49 123
發新話題

[砌版討論] 新手砌拍

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

新手砌拍

新手砌拍, 你們會怎樣配置呢?

打咗乒乓球近兩個月, 每星期打十小時左右, 當初買個支DHS 4星合成已經開始出現怪聲, 與其買支一樣o既用多兩個月, 心諗不如砌一塊岩自己的拍啦

本人打直拍, 左推右攻, 必要時會用直板橫打, 重旋轉角度控制多於力度, 用緊支4006感覺太重, BUDGET $800樓下(板(純木)+兩塊膠皮)

各位師兄有咩好提議?

Yasaka YEO.  正手:狂飆3, 反手:太多選項(Hexer+, M2, T64, R7/R7 Soft).

可以請教乒乓器材公司尋求專業意見!
乒乓,象棋都是我至愛

趁新轉打橫
<-->
.

強烈推介butterfly extrawings
穩,轉,手感好,速度只有medium level
擺角度得心應手
正手天3,好擋d
反手焦點3,輕,有利横打
但加埋要8百幾

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

回復 2# 的帖子

YEO 係碳? 會唔會影響手感?聽人講新手用純木比較好,是否真有其事?

回復 3# 的帖子

請教下各位巴打先上去啦,費事聽到一頭霧水

回復 4# 的帖子

橫板長板各有好處嘅,小弟直板順手啲

回復 5# 的帖子

感謝neku兄嘅提議,放工研究下個配置先

YEO是純木, 无碳..... 新澤CHING

<-->
.

引用:
原帖由 uglyduckling 於 2014-9-8 16:31 發表
橫板長板各有好處嘅,小弟直板順手啲
冇錯,直板同橫板沒有絕對的好處壞處

YEO
正手:天極3
反手:HEXER+

如果樓主唔搽膨脹油用天極3好D,感覺柔和D,冇咁死實

YEO
NEO TG3
Baracuda
現在愛上了OMEGA5和省狂3做正手
Tenergy64也是本宮的心頭好哦

yeo+省狂+m2

睇黎大家都好鐘情YEO, 但外國網站又話好難CONTROL, 反而推薦Sweden Classic俾beginner...

Sweden Classic 係咪太慢? 又順便問下RASANT適合新手打嗎?

引用:
原帖由 uglyduckling 於 2014-9-8 23:46 發表
睇黎大家都好鐘情YEO, 但外國網站又話好難CONTROL, 反而推薦Sweden Classic俾beginner...

Sweden Classic 係咪太慢? 又順便問下RASANT適合新手打嗎?
我有Sweden Classic,係手感頂級好的板,不過板身簿木材軟,彈力的確不足!所以—些快攻的技巧,會感覺到快板減左力!
新手的話其實我個人喜歡Yasaka Extra(YE),手感同Sweden Classic差不多,但厚—些,所以感覺用起來比較均衡,又不會似YEO中細力量下感覺硬而不好控!
我打橫板的,所以上面的感覺可能同直板有分別!

膠方面Rasant用在Sweden Classic, 就如跑車Engine用在錢七車上—樣!所以要小心丫!
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

回復 16# 的帖子

跑車Engine用在錢七車上—樣 <--很搞笑的比喻  但我大概明白的, 這個提醒對我很有用, 作為新手這是全沒想過的事情

那YE應該配什麼才好? 我不一定要配最好的,  反而是想要兩面不同特性的膠, 一面較快一面較轉(但最好有一定程度控制), 讓自己感覺和學習不同的打法和變化

引用:
原帖由 neku 於 2014-9-8 15:05 發表
強烈推介butterfly extrawings
穩,轉,手感好,速度只有medium level
擺角度得心應手
正手天3,好擋d
反手焦點3,輕,有利横打
但加埋要8百幾
上網睇Extra Wing 減咗價都要成$680, $8XX好似埋唔到單喎

回復 17# 的帖子

一面中國膠e.g.狂飆/天極
一面外套e.g. Donic/butterfly既膠

回復 19# 的帖子

例如: Baracuda +  狂飆3?

49 123
發新話題