22 12
發新話題

[膠皮討論] 無咩人打嘅牌子-銀河

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

無咩人打嘅牌子-銀河

都係題目咁講,無咩人用銀河,但銀河是否很差,可能曾經質素差,但現在還ok,講返正題,就係評一評銀河的新膠北斗。包裝很好,膠看來很好,而開了後見到有些內彎,當我試打時這膠皮已經超出我所想。
配置:
正手北斗
反手水星
板:palio TCT(再次感謝alexsiu1234,好板,好金屬聲)
講講感受,有些人講這膠似發咗的狂飆,但我認為這膠不是似,是可超越狂飆,佢彈性感覺到比neo狂飆好,旋轉還有差別,但已很接近,黏性不夠狂飆黏。正手方面,拉波時也夠轉,起下旋並不難,這膠可以拉,可以撞擊。拉波弧線低,到枱後更低。撞擊方面,好夠力,撞擊時球速快,低弧線,也可以控制到,推擋力量夠,小球控制易,各方面出色。
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

賣幾錢一塊先?
右手直板兩面反膠

Palio的40+系列也很好用,你不防也試下
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

覺得銀河的橙綿套膠普遍不錯, 但重量比一般外套重
<-->
.

銀河d碳拍唔錯呢 ! 價格又相宜 !

回復 2# 的帖子

105元
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)

銀河的拍性價比很高
主拍 Taksim   正手 05FX   反手 省狂

副拍 Ma Lin Carbon   正手 M1   反手 M2

引用:
原帖由 BrianDD 於 2014-11-5 22:52 發表
Palio的40+系列也很好用,你不防也試下
北斗是否屬於40+系列??

回復 8# 的帖子

係,為40+波而生產,感覺到打40+波力量好足夠,不會太慢,打40波更快

引用:
原帖由 葉師傅 於 2014-11-6 00:10 發表
銀河d碳拍唔錯呢 ! 價格又相宜 !
好多人話銀河的碳拍唔得,太硬,出球太快完全唔咬波。我唔知係咪真,不過見佢d碳拍,碳和纖維的排列很整齊啊。
價錢更係平到買塊外套都貴過佢,好想試吓

回復 10# 的帖子

都真係硬,試過用科技碳,用狂飆硬上硬,球速快但咬球難D。

引用:
原帖由 Skymark 於 2014-11-6 13:14 發表
銀河的拍性價比很高
非常同意
新手入門可以考慮銀河板
每天進步多一點

有平有貴,不是全部平.我买的V4板折完都要成千蚊港币。不过几好用,暂时觉得好用过超级張继科。

洪华山

引用:
原帖由 橫變直 於 2014-12-29 18:36 發表

好多人話銀河的碳拍唔得,太硬,出球太快完全唔咬波。我唔知係咪真,不過見佢d碳拍,碳和纖維的排列很整齊啊。
價錢更係平到買塊外套都貴過佢,好想試吓
銀河T系列就偏硬,尤其係T1.唔想咁硬可以選V系列.
洪华山

其實銀河幾ok,價錢合理,適合好似我呢d..打得唔叻...既業餘玩家。

回復 15# 的帖子

銀河對業餘,以玩樂為主已經足夠,我以前為試純木都買mc-2,真係唔錯

回復 10# 的帖子

唔洗試,哟碳板底勁不足,唔咬波,只係因為有碳,所以較彈

回復 17# 的帖子

非常正確,有同樣感覺,碳板底勁不足是正常,所以都開始放棄銀河,除咗北斗外,這膠雖不夠狂8好,但好過銀河以前

銀河其實唔差,唔係貴就得,要合適自己打法,嗰時就發現唔一定外國好,中國都好

回復 20# 的帖子

銀河平價的底板係咁樣,如果要試貴價,不如試Butterfly

22 12
發新話題