58 123
發新話題

[其它討論] 40+波會唔會再有改良版

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

40+波會唔會再有改良版

38mm轉40mm波時代,有無試過出左新波,再有改良版出?
(是因果時退出了球壇所以是空白)

好易適應的,打多D就得喇
乒乓,象棋都是我至愛

回復 2# 的帖子

40+感覺不是我所認識的乒乓球,唔怪得咁多人退出唔打,細波年代球是最快最旋,是最好打的
人地足球都會愈整愈快愈輕愈旋,相反乒乓球不斷倒退,真係另人氣憤 下個退出的可能是我

唔一定想贏波,就打乜球都無所謂啦。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

很認同 3 樓師兄的回應,我本人都公認係屎波仔一名,但經過昨晚一輪小測試(用红XX牌 40+ 波),忍吳住都要廢噏幾句:-

雖則話新 40+ 波係要適應,但係同現時的 40mm 波比較:-

小弟用單檜的,打 "舊波" 都Ok 夠力,對來球都尚算對到點;
但 "新波" 就怎樣發力打,過檯後的球,威力就像用文具舖買的套裝板一樣,不但缺乏力量,速度旋轉已下降到自己都不能接受的地步.

另外,這個新波更像一個玩具波,有一些飄,頗難对点,对方防守比以前易很多,但進攻那方就辛苦了很多倍,絕對係自討沒趣!

當然,小弟水平低下,打不出新波的威力來; 專業球員可能一下子就適應了,基本功和體能可以應付新波的需要,影响較小.

總之,打過新波後(如果沒有改良的話),自己很快对這項運動産生抗拒,選擇放棄,因為實在太沒趣味了(當然自己打得差也是另一個原因)

不如就在這時機
我和天樂一起攪隊乒乓論壇籃球隊
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

5#的師兄用單檜都覺沒力,哪唔知用乜板先爆了

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2014-8-2 02:56 發表
5#的師兄用單檜都覺沒力,哪唔知用乜板先爆了
根本這些新波,適合防守多於進攻,撞擊多於磨擦的球員會易於適應些!

最惨单桧沒有為新波更新球板材質,难道要加厚至十一 mm 或以上,兼要日日不停做 Gym ?!

我今晚打完波很慶,明天還要番早,都要廢噏一輪,都係為左咁既原因,一個倒退了不知幾多倍的新波!

晚安師兄,第曰再吹過

回復 5# 的帖子

agree
這兩點尤其到點:
1)但 "新波" 就怎樣發力打,過檯後的球,威力就像用文具舖買的套裝板一樣,不但缺乏力量,速度旋轉已下降到自己都不能接受的地步.
2)另外,這個新波更像一個玩具波,有一些飄,頗難对点,对方防守比以前易很多,但進攻那方就辛苦了很多倍,絕對係自討沒趣!

你feel到個波既感覺同我一樣,咁你的球技應該不是太差,我諗你的水平起碼在區賽或丁,丙水平左右,是不是呢? 有機會希望可以和你指教指教

回復 8# 的帖子

agree你又中點了,真是聲聲相識
(根本這些新波,適合防守多於進攻,撞擊多於磨擦的球員會易於適應些!)

不過我反而覺得個波自玩長膠,到檯後飄來飄去,最難搞,這波是否新科技,入面是否有晶片,唔怪得20蚊個

回復 12# 的帖子

明白,攞去玩超級無敵掌門人個隻嗎

引用:
原帖由 nwa10 於 2014-8-2 13:53 發表
agree你又中點了,真是聲聲相識
(根本這些新波,適合防守多於進攻,撞擊多於磨擦的球員會易於適應些!)

不過我反而覺得個波自玩長膠,到檯後飄來飄去,最難搞,這波是否新科技,入面是否有晶片,唔怪得20蚊個;ti ...
好高興認識樓主你,你太誇奖了,小弟只是丁丁組,不過就打了好多年波(冇正統訓練過),但對乒乓球的感覺還是有少少的.

你說的對,現在的 40mm 舊波加上無機胶水的影响,速度-旋轉-力量已下降不少,但都叫可以接受; 不過,新波更係將你的進攻威力減半,要沖吳沖,要轉冇轉,要力冇力,全部給你卸掉,像你說的一样,似長胶似的,我更覺得自己不是用反貼,是用長胶打緊波!

乒乓球最吸引人的地方就是 旋轉-速度-力量感,但現在全欠奉,剩下的,只有質量再度下降的相持,就算比賽增加了来回,也沒有什麼可觀性!

哈哈,好開心有波友同我意見相近,實在難得,希望有機會跟師兄你學吓野呢!

40+ 真係好得人驚...好似打海綿波o甘.....
有人話魚魚好d....
最後機会...
①: 柳承敏 Max(99G), Xiom Sigma 1 Pro Max
②: Darker Speed 90 10mm Jpen (98G), Xiom Omega IV Pro Max
③: 柳承敏 G-Max(92G), Xiom Omega IV Pro Max
④: 柳承敏 G-Max(82G), Xiom Omega IV Pro Max
⑤: 柳承敏 G-Max  (91G),
⑥: Cypress-S KOR  10.5mm (91G),
⑦: Darker Speed 90 10mm *3(102G,100G,98G),
⑩: Darker Speed 90 特厚10.5mm 105G

魚三星和舊40mm波好挺近似, 未用K字頭一星,十五十六不太敢買
<-->
.

回復 14# 的帖子

真係比我估中
我都是打番波5年到,又時打下區賽玩下,叫我師兄真係唔咁當,可能我打波仲水過你,不過有機會打下啦

回復 15# 的帖子

你奶野了,e隻波就是會飄來飄去果隻
佢既情況是用力揪個波好似舊波咁,都幾好打,又d轉,但唔用力揪果時,個波會自已玩長膠飄來飄去

感覺個波飄來飄去其實對打波既人好大影響,如果e點連試波既職業球員都睇唔出,唔反影,我真係唔信,所以我始終覺得會再有改良版既新波

回復 16# 的帖子

連高手都唔該膽入,唔通真係有緣機

葉兄.小弟就未打過新波,但以你正手開山劈石之沖波都覺得無力,咁小弟睇怕都要轉打長胶,吾打反貼了...
(○’∇‘)0∼━┳━゜0(’∇‘●)

58 123
發新話題