37 12
發新話題

一埸荒謬的球賽(善樂佳乒中秋雙打賽)

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
引用:
原帖由 sunnyfung1 於 2014-9-10 13:03 發表
如有人想施展自己超凡打波技術,與別人與別不同,並一定想攞比賽冠軍,又為何參加那些業餘冇名比賽呢,那起不是使自己降了級........
我估你不是說我,我建議你指名道姓說出來,男子漢不需咁吞吞吐吐.
洪华山

引用:
原帖由 BrianDD 於 2014-9-10 14:58 發表
人生在世,一切也是緣
緣份到了則合
緣份盡了則離
一切随緣吧
同意!事到如今,我只想要求當事人出示昨天小組賽分數單以求個明白,這個要求並不過份,如果不能出示,難免我老人家心多以小人之心度君子之腹.
洪华山

引用:
原帖由 LCC 於 2014-9-10 13:46 發表
最好洪老師mym打番場……波,另coco 又同mym打番場,以決高下
只要条件公平,隨時奉陪,我輸得起!
洪华山

引用:
原帖由 mym 於 2014-9-10 01:06 發表
有關今日善樂雙打賽-中秋節乒乓賽賽規, 引起洪老師對大分定義的誤會,
作為攪手, 首先係度表亦慊意.
昨為後背, 本人好多謝洪老師過去為善樂佳乒比賽, 提供既寶貴意見.
還有要多謝的是, 仍然記得上年10月第一次攪 ...
請公開小組賽分數單,免我老人家多疑!
洪华山

引用:
原帖由 jeff_whc 於 2014-9-9 20:24 發表
我之前都有參加過善樂搞的比賽,我相信洪生亦都打過多次他們搞的比賽,而一直都是用這套計分制度,相信有人得益過或失望過,要搞一個比賽而令所有人認同是很困難的,搞手得一個而每個參與者都應該去配合及支援,既然 ...
(1)我打过几次,未試過這樣計法.如果早知有咁唔公平的制度,貼錢我都唔玩,唔好話我仲要出錢去訂獎牌贊助.
(2)我唔反對人家搞球賽賺錢,但不能亂用"不牟利"三個字.
(3)如果賽例不公平,何來友誼,團結.如果明明你胜出而變成被淘汰,努力既成果被搶奪,你會服氣嗎?
洪华山

引用:
原帖由 PingPongLeung 於 2014-9-10 22:36 發表
睇哂成個thread,就計分黎講,計大分局數輸贏先,同分再計細分,係合理;見有d師兄話原先應該係咁計法
所以都支持洪老師嘅要求
多謝支持!有人話我知負責計分的人做左手腳,否則就算按佢地的荒謬計法你都可以出線.到目前為止,我怀疑主持人的能力,未有怀疑佢的人格,照理由一個為人師表的年青人應該不會有問題.為了釋疑,我要求佢出示計分表,直到現時尚未得到回應,因此加深左我的疑慮.睇返你的CASE,為左區區25蚊可以改變承諾,人格上係有D問題.現再次懇請MYM盡快回應我的要求!!!!!!!!!!
洪华山

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-9-10 13:58 發表

洪先生亦不必継續動氣了,
不境已成過去了!
再向前走走吧,再不,去別處球局走走也可,
日後認為適合,才回去囉。
谢谢你!事情尚末完結,我的要求未得到回應,未能釋疑.仕可殺,不可辱!如果乒壇有害群之馬,大家有責,不能袖手!
洪华山

引用:
原帖由 mym 於 2014-9-11 16:48 發表
由於是業餘友誼比賽, 比賽計分及登分由參加者自行處理, 做法是小組比賽後自行計分,  計完之後報告出線球員/隊員名字, 主辦單位沒有保留計分紙,  沒想過事後有人要分紙, 如有不善之處, 將來會改善.
雙打賽當日, 洪 ...
讲大话!是你和SUNNYFUNG两人计分,我离开是你已叫人去打决赛,临走时我交8个赞助奖牌俾你時你並沒有任何表示,多謝都冇聲.就算當時你未計完分,身為負責人最起碼都會叫我稍候等結果.臨走時我明确向你表示我會將發生的一切放上乒乓論壇.明知事情未完結,你會不保留計分紙嗎?
洪华山

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-9-11 21:16 發表

不如洪老師也搞個比賽? 本考慮參加。
多谢!我老人家能力有限,你们年青人搞,只要赛制公平,我可以出奖牌赞助.
洪华山

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=63533&highlight=%2BMYM

免费年度大赛?你的年度不是以9-8月份的吗?现在已是9月,为何不举办呢?来紧10月的比赛仲要俾錢,会有吗? 想 起蔡琴 唱的那还首歌;某年某月的某是一天????????????

MYM(M maybe Y years M months)

洪华山

引用:
原帖由 sorry 於 2014-9-12 06:41 發表

洪老師支持你取回公平交代
THANKYOU!我信公道自在人心.
洪华山

引用:
原帖由 mym 於 2014-9-12 08:34 發表
原本希望12月聖誕期間(12月25,26或28 - 未定邊日), 另到個年度拍齊在年尾, 將來易記d(個人感覺). 另外聖誕期間, 時間較充足, 方便安排.
10月1日我都冇問題. 不過有部份得獎者講過10月1日佢唔得.
請各得獎者講下,  ...
以你的能力,免費大賽都無謂搞啦,不如拿哂D錢去做善事好過啦!我提議捐俾楊光教練,如果嫌1947唔好听自巳大方D貼夠2300又好意頭,唔捨得就出句聲我貼.
洪华山

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-9-13 03:33 發表

那賽制何謂公平?
跟番乒總或者區賽就沒問題啦!
洪华山

[quote]原帖由 hamh 於 2014-9-13 06:10 發表
睇完呢幾頁,有幾個問題,不吐不快:

1)就算球賽搞手收貴咗錢,那又如何?參加者係你情我願咁報名,又唔係呃人,點解又要申報營餘幾多,係唔係賺錢,關其他人/其他球賽搞手乜野事? 討論最怕就係踩低人&#2 ... [/quote

同意,有問題不吐不快!
1;冇人要求申報盈余,我亦唔反對人家賺錢.
2;如果那筆錢我都有權享用,我發表個人意見有唔妥嗎?
3;多謝你提醒,我會絕跡該球會.
洪华山

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-9-13 11:42 發表

即單淘汰賽,五局三勝十一分? 另請裁判?
可以巡環,可以單淘汰,可以5局3胜,可以3局2胜,可以球友做裁判.最重要計大分,胜一個對手算1分.
洪华山

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-9-13 23:22 發表

如果跟番乒總或區際賽來講,通常都是單淘汰制,另外可能需要另請賽務,裁判長,裁判等,球友做裁判可能都會話不夠公平。這樣的話搞一場的比賽的成本不輕,如果洪老師能除提供獎牌品及盃外,能願意付出所有費用包括 ...
王潘律師行每年搞几次頗大型比賽,來緊的國慶杯都係.到今日為止都很順利,你如果真有興趣可參考他們的做法.用我的名就無必要,比賽用球我都可以提供.
洪华山

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-9-14 01:39 發表

我估計洪老師最不滿的地方可能有幾點:

為何賽前沒有簡介,講解比賽時的規則,及計分方法等?
計分時可能有球友做裁判時記錄時出錯或不夠專業?
不服氣的地方可能是為何明明洪老師贏的比賽較多出唔到線,而輸的反 ...
1.根据一般球賽慣用計算方法,計大分每胜一對手1分,當大分同分時再采用其它方法定胜負,以往我參加過的善樂佳乒球賽有輸有嬴,從未試過這樣計法,因此我的理解係當大分同分時先採用局數分計法作定奪.
2.由於係業余球賽,我不反對由球友做裁判,對是次比賽裁判我無不滿.
3.正确!我個人認為贏要光彩,輸要心服.加上連最后得分都不知,負責人一句沒有保留記彔了事,我點觲輸輸几多都吾知,如果你係當事人,會點?
4.小小贊助我不會有任何要求,亦不恥這樣的行為,几多好處都不能彌補人格上的過失.
洪华山

37 12
發新話題