發新話題

一埸荒謬的球賽(善樂佳乒中秋雙打賽)

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
引用:
原帖由 cococheung 於 2014-9-10 14:51 發表

Whk,你都想來,五角表演賽
多D人玩會熱鬧D,開心D
TABLE TENNIS, FOR ME, SHOULD BE A GAME FOR FUN AFTER ALL.

TABLE TENNIS IS A GAME FOR SHARING HAPPINESS. BY 科亞•霍士

I LOVE LUCKY BALL.

人生在世,一切也是緣
緣份到了則合
緣份盡了則離
一切随緣吧
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

講咩野幾多角賽AR!!
大家圍番好個大圈咪好LOR!!
本帖最近評分記錄
  • whkwhk +10 禮尚往來,多謝KEI SIR善意提醒! 2014-9-12 23:15

回復 84# 的帖子

大圈.........想起了8-90年代的黑幫片
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

主板1: 橫板-Viscaria (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda192g
主板2:橫板-Viscaria (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda 182g
主板3:橫板-方博碳 (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda 188g
主板4: 橫板-Stiga Rosewood V (FL), 正MXP, 反Donic S2 188g
主板5: 橫板-Timo Boll Spirit (ST), 正MXP, 反Donic Baracuda190g
主板6: 橫板-鐵牌孔令輝 special (葫蘆柄), 正MXP, 反Donic Baracuda 184g

回復 84# 的帖子

其實如果比赛賽際一早列明,我覺得沒有問題,因為大家也在同一條件下比赛!
是次我諗係赛前沒有特别强調赛際改了而發生的!
我自己亦有搅吓比赛仔俾人打:
^小組循環賽3局2勝
1 赢2分,輸1分
2 赢2:0~3, 2:1~2, 1:2~1,  0:2~0
3 若各赢一局,第三局就以前兩局各人所得之分数開始!

各種比赛方式也有某原因及目的,只要亊先清楚是可以的。

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 sammon 於 2014-9-9 23:35 發表
以樓主的思想邏輯,我們其實也可以開post 投訴現時乒超制度.
因為可以一隊球隊贏灑其他8隊 (每次小勝3:2),但最後結果可以三甲不入,不能入決賽週。
但又點解冇人投訴呢?
咪因此各球隊知道賽制的大分是計分不是 ...
认为不公平就应投诉!
洪华山

引用:
原帖由 sunnyfung1 於 2014-9-10 13:03 發表
如有人想施展自己超凡打波技術,與別人與別不同,並一定想攞比賽冠軍,又為何參加那些業餘冇名比賽呢,那起不是使自己降了級........
我估你不是說我,我建議你指名道姓說出來,男子漢不需咁吞吞吐吐.
洪华山

引用:
原帖由 BrianDD 於 2014-9-10 14:58 發表
人生在世,一切也是緣
緣份到了則合
緣份盡了則離
一切随緣吧
同意!事到如今,我只想要求當事人出示昨天小組賽分數單以求個明白,這個要求並不過份,如果不能出示,難免我老人家心多以小人之心度君子之腹.
洪华山

引用:
原帖由 LCC 於 2014-9-10 13:46 發表
最好洪老師mym打番場……波,另coco 又同mym打番場,以決高下
只要条件公平,隨時奉陪,我輸得起!
洪华山

引用:
原帖由 mym 於 2014-9-10 01:06 發表
有關今日善樂雙打賽-中秋節乒乓賽賽規, 引起洪老師對大分定義的誤會,
作為攪手, 首先係度表亦慊意.
昨為後背, 本人好多謝洪老師過去為善樂佳乒比賽, 提供既寶貴意見.
還有要多謝的是, 仍然記得上年10月第一次攪 ...
請公開小組賽分數單,免我老人家多疑!
洪华山

當時人出左黎.但點解無解釋係咪突然轉左賽例, 而只係話誤會?

引用:
原帖由 jeff_whc 於 2014-9-9 20:24 發表
我之前都有參加過善樂搞的比賽,我相信洪生亦都打過多次他們搞的比賽,而一直都是用這套計分制度,相信有人得益過或失望過,要搞一個比賽而令所有人認同是很困難的,搞手得一個而每個參與者都應該去配合及支援,既然 ...
(1)我打过几次,未試過這樣計法.如果早知有咁唔公平的制度,貼錢我都唔玩,唔好話我仲要出錢去訂獎牌贊助.
(2)我唔反對人家搞球賽賺錢,但不能亂用"不牟利"三個字.
(3)如果賽例不公平,何來友誼,團結.如果明明你胜出而變成被淘汰,努力既成果被搶奪,你會服氣嗎?
洪华山

引用:
原帖由 explozthelimit 於 2014-9-10 19:53 發表
人出左黎.但點解無解釋係咪突然轉左賽例, 而只係話誤會?
球局負責人可能想以一句誤會,糊渾過去,以求息事寧人,怎料愈縮愈死,事不息人不寧。建議球局負責人最好講清楚,認為做得對就企硬,有錯就認,公道自在人心。好過現在遮遮掩掩,令人懷疑。

回復 95# 的帖子

睇哂成個thread,就計分黎講,計大分局數輸贏先,同分再計細分,係合理;見有d師兄話原先應該係咁計法
所以都支持洪老師嘅要求

回復 70# 的帖子

雖然我吾係今次event參與者,都算做準參與者,當期時真係好嬲
因為有幾個波友都提過我嘅名,所以都蒲下頭(e期好少蒲上黎吹水,啱啱先揾番密碼)

其實我絕少參于公開/半公開比賽局(或內部免費比賽局),Coco同Mym都知,所以Mym中秋假前一日揾我頂一個雙打位,米話如果免費就去玩下(况且有時都會幫下簽場同比個康文處a/c book場,我e果要求吾多卦),之後Mym話ok,咁就大家同意左
但相隔一兩粒鐘又話揾到人頂我個位,佢會比$,之後解釋又話吾關$事,以為我吾可以到,仲想丙我,我當時好興,丙左佢兩句了事(當然全程係whatsapp對話)

點知,琴日比賽局發生e種事,再捲左個稀客(我)入黎,天意!

btw, 多謝各方波友關心,我嬲完就冇野,波照打,$照比!

引用:
原帖由 PingPongLeung 於 2014-9-10 23:23 發表
雖然我吾係今次event參與者,都算做準參與者,當期時真係好嬲
因為有幾個波友都提過我嘅名,所以都蒲下頭(e期好少蒲上黎吹水,啱啱先揾番密碼)

其實我絕少參于公開/半公開比賽局(或內 ...
柏哥仔,小心Jeff話你抽水,講大話,吾信mym會咁唯利是圖。

引用:
原帖由 PingPongLeung 於 2014-9-10 22:36 發表
睇哂成個thread,就計分黎講,計大分局數輸贏先,同分再計細分,係合理;見有d師兄話原先應該係咁計法
所以都支持洪老師嘅要求
多謝支持!有人話我知負責計分的人做左手腳,否則就算按佢地的荒謬計法你都可以出線.到目前為止,我怀疑主持人的能力,未有怀疑佢的人格,照理由一個為人師表的年青人應該不會有問題.為了釋疑,我要求佢出示計分表,直到現時尚未得到回應,因此加深左我的疑慮.睇返你的CASE,為左區區25蚊可以改變承諾,人格上係有D問題.現再次懇請MYM盡快回應我的要求!!!!!!!!!!
洪华山

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-9-10 13:58 發表

洪先生亦不必継續動氣了,
不境已成過去了!
再向前走走吧,再不,去別處球局走走也可,
日後認為適合,才回去囉。
谢谢你!事情尚末完結,我的要求未得到回應,未能釋疑.仕可殺,不可辱!如果乒壇有害群之馬,大家有責,不能袖手!
洪华山

發新話題