34 12
發新話題

[長膠] 雞泡魚正膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:31 分類

雞泡魚正膠

請問有沒有朋友用過雞泡魚正膠覺得怎樣?我用蘩TSP Super  spin pip 21 兩者比較又如何?謝!

我有一塊,係spinpips的加強版

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2014-10-6 13:56 發表
我有一塊,係spinpips的加強版
是否内能膠?

係內能的但偏向控制同旋轉,沉沉地

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2014-10-6 14:13 發表
係內能的但偏向控制同旋轉,沉沉地
那麼速度應該比super spin 為高,但21海棉比較軟拉波比較好。謝謝!

咁blowfish同blowfish+有咩分別
Yasaka gatien extra CS
Neo天極3
Vega Asia

引用:
原帖由 ma23 於 2014-10-6 18:27 發表
咁blowfish同blowfish+有咩分別
好似係有十既速度快少少

Blowfish拉球不比spinpips差,也是不錯的但我個人喜歡nittaku Hammond fa多啲

blowfish 係生膠用料,面膠透過,德系tensor內能。
super是熟膠正膠,面膠不透明,日系非內能。
性能大家雖然接近,但也有一定差別,super很正,旋轉強,blowfish少少飄,整體都算正路。

如果想打正膠,最新是世奧得龍燦正膠,奧運冠軍陳龍燦參與設計,完全抵玩。

多謝各位的寶貴意見

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2014-10-6 20:32 發表
Blowfish拉球不比spinpips差,也是不錯的但我個人喜歡nittaku Hammond fa多啲
請問呢隻Hammond fa 是否内能膠?thx

引用:
原帖由 johnny1996 於 2014-10-6 20:57 發表
如果想打正膠,最新是世奧得龍燦正膠,奧運冠軍陳龍燦參與設計,完全抵玩。

引用:
原帖由 tt05 於 2014-10-6 21:33 發表

請問呢隻Hammond fa 是否内能膠?thx
算是內能,但要灌膠,不像德系,純無機都可以接受。可以試吓fa speed,配搭過普碳加無機,滿意。

引用:
原帖由 johnny1996 於 2014-10-6 20:57 發表
E+係咪得淘寶有得買?
Yasaka gatien extra CS
Neo天極3
Vega Asia

引用:
原帖由 ma23 於 2014-10-6 22:33 發表

E+係咪得淘寶有得買?
係呀,整體ok,但缺乏內能感,要配碳板或灌油,或另配海綿。

引用:
原帖由 johnny1996 於 2014-10-6 21:52 發表

算是內能,但要灌膠,不像德系,純無機都可以接受。可以試吓fa speed,配搭過普碳加無機,滿意。
謝謝你!

Donic baxter ,,又係咩性能呢?

引用:
原帖由 fly1983 於 2014-10-7 14:01 發表
Donic baxter ,,又係咩性能呢?
速度性的生膠,我都有一塊

我用橫板反手配雞泡魚,毒河豚我都打過,雞泡魚易控,毒河豚快,我未打過super pips,但好沉,我對手係superpips時,我用反貼正手拉波經常要托起少少個波拉先得,吾係會易落網

34 12
發新話題