發新話題

40+大大球

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

40+大大球

其實大家覺得轉咗40+大大球之後用什麼球板會好啲呢?碳板?七夾?還是其他?

以往過彈的板可搬出來了...... 硬碳, 硬七夾, 九夾....... ALC系列亦可
<-->
.

但係我又諗,既然大大球的旋轉係少咗咁碳板不是更難控嗎?因為磨擦時間短咗

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2014-10-27 11:28 發表
但係我又諗,既然大大球的旋轉係少咗咁碳板不是更難控嗎?因為磨擦時間短咗
適合舊球磨波的板磨新波可幾近无聲的多幾板直至自己无力為止 ...... 以往硬彈板好像變了現在的弧圈板

<-->
.

本人球技不佳,大細球都冇咩所謂,
有波打就得。
乒乓,象棋都是我至愛

引用:
原帖由 cheungwahlee 於 2014-10-27 12:21 發表
本人球技不佳,大細球都冇咩所謂,
有波打就得。
球技不佳唔緊要,我都係,如果你對本帖的球板問題或意見可提出

引用:
原帖由 sorry 於 2014-10-27 22:42 發表
硬海绵效果会好点
試新膠中pailo醉龍40+
Ching, 吳明喎, 如果正如你所說硬海綿較好, 點解有些球拍廠商出的為 40+ 新球使用的套膠會以中和軟海綿為主打, 又應怎樣解釋呢?!

為咗大波我都要新板同膠
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

其實,我和一班平時慣性一齊打波的球友們
都有開始打吓新波,最近幾次試打双魚/Tibhar,
當中都是有一定基本功的球員,也有明日之星的年青人,
也有全職的教練……等等
得出來的結論是:
新波並不是甚麽洪水猛獸,器材上沒有做出太大的改動或調整,
5夾木,7夾木,碳板,無一不可!
反而覺得個人調節需求會比器材更多。
個人覺得擊球時球是重了,發力需求大左,弧線有小許分別,
旋轉是弱了小許,要早d和快d去迎接來球……
但舊有的器材(包括板和膠)都冇急切性需要更換喎!
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-10-28 00:14 發表
其實,我和一班平時慣性一齊打波的球友們
都有開始打吓新波,最近幾次試打双魚/Tibhar,
當中都是有一定基本功的球員,也有明日之星的年青人,
也有全職的教練……等等
得出來的結論是:
新波並不是 ...
清楚明白
每天進步多一點

發新話題