發新話題

[膠皮討論] 【原創評測】Tibhar Evolution MX-P

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
剛收到了 Tibhar 的 E-mail 回覆,重點如下:

-Yes, top sheet is mostly made from natural rubber with only a small portion of mixture.
對,面膠主要成份是天然橡膠加少量的混合物生產而成。

-Sorry, we can not disclose regarding production, but can tell you that it's not 100% made in Germany.
抱歉,生產上我們不能透露,只可說這不是百份百德國製造。
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

好想試下係咁真係咁正

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-8-15 04:52 發表
剛收到了 Tibhar 的 E-mail 回覆,重點如下:

-Yes, top sheet is mostly made from natural rubber with only a small portion of mixture.
對,面膠主要成份是天然橡膠加少量的混合物生產而成。

-Sorry, w ...
Tibhar grip-s 之前被人爆左係大陸造, 去德國打底
唔通呢個都係?

引用:
原帖由 explozthelimit 於 2014-8-27 16:32 發表

Tibhar grip-s 之前被人爆左係大陸造, 去德國打底
唔通呢個都係?
原材料肯定是出於日本/德國,
至於是否在中國生產,我也不敢說了......
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

個個都話好打,但我覺得一般。配塊碳板度太彈,係快同轉,不過難控制,可能我唔適合或技術太差,我都係打慣狂飆。搓波就好打,計分就唔穩定!

我都armarm 買咗塊,打算擺落 zxi 。
未試。

落碳板會太彈?

定放落玫瑰5 好d呢?
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 直直地 於 2014-9-5 22:50 發表
未試。

落碳板會太彈?

定放落玫瑰5 好d呢?
我試過覺得真係好彈!

配纯木玫瑰7會好控D
(○’∇‘)0∼━┳━゜0(’∇‘●)

引用:
原帖由 直直地 於 2014-9-5 22:50 發表
未試。

落碳板會太彈?

定放落玫瑰5 好d呢?
Zxi 其實都好純木feel ,應該冇問題。

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-9-10 00:16 發表

Zxi 其實都好純木feel ,應該冇問題。
唔只無問題,而且放落zxi 度 堅係靚仔。

MXP 第一次打覺得麻麻。
琴晚第三次打,覺得好野左好多。

系咪新膠 要打多兩次先覺得好打d呢?
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 直直地 於 2014-9-11 11:57 發表

唔只無問題,而且放落zxi 度 堅係靚仔。

MXP 第一次打覺得麻麻。
琴晚第三次打,覺得好野左好多。

系咪新膠 要打多兩次先覺得好打d呢?
新板,新膠,都係要打幾次後才更好打(開了板,開了膠)
而MX-P更加適合用澎漲劑,令效果更佳!

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-9-11 12:15 發表

新板,新膠,都係要打幾次後才更好打(開了板,開了膠)
而MX-P更加適合用澎漲劑,令效果更佳!
即係塊膠冇咩力。要用澎漲劑。

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2014-9-5 18:15 發表
個個都話好打,但我覺得一般。配塊碳板度太彈,係快同轉,不過難控制,可能我唔適合或技術太差,我都係打慣狂飆。搓波就好打,計分就唔穩定!
看了樓主的测評急不及待去買,今天亦試了此膠真是很一般,
已個人水平去测試,此膠從力量、速度(一速及後速二跳),旋轉等方面只值250元以下,
用於正手一定冲不死人,因力量不足只可用於反手。如用正手絕對好不過狂飆、M2、巴拉庫打、05……就算R7,Rasant都好於它。
但用於反手減力防守一板後,为下一板反攻带來希望。

個人見意正手想爆冲,一定要海棉較硬一点,eg 巴拉庫打、狂飆…
像mx~p絕對只可用反手,當然如果你力气足拉十板才得一分都ok的話是沒問題的。

anyway,此膠用於防中反攻多於主力進攻。

其實用後感覺,必然會各自不同,
我也不是一個職業球員或教練。
嚴格來講,我最多只是一個肯花得起錢去買晒市面上可買到的乒乓器材……
既普通發燒友一名!
係,我係打左波超過30年,但我不算沉迷,
因為我實在還有太多其他的喜好!

我的意見,沒有代表性,但還可勉強作參考。

不過,我所寫的每個器材評測,都是出於真心和自我感受,
更加是多數會站在用家的角度來分享。
如果有師兄對感受不認同,歡迎指教!
甚至歡迎另外出post 與眾分享!

Jcclee

引用:
原帖由 求其 於 2014-9-25 00:41 發表

看了樓主的测評急不及待去買,今天亦試了此膠真是很一般,
已個人水平去测試,此膠從力量、速度(一速及後速二跳),旋轉等方面只值250元以下,
用於正手一定冲不死人,因力量不足只可用於反 ...
請間"求其"兄用在什麽板?

-測評必須有多款膠皮以作比較更好,单一什麼輕易回球快帶、快斯、反加力反拉等,說明海棉力量低勁一般才令球輕易吃進海棉後反加力……相反……
測評或者像内地專業水平球员去寫测評會用不同膠皮對比,對方球员回球的感覺等等。
當然测評是個人感覺、個人打法套路及技術水平,球员用膠皮的偏向都有影响测評的結果。
本人多年前是T爸的使用者,今次有点失望,但铺充用於反手防中反攻,反手加力快斯还是可以的。

引用:
原帖由 求其 於 2014-9-25 08:15 發表
-測評必須有多款膠皮以作比較更好,单一什麼輕易回球快帶、快斯、反加力反拉等,說明海棉力量低勁一般才令球輕易吃進海棉後反加力……相反……
測評或者像内地專業水平球员去寫测評會用不同 ...
在閣下的回帖當中,見識到表達的層次和方式,甚是佩服!
也很期待高手如你所出的正統器材評測,必是球友之福!
如上所說,本人不是專業,中文水平更只有等同小學五年級的程度(自小已移民外地)
若有表達不詳,或班門弄斧,還望各界高人可加以提點以及高抬貴手!

MX-P 在很多外國論壇已早被關注,甚至得到很多專業隊及有世界排名之球員所採用。
我自己用後也覺認同!

但閣下是因為看了本人的評測後而急不及待去買,及後卻感失望和跌錢……抱歉!
可能是你的技術層次本身就比我們一眾的更高,唯有請你另選神膠!

最後再提:本人只是全心分享,不喜勿再插,請高抬貴手!

Jcclee

Mx~p 比05, M2, 爸爸cool 牙 無咁沖, 我經驗並非相同。

反而Mx~p 比 05 , M2 難控。

經驗真的個個唔同。

主拍 timo boll zlc 直拍 正手klt 紅鑽石, 反手 hexer

副拍 taksim 直拍 正手 klt 紅鑽石, 反手 yasaka rakza

副拍2 張繼科 正手 neo 省狂, 反手 yasaka rakza

MX-P very good

我個仔打咗第二塊mxp, 今次配合塊black edition, 佢話好好打。而未用mxp之前佢打T05,mxp係佢不二之選。多謝JC, 好介紹!!一

發新話題