發新話題

香港乒乓,有感而發

大家醒下啦!!!!!

關鍵在於負責康民體育既曾德成, 霍家, 係唔會俾個日出現....

個日就係大賽決賽,奧運決賽
香港VS中國,

到時個個都叫
"香港加油, 打倒中國"

大家醒下啦!!!!!

李慧思都嬴得中國,點解乒乓球唔得.

其實,乒乓球運動已經比很多好,有些運動很早以前已經在亞運拿牌,现在都沒有什麼資源。中國隊太強大,真的想找成績,找其他運動發展。

其實又唔可以賴晒乒總冇話比人聽職業球手後路係點,因為香港唔係咩大國家,資源有限,職業運動員既後路係點相信全香港都仲係一個問號,冇人可以答到

香港港青是全職讀書 兼職打波
中國是全職打波兼職讀書或者唔讀書
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 artin 於 2014-9-23 23:12 發表
其實又唔可以賴晒乒總冇話比人聽職業球手後路係點,因為香港唔係咩大國家,資源有限,職業運動員既後路係點相信全香港都仲係一個問號,冇人可以答到
其實如果有機會,冰總應該公開所有賬目給港大市民,是否真的資源有限? 為何以往一些國內二線球員受薪代表香港比賽,香港青少年就要不斷燒銀紙請教練培訓?

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-9-23 23:30 發表
香港港青是全職讀書 兼職打波
中國是全職打波兼職讀書或者唔讀書
關鍵在於体制,香港唔讀書,只打波,打得叻冇錢收;中國唔讀書,只打波,打得叻有錢收;打得唔叻,讀番書,將來也有錢收。

當香港小朋友淋緊升中學后是否繼續打波時,國內小朋友已挑定乒乓球係唯一出路.
在香港球員考慮全職還是繼續升學,邊樣有數時,國內只有義無反顧打拼下去.

國內參與人多水平高,體制競爭大,可以今講:
國內競爭好比戰場關乎生死,係求生存.
香港好比擂台,你贏到盡都只係金腰帶.
以上比喻只係想道出生存環境對球員心態/技術磨練的限制.

想突破限制,早D跳入戰場肉搏.

何X傑就係一個例子.HK"藍保"

如果用運動成績拿,乒乓球不知排到那裡,亞運,那些劍撃項目,早已經是香港強項,又不見政府大力支持,所以,不要説政府不支持乒乓球,是所有運動都不支持

引用:
原帖由 tomcat 於 2014-9-24 01:42 發表
當香港小朋友淋緊升中學后是否繼續打波時,國內小朋友已挑定乒乓球係唯一出路.
在香港球員考慮全職還是繼續升學,邊樣有數時,國內只有義無反顧打拼下去.

國內參與人多水平高,體制競爭大,可以今講:
國內競爭好比戰 ...
如果以我理解,日本的水谷準等的年青都係讀到大學先轉全職,日本的乒聯係真係大力支持年青球員,無論金錢及行動;香港冰總唔知有冇?

日本人家教育制度可以配合到;青少年隊員返半日學,坦長嚟讀;一星期練35-38hrs.香港唔得.
丙總都好想增加操練時數,但做唔到冇家長會理你.而家25hrs/w都成日有人no show.

丙總都好想有本地球員係(大賽*攞牌----/保持球市暢旺----/帶動新人加入.)
   *有成績/打球人口多,有利向政府爭資源.而比賽報名費也有可觀收入.

但有潛質果d唔打.
丙總都想神童趙,孔打全職,但一計數.做律師,醫生易過贏中國or在奧運攞牌啦.

引用:
原帖由 tomcat 於 2014-9-24 16:40 發表
日本人家教育制度可以配合到;青少年隊員返半日學,坦長嚟讀;一星期練35-38hrs.香港唔得.
丙總都好想增加操練時數,但做唔到冇家長會理你.而家25hrs/w都成日有人no show.

丙總都好想有本地球員係(大賽*&#2588 ...
如果講日本,日本的乒總會給予適當的培訓給予青少年,而且能提獎金及日後的生活津貼給予運動員,後顧無憂,而最重要係日本對乒乓球的重視程度較其他運動為低。

香港青少年叻個批,如以往李冠x,郭澤x,趙頌x,好多時都係返半日學,然後北上深圳自費私人訓練到晚上;孔氐兄弟基本上都沒乜點返學自費北上深圳私人訓練到晚上十一點,而香港冰總一點資助也沒有(初中時代)。當他們攞獎時,冰總最叻抽水,大幅宣傳話透過狠身及冰總的培訓,但細問就是……?
而最令人摸不着頭的地方,為何冇乜人返体院訓練? 是否訓練系統出現問題及疏忽照顧青少年? 如果大家細閱今次亞運名單,竟然要當打球員何鈞x做女子隊培練?  
是否冰總的賬目及安排混亂?

引用:
原帖由 Donaldmak 於 2014-9-21 14:50 發表
1.  當日在講座上, 主持人提醒我們, 對有潛質的小朋友的家長們說, 给小朋友機會轉打職業。 我覺得好笑, 有沒有總會高層曾經站出來介绍過轉打職業的好處? 有甚麽前途? 家長們, 你們會&#3247 ...
屋企有錢咪可以轉打職業囉
等政府幫?冇可能

不如換一個角度....

引用:
原帖由 ricky_table 於 2014-9-23 17:38 發表
關鍵在於負責康民體育既曾德成, 霍家, 係唔會俾個日出現....

個日就係大賽決賽,奧運決賽
香港VS中國,

到時個個都叫
"香港加油, 打倒中國"

大家醒下啦!!!!!
李慧思亞運第二金都係贏中國。

引用:
原帖由 keroroworld 於 2014-9-25 15:29 發表
不如換一個角度....
請詳說? 其實職業係唔係應該有錢收? 如果啲青少年打全職除了低過最低工資外,還要每個月投放兩三萬學波是否不智?
何鈞x細細過北上長住集訓,也在國際賽單打攞過冠軍,到頭來回港做女子隊培練? 還說重視本土球員? 如果唔係國際乒聯改了例修改中國球員輸出其他國的情況,冰總是否會像現在才開始重視本土球員?

何鈞x唔係自己仔.

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-9-26 09:42 發表
何鈞x唔係自己仔.
唉…又話重視本土球員,人地何鈞x用了一個少年的青春及自費北上數百萬元寄宿集訓,回流香港,揚威香港賽及國際賽,換來一席女子隊的陪綀員,是否找本土的港人笨???

各位, 不好意思, 開了這個帖子後久久未有回覆!
本人是一名粗人, 很多時候用詞不當, 請見諒!
作為一名教練, 亦是香港乒壇一份子, 本人希望未來她能夠有本地土生土長的運動員為香港發光發亮。
所以見有不平的事情, 影嚮香港乒壇長遠的發展, 才會大胆出聲!
眼見今天香港在亞運拿了多面金牌, 很是高興和激動! 誰再敢說香港土生土長的運動員在國際比賽上真的不濟? 但請想想, 為甚麽乒乓球這一項在香港多受歡迎的運動, 各位小朋友, 家長, 和香港政府付出了那麽多金錢, 時間和體力, 真的還是“很不濟”呢!?

Sorry, 不太同意你的說法!
香港已有很多乒乓球臺供市民使用, 只是元朗, 柴灣, 或上水等體育館我們不太願意用!
何謂好的教練? 你或你的孩子要找馬琳當教練嗎?
如真的想找不同教法的教練, 不要做井底蛙, 更不要怕辛苦, 過了羅湖關口你便有數不盡的選擇!
引用:
原帖由 jcpenny 於 2014-9-21 18:52 發表
目前為止香港找個似樣啲打乒乓波嘅場地都冇
歌和老街佢根本唔係用來打比賽
現今打乒乓波的人越來越多
但是體育館乒乓球臺越來越緊張
近三年見不到好的教練來港
可能因為大陸經濟起飛他們不需要咯

發新話題