41 123
發新話題

[球板討論] 9夾純木@@?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

9夾純木@@?

係咁既,小弟無打波十年嫁啦,咁最近買左塊板玩啦,
我發覺自己對器材一無所知。
我塊板係Palio TCT, 正手舊狂3, 反手Tibhar 1Q,
但首先我而家都買到舊狂3係咪好勁先,塊膠放得太耐氧化左唔食波,
塊木都係偏門木唔知咩黎,好後悔買左e塊咁既野。
另外,雖然後期貼左塊1Q係反手令到正手既狂3好打左無咁震無咁漂,
但我唔太鐘意打直板橫打,我仲係鐘意打左推右攻,
請問各位邊塊木適合只貼一面膠又唔會咁震打出來d波唔漂嫁?
有朋友suggest我打7夾木,你地又有咩意見?
我見紅雙喜最近出番9夾純木,大家覺得有無幫bs?
感謝點答!

butterfly taksim

回復 1# 的帖子

直板單面: 吉田海偉

9夾純木點睇?
貼單面有咩準則?

引用:
原帖由 alexsiu1234 於 2014-9-17 10:52 發表
9夾純木點睇?
貼單面有咩準則?
板厚 and 重

引用:
原帖由 kenken168 於 2014-9-17 11:10 發表

板厚 and 重
咁有無咩好介紹呀   ???

引用:
原帖由 alexsiu1234 於 2014-9-17 11:44 發表

咁有無咩好介紹呀   ???
above mentioned
butterfly taksim or 吉田海偉

your budget?

最好under$500啦   .

引用:
原帖由 alexsiu1234 於 2014-9-17 12:14 發表
最好under$500啦   .
吉田海偉 $580, butterfly taksim $1,500

引用:
原帖由 kenken168 於 2014-9-17 12:21 發表

吉田海偉 $580, butterfly taksim $1,500
E兩塊都好貴呀,
我最近見到紅雙喜天罡檀木9夾純木,
另外Yasaka Galaxya 同埋 勁極9 都係7夾純木,
以上果d板ok嗎?

檀木9夾純木 你當你5夾得啦
Yasaka Galaxya 同埋 勁極9 都係7夾純木,都是打兩面孤圈的

Nittaku SEPTEAR 7層檜
6.7mm 85g 好似重量厚度都好ok喎?

引用:
原帖由 ~曉~ 於 2014-9-17 14:02 發表
檀木9夾純木 你當你5夾得啦
Yasaka Galaxya 同埋 勁極9 都係7夾純木,都是打兩面孤圈的
點解當佢5夾既?
兩面孤圈姐係唔岩打左推右攻?

Septeap冇七夾感覺,似5夾

姐係其實如果打單面既話,揀一塊夠厚(6.5mm or above),
夠重(85g or above) 就fit?

有些七夾板軟到像五夾
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2014-9-17 15:15 發表
有些七夾板軟到像五夾
咁係咪要注意面材呀?點睇?

引用:
原帖由 alexsiu1234 於 2014-9-17 15:42 發表

咁係咪要注意面材呀?點睇?
要注意類似用家的口碑,SEPTEAR檜面沒有碳又真是比較淋.......
<-->
.

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2014-9-17 16:32 發表

要注意類似用家的口碑,SEPTEAR檜面沒有碳又真是比較淋.......
明白,其實我係專登唔打碳板打純木,因為想攞手感。

500樓下純木打單面要有力都比較難,未必有,我只想到yo2/maxwood

41 123
發新話題