52 123
發新話題

香港球員如何升Level?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:45 移動

香港球員如何升Level?

今日見到台北選手林昀儒,2001年出生,係兩年前東亞兒童盃攞冠軍,上年季軍,今年泰國公開賽團體冠軍,今年尼康盃參加u15團體, u18單打係小組賽同孔嘉德(1998)一組,只輸1:3 ,分數相當接近

日本選手張本智和,2003年出生,父母是四川人都係國手,去了日本多年,今次係尼康盃較為特出,團體賽贏王浩軒3:0無水花,王只得6/4/1,團體攞冠軍

15歲男子球員只有蔡焯鈞能打入次圈
大部份男子U15港青0:3全軍覆沒

查實家下港青練習時間表係點分佈?學業同體育並駕齊驅歐、美、日都好平常,但係香港明顯差一截究竟咩因由?

除咗訓練之外,最後都係睇天份。

引用:
原帖由 zeio 於 2014-8-9 15:10 發表
查實家下港青練習時間表係點分佈?學業同體育並駕齊驅歐、美、日都好平常,但係香港明顯差一截究竟咩因由?
咁快下定論? 得果13,4歲輸下波就話差人一截, 林兆恆, 黃鎮廷, 李皓晴都係17,8歲開始先有D成績, 何必咁心急呢?
曾經睇過一篇報道, 當時14歲既劉詩雯輸左比福原愛, 報導就話"這意味青訓徹底失敗", 14歲就話人徹底失敗, 真係好反感, 好想捉個編輯出來問佢憑咩咁講, 多年後今天, 劉詩雯做大主力啦, 所以zeio兄, 不用心急, 拭目以待吧!

轉兄,唔好「國」情用事,事實勝於雄辯,呢兩三屆世青賽香港有咩成績攞得出黎?

劉詩雯大主力?!李曉霞第一個不服!!

係我眼中 唔計黃鎮廷
有天份都唔係好多,,我覺得MAK 景X  好有打BALL 個種感覺 技術上 愈來愈有進步 應該有得再上
貓仔對球個個感覺都好好, 佢節奏簡直係一流,,,好期待同佢大個係點
鄭柏X EQ 勁好,,,,比賽發揮穩定

其實有天份有時都要睇下有無教練 同佢MATCH 到  ,,有時真係要有個人係到指點佢
香港小朋友其實真係好叻,,,,功課壓力有時好大但都可以KEEP 住錦打BALL 我地應該支持佢地
唔係成日打沈佢地,,,,..

坦白講香港體院青少年隊請唔到好教練,除左管教練有份量外,其餘聽到未聽過,有份量嘅教練閒閒地月入3 5 7 萬又自由,無百樂也怎有千里馬。王x軒浪廢了青少年最黃金的三年,女隊有成績資源都好點,無成績又點會有資源?

蔡焯鈞今日打得好好,只險輸中華台北2:3
但偏偏打不入港青

引用:
原帖由 sohin 於 2014-8-9 17:29 發表
係我眼中 唔計黃鎮廷
有天份都唔係好多,,我覺得MAK 景X  好有打BALL 個種感覺 技術上 愈來愈有進步 應該有得再上
貓仔對球個個感覺都好好, 佢節奏簡直係一流,,,好期待同佢大個係點
鄭柏X EQ  ...
男子首推曾梓俊 及 流鎮杰
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

男子實力有待提升.......
乒乓,象棋都是我至愛

引用:
原帖由 zeio 於 2014-8-9 15:49 發表
轉兄,唔好「國」情用事,事實勝於雄辯,呢兩三屆世青賽香港有咩成績攞得出黎?

劉詩雯大主力?!李曉霞第一個不服!!
zeio兄所言甚是, 世青香港的確無乜成績, 但一過左18, 幾個本地球員都打得不錯呀, zeio兄同意嗎?
李曉霞當然是大主力, 但相信大主力可不只一個的, 至少肯定不是"徹底失敗"吧!

也請轉兄睇睇近年本港有幾多人細個人稱神童嘅過渡到全職,再同歐、日數數人頭數,連新加坡呢支「國三隊」近年才起步主動培養都開始有兩個打得下嘅本地彊。東京世錦港男乒成績被人質疑,仲針對內地引入球員表現不力,查實係本地青黃不接,過去十幾年由謝嘉俊到鄧家俊到趙仲熙冇一個成功接班,咩原因?

主力有分一二三,大主力暗示第一主力,用詞與現實不符,以莫斯科世錦後至東京世錦決賽來看,主力之一是有能力承擔的,但未至於大到稱得上穩座

P.S 有時間讀讀

日本有國際級教練便有國際級球員
香港女隊有李靜管建华還可以
男隊在二沙求其請個小朋友回來便期望青出於藍???

香港社會是很難陪訓到運動員,不説乒乓球,其他運動如羽毛球,保

其實ZeiO兄言下之意係咪想叫香港隊放棄兼收皮?
就算現在技術及成績不及其它國冢,只要很努力同付出,將來會點,大家也不需亂下定論,大家不如惜目以待、放眼將來吧

打私鐘至體育館關門
真唔真架,第朝唔使返學?

引用:
原帖由 KKFan 於 2014/8/10 15:50 發表
其實ZeiO兄言下之意係咪想叫香港隊放棄兼收皮?
就算現在技術及成績不及其它國冢,只要很努力同付出,將來會點,大家也不需亂下定論,大家不如惜目以待、放眼將來吧
唔好對號入座,見人評論一針見血,就理解為放棄收皮,曲解批判

成日開口埋口話唔好妄下定論、拭目以待、放眼未來,十年前一句,十年後兩句,再十年後三篤屁

「明日復明日,明日何其多!日日待明日,萬事成蹉跎。世人皆被明日累,明日無窮老將至。晨昏滾滾水東流,今古悠悠日西墜。百年明日能幾何?請君聽我《明日歌》。」

52 123
發新話題