31 12
發新話題

体育沒有經濟價值?

体育沒有經濟價值?

討論下
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

他開口夾着脷, 出街要小心望樓上有沒有花盆對着他放下來
<-->
.

體育的價值係睇長遠的,短視咪睇唔到佢的價值,
價值仲係無可估量的。
乒乓,象棋都是我至愛

靜係買膠既gdp都有排計

其實香港大把貴鋪都是由體育公司租的,點會無效益?仲未計員工……
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

我個博物館開唔成的主要原因
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

運動對經濟無幫助?  用另一個角度去睇,如果香淘無晒運動會點呢?

1.  全香港都唔支持足球,旺角的酒吧,波衫店,你估死幾多間呢?
2.  賽馬亦是運動,唔賽馬,無埋賽馬會,你估香港死唔死?
3.  全港都唔支持乒乓球,教練的生計如何呢?大家可以從乒總網頁看看,全港有多少個教

4.  單從香港政府去看,由運動帶來的職位有幾多個呢?運動場的阿姐,文員,主管,以及對上數以百計的行政人員
5.  再講偉大一點,運動是可以強化一個人的身體質素,試問這不是要做好經濟一個必要原素?

凡事祇用金錢衡量回報者,此等人目光如豆,識見淺薄。就算從商業角度來看,體育也可以有很高的經濟效益,e.g. 奥運會,世界杯。1964年東京奥運,1988年漢城奥運都有助主辦國的經濟提速。

講錯、認錯都於事無補了,補救方法:1.增加資源,起多D體育設施 2.提高運動員資助 3.退役後嘅培訓. 唔好只大隻講話有幾支持香港體育發展。
現給你限期前回應、否則培訓升級,原本一日練兩小時、改為六小時,只有自強不息、唔會比你睇死

Im waiting for 100 table tennis hall

梁生的意思可能是香港體育界沒有那種私自收受幾千萬的個人經濟貢獻。

比起698一簽字就有數百萬bonus兼免交稅相比更係無效益啦
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

不過梁特首已更正了,可能真的是表達問題及誤會

Any value on sport?  Why don't check with Nike, Addias, Puma, Under Amour, Butterfly,
Mizuno,  They can give him a better answer....
BTY Photino, T-05, T-64.

滾滾長江東逝水,浪花淘盡英雄
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。
三國

引用:
原帖由 mao 於 2014-10-28 15:20 發表
一言既出,駟馬難追

引用:
原帖由 mao 於 2014-10-28 15:20 發表
怎會? 當年足球攞冠軍,夠謝起幾個球場,現在???

用球場及體育館的地嚟起樓就最有經濟效益.

高爾夫球場例外!!

引用:
原帖由 mao 於 2014-10-28 11:48 發表
討論下
一句到尾,全世界有幾多上市職業球會,體育機構每年交幾多稅,交幾多租,請幾多人,就可知道體育是否有經濟效益.

反而用深層次去分析,香港本土其實有幾多呢?

香港運動員絕不是垃圾,但佢呢句說話反而暗指香港體育界是垃圾區,亦是體育界高層積弊多年的問題

這是香港運動員的悲哀.............

運動員辛辛苦苦打生打死 都係想為港爭光
會唔會有少少講野不負責任呢

最憎人叫 震鷹

引用:
原帖由 HK-KC 於 2014-10-30 01:36 發表

一句到尾,全世界有幾多上市職業球會,體育機構每年交幾多稅,交幾多租,請幾多人,就可知道體育是否有經濟效益.

反而用深層次去分析,香港本土其實有幾多呢?

香港運動員絕不是垃圾,但佢呢句說話反而 ...
以現時香港的體育界環境確實難與其他地方比較,
希望有一天見到政府,企業及市民都一同以各種方法支持體育界

31 12
發新話題