發新話題

[球板討論] 想試玩日直,應該用咩底板好?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動
當日直係一塊球板,下下過千,好似有d貴。
不過當系一件藝術品,之餘仲有得打,又唔同。

一般好少人後悔買貴既日直,只會後悔揀左塊平既黎買。
不竟平既日直,點都唔會覺得係藝術品。

如果只想買一塊日直,選擇10mm板啦,貴d靚d,唔系後悔。

如果筆值少於1000
TSP Hunter Dynam,Yasaka 霸者 Silver

1500上下
Speed 90 特厚

2000以上
紅柳 Cypress Max 乜特注 物特注
自己喜歡就得

日直基本概念:越貴越好,越打越就手。

買得9mm既Cypress,可以多少少買10mm藍柳。
睇spec 其實藍柳,同Cypress Max 或紅柳,差好少,價錢就差一倍。
想要硬d既板,Yasaka 有塊Katsura 單桂木,算係好硬既選擇,都係幾舊。(我成日想試呢塊其實)

我係新手,第一塊係Hunter ,幾舊。都好正丫。
而家打緊Kokutaku 既 極,近兩千。(貪香港市場無得賣,同埋果個買左先知無用既靚木盒)
即將多一塊。。。。。

打日直,有情,有感。

打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

柳成敏 T5000

過兩日就開黎打,睇下究竟有幾快。
綠柳話系現時bty最快既penhold...
轉新波會會有幫助呢?
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

引用:
原帖由 Perucat 於 2014-8-4 09:28 發表
打日直就如聴黒膠...影45/810....1種風味...1種情懐.....
確實如此,橫版中直真系無呢份感覺。

拿著日直既感覺好好。
拿著自己覺得巧靚既日直,感覺仲正。

引用:
原帖由 Perucat 於 2014-8-4 14:41 發表

再上YOUTUBE看看玄静和打波的片段...在淡淡檜木之優香O親拓下.発下思古之優情...

思 “古”??
anyway 睇番 youtube, 玄静和好似真系好圓,我講既係榨緊果塊丸型日直。。。
都要支持,but 覺得 丸型 同 角丸型 都 有dd...不是太順超。

個人認為日直要角型先好睇, Joola 塊 Genisis 就勁角型。
遠睇以為榨住個鞋盒。

引用:
原帖由 言兼 於 2014-8-7 23:31 發表
最後, 我都係買左cypress s
等緊試新拍
影幅相黎睇下。。。

1250 ???

9mm?

論壇 既 陞威 標價 940.....

唔緊要啦,你塊板木紋都幾靚丫。
都買左咯。。。打得開心咪得咯。

lum 住 配咩膠呀?

日直上黑色?!!!

joola 塊 Genesis?幾厚?正唔正?
成日心思思買呢塊。。。

發新話題