發新話題

[砌版討論] 想買新板,這配置如何?請高人指教。

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

想買新板,這配置如何?請高人指教。

底板:STIGA OC CARBON
正手:xiom vega pro 黑色
反手:LKT 超能量 紅色
小弟喜歡自己發力,正手以拉孤圈為主,反手用以推擋和橫打為主,請問這配置好嗎?
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

或者這個配置
乒器:YE7
正手:bluefire m2
反手:KTL 超能量
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)

第一個組合好啲,反手轉德國膠或日本膠更好

其實我怕OCC面的保護會貼膠唔實,其實我問咗人唔小意見。如反手可轉bryce

結果買左乜?橫定直?定未買?
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

如果你反手用LkT,就不妨介紹你試下龍捲風,因寵比較咬球而且旋轉十分好

我未買,放心,買咗再放圖。我應該會用龍捲風。

我還在儲錢

我會在駿X買板,因為便宜。

可能最後用YEO配M2加LKT龍捲風,明天就買板。

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2014-10-17 18:15 發表
可能最後用YEO配M2加LKT龍捲風,明天就買板。
期待你影D相上黎睇同埋測評。

都期待YEO用外國膠正手的感覺,就我所知大部份人用狂飆同天極

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2014-10-17 18:50 發表
都期待YEO用外國膠正手的感覺,就我所知大部份人用狂飆同天極
YEO是一塊好板,最適合拉波,買時最好挑選適合的重量和硬度,深水涉最平三百多元全新

回復 13# 的帖子

我都都係睇咗唔小評測先選YEO,希望合適。而且睇過簡介,話守都可以先選佢。

其實我都未買,還在15 16考慮中,
最新配置想法
乒器:馬琳碳
正手:bluefire jp02
反手:vega asia

初中級配置
狂皓1代
正手天極3,M1
反手 JO GOLD/BARACUDA/Vega Japan (日本V)

高級
狂皓3代
正手天極3/狂飆(藍棉)
反手 64/05   
不過用得以上配置建議練全橫打比較好

回復 16# 的帖子

其實我橫打小用,反手用於推擋為主,其實我想這配置應該可行。

但係日本V係正手膠,加上M1係一塊幾硬嘅膠,所以麻麻
現在愛上了OMEGA5和省狂3做正手
Tenergy64也是本宮的心頭好哦

我都唔like太硬同太軟先選jp02或M2,

發新話題