58 123
發新話題

[其它討論] 40+波會唔會再有改良版

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動
引用:
原帖由 cheungwahlee 於 2014-8-6 11:37 發表
改良一定唔會停,
係要改到中國攞不到冠軍為止。
那倒不盡然,就好似今次係中國提出用雙色球,一向中國選手的發球質量及控球旋轉變化也較
外國選手優勝,改為雙色球後反對他們失去優勢!
轉雙色球的目的係増加打球時對觀眾看球的可觀性!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

回復 41# 的帖子

我其實等梗butterfly既新波多

But Bty also make in China as well.
BTY Photino, T-05, T-64.

滾滾長江東逝水,浪花淘盡英雄
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。
三國

Butterfly 啲波一向麻麻

而家連 TSP 都搵大陸代工

Nittaku 係最後保壘

好肯定改良版出左都唔會有太大轉變

又話唔埋,無縫初期一樣劣評不絕,兩三下一個開花、厚度不一、圓度不足,但係呢排外國論壇有評論表示各方面均有明顯改善,比有縫新球更好,激死冇

打過,唔算太難適應,要多啲體能力量!

我感覺的新波磨擦力低,拉波到檯後就滑出檯,有沒有這種感覺?
請留意! 跟貼出錯價當廢貼

滑出檯呢點有見過提及下

打過雙魚及紅雙喜三星40+, 個人感覺雙魚難打些, 相對較飄較難對點, 紅雙喜則比雙魚球感較為實淨

引用:
原帖由 Fai 於 2014-8-12 21:42 發表
我感覺的新波磨擦力低,拉波到檯後就滑出檯,有沒有這種感覺?
我覺得第一弧線長了, 容易飄出界, 第二弧線則有時會比預期早下沉

引用:
willhunting000 於 2014/8/12 22:53 發表
都是大陸代工的
前面我提過嘅 Nittaku Premium 40+ 係日本製

回復 45# 的帖子

因為我打開butterfly3星,我自已就覺得幾好,又是大牌子,想看看新波會否好過其他牌子

回復 52# 的帖子

agree感覺一樣

打過雙魚同雙喜兩種波

個人覺得雙魚最似舊40mm波 只係旋轉同速度比以前差dd

雙喜波就真係打到想爆粗,對點好難,好似對面個個都打緊長膠咁

可能日後打粒仔人士會多番,因為旋轉弱,對粒仔的近台快攻特別有利

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-1 19:44 發表
40+感覺不是我所認識的乒乓球,唔怪得咁多人退出唔打,細波年代球是最快最旋,是最好打的
人地足球都會愈整愈快愈輕愈旋,相反乒乓球不斷倒退,真係另人氣憤 下個退出的可能是我
D鬼佬不斷唸方法對付中國人,由细波改大波,都唔夠打,而家又改重,令節奏加長,下一步不如改6分4啦!易搏大霧呀!

40+球速比較慢

58 123
發新話題