發新話題

[砌版討論] 新手砌拍

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

回復 20# 的帖子

可以咁配,用狂飆做正手

回復 21# 的帖子

狂飆較快, Baracuda 較旋?

引用:
原帖由 uglyduckling 於 2014-9-9 00:30 發表
跑車Engine用在錢七車上—樣  
如果用Donic的膠做標準(假設你喜歡外國膠), Donic Acuda S系列係標榜旋轉的, 而Donic Coppa X系列係標榜速度的.

但同外國膠同中國膠有好大的分別.

如果將你自己的力量分開好似車的5個檔位, 小弟的感覺係中國膠(如狂飆)打1檔同5檔的, 細力量的擺丫搓丫, 同最大力量的極速爆沖, 中國膠的確很利害.
但一般外國膠係打2,3,4檔位的, 中快速的連續性, 在個人不到位時的容錯性, 高中國膠好多, 換言之比較易用!

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2014-9-9 01:05 發表

如果用Donic的膠做標準(假設你喜歡外國膠), Donic Acuda S系列係標榜旋轉的, 而Donic Coppa X系列係標榜速度的.

但同外國膠同中國膠有好大的分別.

如果將你自己的力量分開好似車的5個檔位, 小弟的感覺係中 ...
我沒有preference呀, 一面外國一面中國膠也好, 兩樣都試試

但我打波應該無5波

引用:
原帖由 uglyduckling 於 2014-9-9 01:13 發表

我沒有preference呀, 一面外國一面中國膠也好, 兩樣都試試
可惜你不是打橫板, 橫板反過來就可以
< -- 新手中的低手

回復 25# 的帖子

直板一球換一次對手都好難適應

我幫一個初學者砌左塊Adidas SW5 5夾純木,正手銀河月球,反手729天翼,一共用了港幣300樓下,都算幾好打而且暫時適合佢水平

外套已經決定用Baracuda, 容錯性高應該會岩我依D新手, 但係咪要揀埋厚度硬度?

中國膠就未決定, 有無師兄用過JOOLA DRUM? 感覺如何? 我唔想用一款太似Baracuda o既套膠

引用:
原帖由 uglyduckling 於 2014-9-10 06:11 發表
外套已經決定用Baracuda, 容錯性高應該會岩我依D新手, 但係咪要揀埋厚度硬度?

中國膠就未決定, 有無師兄用過JOOLA DRUM? 感覺如何? 我唔想用一款太似Baracuda o既套膠
Baracuda打正手嗎? 很不錯丫!
我推薦一快反手好膠Xiom Vega Elite(同Donic Coppa X3差不多偏速度的), 又輕又易透, 中力量打已經有金屬聲, 很好玩.

由其係直板, 重量很重要丫, 太重手腕頂唔住, 所以最好一面重, 一面輕.

Joola Drum, 太冷門, 香港未必有鋪頭入貨丫~~~
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 uglyduckling 於 2014-9-8 23:46 發表
睇黎大家都好鐘情YEO, 但外國網站又話好難CONTROL, 反而推薦Sweden Classic俾beginner...

Sweden Classic 係咪太慢? 又順便問下RASANT適合新手打嗎?
我曾用Rasant放在YEO正手,感覺幾適合新手,原因是:
1/ 需要自身發力
2/ 海綿硬度屬中度,易於控制
3/ 感覺放在直板打正手非常洽配

Yes or cl cr.
前者大約400 後者500左右

引用:
原帖由 alanchan 於 2014-9-10 07:20 發表

Baracuda打正手嗎? 很不錯丫!
我推薦一快反手好膠Xiom Vega Elite(同Donic Coppa X3差不多偏速度的), 又輕又易透, 中力量打已經有金屬聲, 很好玩.

由其係直板, 重量很重要丫, 太重手腕頂唔住, 所以最好一面重 ...
Vega Elite會否跟Baracuda很相似? 因為這次買拍最重要的是體驗同調教, 所以反手選了Joola Drum -- 一塊具中國特色的膠皮, 較tacky, 重旋轉

關於重量, 一塊適中的直拍重量大概多少呢? 如果YE+Baracuda+Drum又大概有多少?

不好意思, 問題太多, 但真係好想請教大家, 仲有好多野想學

引用:
原帖由 newmancheung 於 2014-9-10 09:26 發表

我曾用Rasant放在YEO正手,感覺幾適合新手,原因是:
1/ 需要自身發力
2/ 海綿硬度屬中度,易於控制
3/ 感覺放在直板打正手非常洽配
但我用YE, 之前Alan兄說會有不搭的情況出現

引用:
原帖由 Kinnam 於 2014-9-10 09:48 發表
Yes or cl cr.
前者大約400 後者500左右
我是新手, 簡寫太多睇唔明
有無牌子提供?

但睇價錢好像over budget了

引用:
原帖由 uglyduckling 於 2014-9-10 12:46 發表

但我用YE, 之前Alan兄說會有不搭的情況出現
Rasant放YEOOOOOOO, 不會怕, YEOOOOOO係比較硬支持力也好, 最少頂得起大馬力的Engine
上面師兄說的YES = Yasaka Extra Special, CL CR = Stiga Clipper Wood CR 都是七夾的!

Donic Baracuda(面膠比較韌, 偏旋轉的) 當然也未到有粘性的中國膠利害, 但一般球中力輕力時比中國膠快.
Xiom Vega Elite(面膠比較軟, 海綿也軟, 偏速度的) 很傳統的德國膠Feel, 中力輕力就打入底板, 聽到好大的聲音.

不過一人一手感, 很多事係主觀的, 我說的也不一定對丫~~~~
< -- 新手中的低手

回復 36# 的帖子

但我準備買的是較易控的YE, 不是YEO, Rasant 還行嗎?

如果我堅持一面是中國膠,有其他較輕的選擇嗎?

還是應該選一塊較輕的外套來平衡?

引用:
原帖由 uglyduckling 於 2014-9-10 13:36 發表
但我準備買的是較易控的YE, 不是YEO, Rasant 還行嗎?

如果我堅持一面是中國膠,有其他較輕的選擇嗎?

還是應該選一塊較輕的外套來平衡?
對丫, 一面輕一面重才不會過重, 以下係我感覺比較輕的膠:
外國膠:
Donic Coppa X2
Donic Coppa X3
Xiom Vega Elite
Xiom Vega Euro
Yasaka xtend
Stiga Innova Ultra Light (不要買真的不要買, 如果正手太太太重時, 無奈也要上膠才上)

中國膠:
729 焦點3
729 天翼

上述我都用過, (天翼,焦點3 和 Vega Euro) 在於我呢D低技術來講很難製造比較強的旋轉, 打不出它的味道, 彈擊還可以.

Rasant用在YE上我也沒有試過, 反而Hexer HD這快就試過, 感覺不太好總是打不透(底板不夠硬, 一發力板就卸左d力), 不知用什麼力量才到檯, 變得出手無信心

< -- 新手中的低手

還有, 如果你有時間, 又想出來大家打下研究下(試下板丫膠丫), 歡迎來我們的球局玩下

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=69642
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 alanchan 於 2014-9-10 13:47 發表

對丫, 一面輕一面重才不會過重, 以下係我感覺比較輕的膠:
外國膠:
Donic Coppa X2
Donic Coppa X3
Xiom Vega Elite
Xiom Vega Euro
Yasaka xtend
Stiga Innova Ultra Light (不要買真的不要買, 如果正手太 ...
現在要工作 , 放工後上DB研究下

引用:
原帖由 alanchan 於 2014-9-10 14:14 發表
還有, 如果你有時間, 又想出來大家打下研究下(試下板丫膠丫), 歡迎來我們的球局玩下

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=69642
有興趣呀, 但不要嫌我的球技屎 , 畢竟打咗兩個月左右

發新話題