24 12
發新話題

[綜合技術] 加轉反擊對方拉波

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

加轉反擊對方拉波

各位師兄,有冇覺得正手反抽對方拉波攻擊,比擋波更好呢?
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

有片嗎?
<-->
.

快攻破弧圈,俗稱打沉船 . 相當實用的 !

我會推擋,推擋都有唔小玩法,個波到枱可以推反方向,又可以借力擋,推追身,我會以慢打快,守到對手拉失,或當對手一鬆懈就反攻。但適合時機會一板打死佢。

樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

回復 3# 的帖子

推擋好容易食西出界
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

回復 2# 的帖子

冇片喎,見到馬龍拉抽張繼科正手就被反抽打瓜

mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

如果有技術同反應反抽對方來球當然最好,但業餘球友有幾多個下下做到

回復 7# 的帖子

好多時擋波會容易食上旋,反抽好似爽啲
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

之前有位sir wong兄都在此熱烈討論過正反手反撕技術,可以睇返
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 jeff_whc 於 2014-10-28 00:28 發表
如果有技術同反應反抽對方來球當然最好,但業餘球友有幾多個下下做到
十分赞同!

始㚵推擋容易控制過反擊打法。
如果你的反擊準確度高又另當別論......
乒乓,象棋都是我至愛

減力借力
反手粒仔
拍薑
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2014-10-27 23:40 發表
我會推擋,推擋都有唔小玩法,個波到枱可以推反方向,又可以借力擋,推追身,我會以慢打快,守到對手拉失,或當對手一鬆懈就反攻。但適合時機會一板打死佢。
以我所見, 若對手是橫板, 站位退1步, 每球用7,8成力拉半高吊(不前衝), 注重擺速穩定性, 直板是守唔住的.
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

回復 13# 的帖子

如半高吊,就反拍死佢
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

如果推擋好似好被動,如發力推必定會出界!
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

引用:
原帖由 SIUWW 於 2014-10-29 02:06 發表
如果推擋好似好被動,如發力推必定會出界!
十份認同反拉最實際

就技術層來講,反手借力推擋或者減力擋係比較容易
對旋轉感覺好或技術層高一點,當然反拉或者反帶係最理想…

其實打到世界賽或者業餘水平高一點嘅,正手快帶或者反拉已經係基本技術
所以電視上好小見職業球員仲會拉高吊,因為通常都會被對手反衝死

木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

推波好容易奶嘢,除非自己推波功力好,最好就拉番過去
現在愛上了OMEGA5和省狂3做正手
Tenergy64也是本宮的心頭好哦

回復 17# 的帖子

吾反拉都反抽佢,打窒對手
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

技术到家你想点都無问题!差D又可以学吓荷兰果個直板女球员!好實用又合理!
adam

24 12
發新話題