發新話題

反對轉新波40+,大家簽名反對

newmancheung支持反对用新波

都唔係呀,你好似oldcake,hungwahsun同乒乓在線兄都有表達個波唔好打,這班都是乒乓論壇的高手,不過就唔知佢地反對換新波嗎?
不過現在都是那麼小人簽名,真係唔通個波好好打,我地會錯意

暫時得9個人

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-9-18 14:06 發表
都唔係呀,你好似oldcake,hungwahsun同乒乓在線兄都有表達個波唔好打,這班都是乒乓論壇的高手,不過就唔知佢地反對換新波嗎?
不過現在都是那麼小人簽名,真係唔通個波好好打,我地會錯意
吾只是膠手
<-->
.

回復 27# 的帖子

但收風你球技都不弱

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-9-18 14:30 發表
但收風你球技都不弱
空穴流風, 可以无因 ........ 打球以大+打得開心寫意為主

<-->
.

原來實際上論壇都冇咩人反對轉新波

睇乒乓世界仲講到d球員同乒協組織個個樂於換新波

我問過兩個乙組朋友,兩個都話用新波後打得仲勁,不介意轉新波

莫非新波真係更高技術水平會覺得好打

國王的新波
<-->
.

我也覺得因為球大了, 速度慢了, 旋轉少了, 彈跳低了, 所以對體能佳, 步法好的人影響不大, 對一般球友反而會更吃力, 要求更高, 球慢了, 轉少了, 你要更發力打, 更精準的擊球製造旋轉, 球不彈, 你要更好步法到位回球, 有汰弱留強之勢, 也是的, 始終是運動項目, 這也無可厚非。

理性係反對,年幾大肌力退!!
感性係支持,又有新玩具玩!!

其實38轉40時又咪係一樣!!!!!

回復 29# 的帖子

你謙虛姐

回復 33# 的帖子

e度都有兩位高手oldcake/ hungwahsun都話個波唔好打wo

回復 34# 的帖子

個波差左是一個現實
要高技術控制新波也是一個現實
好波的免強可以控制好新波,屎波的只會覺得控制困難,這也是一個汰弱留強的新球也是一個現實
但還故38mm球其實一樣難控,同現在情況一樣,但速度和旋轉超快同轉,這就是打乒乓球樂趣,但現在不繼倒退,打乒乓球的樂趣己沒有了

新波對打滴滴仔的朋友梗係無問題啦
對玩器材的朋友,有新野玩梗係鼓掌
但真是打球者其實是不斷想追球最高境界,速度和旋轉都要快同旋,而不是為別人觀賞而打球

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-9-19 13:14 發表
你謙虛姐
李仲虛
<-->
.

聽聞本來ittf係沙拉斯落台後本來都唔堅持一定要轉新波,但由職業乒乓球員組成的運動員委員會極力支持轉新波,結果ittf先決定真係轉新波

回復 44# 的帖子

原來原始

發新話題