發新話題

[其它討論] 40+波會唔會再有改良版

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動
葉兄.小弟就未打過新波,但以你正手開山劈石之沖波都覺得無力,咁小弟睇怕都要轉打長胶,吾打反貼了...
(○’∇‘)0∼━┳━゜0(’∇‘●)

我打過雙魚! 都適應到! 係要食深d先拉到!

回復 23# 的帖子

如果個波真係比賽用,我諗唔洗成日練波,因為個個都打到鬼影變幻球
飄來飄去............

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-2 17:56 發表
連高手都唔該膽入,唔通真係有緣機
吾是膠手, 驚青原因是有聞40+的一星差三星40+相差多, 超過以往40波一星和三星的差別, 不敢入手買堆一星做倉底
<-->
.

有冇人知國際賽是否已轉用新波 ? 定幾時轉 ?

引用:
原帖由 mfp 於 2014-8-2 18:21 發表
葉兄.小弟就未打過新波,但以你正手開山劈石之沖波都覺得無力,咁小弟睇怕都要轉打長胶,吾打反貼了...
你過獎了, 打 40MM 時自己發力時仍可以, 但 40 + 就威力減半, 要出很大力(發難渣果隻)才可打死對方, 打多幾場人地未死, 自己先死!

不過咁, 現在最大的問題除了打呢個波冇乜力和旋轉外, "對點" 先係最大既問題, 學 NWA10 師兄話斋, 飄吓飄吓咁, 再吳改良的話, 大家打落很冇數, 好容易漏球, 問你點打!

MFP 兄, 你快 D 試玩吓啦, 出面有得賣啦, 不過就幾十蚊一筒, 大家 SHARE 會好D!   

可能你打完會覺得好正的!

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-2 20:12 發表
如果個波真係比賽用,我諗唔洗成日練波,因為個個都打到鬼影變幻球
飄來飄去............
咪係! D 來球自動變西, 自動卸力, 好難紮行馬發力啫!

暫時未發現有什麼球員有投訴喎, 難道已找到解決方法? 抑或逆來順受?

引用:
原帖由 葉師傅 於 2014-8-2 23:12 發表
有冇人知國際賽是否已轉用新波 ? 定幾時轉 ?
聽人講今年有某區區賽已用新波, 韓國製的!

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-2 17:53 發表
感覺個波飄來飄去其實對打波既人好大影響,如果e點連試波既職業球員都睇唔出,唔反影,我真係唔信,所以我始終覺得會再有改良版既新波
對, 旋轉-速度-力量減左都算啦, 仲要打果時都預計吳倒, 真係乜野高手都死!

要改良的話, 起碼彈跳力要均勻, 個波做番正常D, 大家先會練得開心和有意思, 呢個運動才會普及, 始終專業比賽級運動員佔少數, 普羅大眾才是製造商的米飯班主嘛!

引用:
原帖由 songyip 於 2014-8-3 02:39 發表

聽人講今年有某區區賽已用新波, 韓國製的!
邊區咁有米, 夠膽大量入$20一個既波來比賽? 重要下年都唔知可唔可以用得返添

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-8-3 03:32 發表

邊區咁有米, 夠膽大量入$20一個既波來比賽? 重要下年都唔知可唔可以用得返添
都係聽人講(同果個人不是太熟,閒聊而已),有錯請指正!

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-8-3 03:32 發表

你指紅記40+嗎?魚仔40+都係$33一筒3粒!前幾天買的,未試打!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

Please try double happiness new ball, much more better, very close to old material.
but so fragile, It is expensive because retailer make more than 100% profit margin.
BTY Photino, T-05, T-64.

滾滾長江東逝水,浪花淘盡英雄
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。
三國

對待DHS新波, 一於寧枉莫縱
<-->
.

回復 27# 的帖子

感覺現在是個波玩人,唔係個人去玩波,如果真係是正式比賽用波,咁真係玩死人多,點打都是要靠運氣,希望佢唔好飄

回復 31# 的帖子

舜哥,好似是中西區

回復 25# 的帖子

麥有咁既事,真係唔知

如果係講那個Peace波,咁誤會了,那還是舊材料的球(賽路路),只不過它是一個非常難打的球而已,之前工商機構運動會就係用呢隻波。

改良一定唔會停,
係要改到中國攞不到冠軍為止。
乒乓,象棋都是我至愛

打有縫嘅話等 Nittaku Premium 40+,十月十號開售,物料有別於双喜、双魚、同一眾代工(Nittaku SHA 40+、Donic、Tibhar、Joola……)採用嘅二醋酸纖維素,國外網友反映前者在彈性、圓度、耐用度等更接近賽璐珞球

發新話題