25 12
發新話題

[其它討論] 簡 單 四 部 DIY - CLICKYPRESS 夾板器

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

簡 單 四 部 DIY - CLICKYPRESS 夾板器

可以買個 YASAKA CLICKYPRESS........ HKD 320.00

或  自己做一個。。。。

【1】去12 蚊店買塊壓縮板:HKD 12.00
有好幾種size,最fit就係20cm x 40cm

【2】一開二
一把鋼尺,一把 cutter ,最好梗系日本既黑鋼刀片,我用普通刀片,界左成十分鐘先搞點,如果系黑鋼刀,我估2-3分鐘就完事。

【3】轉四個窿
度好位,兩塊板用皺皮膠紙癡好,一齊轉。確保對倒窿位。想轉四個窿,定五個窿跟祝 CLICKYPRESS 都無問題。

【4】五金鋪 買 寸半螺絲同蝴蝶帽 x4 (同 butterfly 無關!)貼上自己中意既 貼紙, Tada!!
蝴蝶帽,行多兩間五金店就搵倒。螺絲吋半 兩吋 都 ok ,不能少過吋半。

好好用!

花費:12.00 + 16.00 = 28.00

本帖最近評分記錄
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

good job
TABLE TENNIS, FOR ME, SHOULD BE A GAME FOR FUN AFTER ALL.

TABLE TENNIS IS A GAME FOR SHARING HAPPINESS. BY 科亞•霍士

I LOVE LUCKY BALL.

似乎是工業學校的學生
<-->
.

簡單成gum 。。。唔使工業學生都做到。。。
anyway 我後生既時候系讀電腦既。

其實仲可以  
刨圓角
兩片材料中間加彈簧
之類。。。

不過懶就 就gum 收工。。。
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

引用:
原帖由 直直地 於 2014-10-6 13:19 發表
簡單成gum 。。。唔使工業學生都做到。。。
anyway 我後生既時候系讀電腦既。

其實仲可以  
刨圓角
兩片材料中間加彈簧
之類。。。

不過懶就 就gum 收工。。。
看開料用了鋸床及開孔床, 所以覺得是工校生
<-->
.

平 而 實用. 我會照辦 copy. Thanks a lot
Andy Poon Tak Shing

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2014-10-6 13:25 發表

看開料用了鋸床及開孔床, 所以覺得是工校生
唔系播。。。。

材料 一開二
只用左三樣野
鋼尺  
普通 office 用既 大 cutter (當然如果用日本黑鋼刀片會更快)
同埋信心

打窿用普通手電轉,同一張摺櫈(唔使用到轉床貢嚴重。。。)

引用:
原帖由 直直地 於 2014-10-6 14:37 發表

唔系播。。。。

材料 一開二
只用左三樣野
鋼尺  
普通 office 用既 大 cutter (當然如果用日本黑鋼刀片會更快)
同埋信心

打窿用普通手電轉,同一張摺櫈(唔使用到轉床貢嚴重。。。)
挺方便, 只是這些東西用時間空間做, 有些人可能會令家人不滿
<-->
.

darker

簡 單 四 部 DIY - CLICKYPRESS 夾板器

Ching,
好實用,又便宜.
佩服!!!

Chiu
chiutt2011

Nice , thanks for sharing

真係好簡單容易做喎!

真實用

其實夾板器有咩用???

應該系上膠後,平均地加添壓力,夾實塊膠同板,癡得好d ,無gum易起邊同甩啦。。。我lum。

25 12
發新話題