答不勝感激

我覺得donic blue fire 系列m1 m2 平靚正。
本帖最近評分記錄

呢度好多時見推薦Tibhar MXP, Xiom omega4pro, rakza7,當然唔少得butterfly tenergy啦,我通通冇試過

我都用緊M1正手,好好打
本帖最近評分記錄
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

請問師兄用什麽橫板?
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

TENERGY
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-1-15 21:21 發表
請問師兄用什麽橫板?
Palio 無型號 陳年舊板 放左幾年無用過

我同你一樣,是打YES
90G

咁前Blue fire M1 後 palio  霸王 ,ok掛
以前打開baracuda  
其實我只係想試下打一排橫板先

正手baracuda  或 S1  (250 上下)
反手KTL (LKT) pro XP 超能量 (70 上下)

。。。。。 路過。。。。。。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 肥美魚腩 於 2015-1-15 23:36 發表

Palio 無型號 陳年舊板 放左幾年無用過

我同你一樣,是打YES
90G
會否是R5/R7之類的舊板?!
冇相睇,好難教你配膠喎...
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-1-16 13:55 發表

會否是R5/R7之類的舊板?!
冇相睇,好難教你配膠喎...
我又唔係好講究的, 打算買塊bluefire  玩下 想試下新膠咁
塊板無寫型號
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

回復 11# 的帖子

咁呢塊板,留返自己用,不要放了。

正手:Tibhar MXP, Omega 4 Pro, M1

反手:T64, Rakza 7, Stiga Airoc S

以上都是不錯的純木配置

我指, 放埋一邊, 唔係賣

如果係 hexer 是用那個版本做反手正手 duro hd plus?

回復 12# 的帖子

順便撘嘴,請問Jcclee: Stiga Airoc S 好無打?有咩評價?

引用:
原帖由 肥美魚腩 於 2015-1-16 18:09 發表
我指, 放埋一邊, 唔係賣

如果係 hexer 是用那個版本做反手正手 duro hd plus?
如果只鍾情 Andro
正手:Rasant, Hexer
反手:Hexer Duro

其他的麻麻地

引用:
原帖由 playtt 於 2015-1-16 18:23 發表
順便撘嘴,請問Jcclee: Stiga Airoc S 好無打?有咩評價?
磨砂面,高性能海綿,樣樣都幾好!
(只是價錢定位過高,$380)

如果三百頭就

回復 16# 的帖子

旋轉及控制怎樣?如和R7比較?

引用:
原帖由 playtt 於 2015-1-16 18:47 發表
旋轉及控制怎樣?如和R7比較?
比R7 再好一點

引用:
原帖由 jcclee 於 2015-1-16 18:29 發表

如果只鍾情 Andro
正手:Rasant, Hexer
反手:Hexer Duro

其他的麻麻地
hexer plus 好似唔多好評  , 其實係唔係 純粹比HEXER 快一點

hexer 同baracuda 都打過 ,hexer 係好打,HEXER太易爛了

小弟眼見題目有講似德國膠的中國膠,正正我也有留意,其實為咗40+波都有推出以一些蛋糕海綿為主的膠,其中之一係lkt獵鷹。120元,反手好控彈性足,正手會太彈。
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

32 12
發新話題